On tiedetty jo kauan, että odottavan äidin ravitsemus vaikuttaa tulevan vauvan terveyteen. Mutta monelle on uutta se, että epigenetiikan, tuon uuden, hätkähdyttävän tieteenalan mukaan, monien geenien toimintaan voidaan vaikuttaa elintavoilla dramaattisesti. Ihminen voi elintavoillaan kytkeä geenejä pois päältä tai päälle.Ja mikä ihmeellisintä, vaikutus ulottuu usean sukupolven päähän.
Miten ravintolisien on havaittu vaikuttavan eläimiin? Jenkkiläiset tutkijat Jirtle ja Waterland määräsivät ravintolisädieetin lihaville, keltaisille hiirille,jotka kantavat perimässään agouti-geeniä.Se värjää niitten turkin värin keltaiseksi ja saa ne ikinälkäisiksi hotkijoiksi sekä altistaa myös syövälle ja diabetekselle.
Naaraat laitettiin terveyttä edistäviä aineita sisältävälle dieetille. Vähän B12 vitamiinia, hiukan foolihappoa ja ripauksen koliinia sisältävää ravintoa annettiin kahden viikon ajan ennen parittelua ja odottamisajan. Tavallisesti agouti-hiirten poikasista tulee sairauksille alttiita, keltaisia ja lihavia kuten vanhempansakin.
Jirtlen kokeessa ennemmistö poikasista olikin hoikkia ja ruskeita. Niiltä puuttui myös alttius syöpään ja diabetekseen. Ne säilyivät myös vanhoiksi asti vikkelinä ja elinvoimaisina. Jokin oli kytkenyt agouti-geenin pois päältä .Tämä oli kuitenkin tapahtunut ilman, että jyrsijöiden perimään olisi kirjoitettu kirjaintakaan uudelleen.
Näin suuret vaikutukset yllättivät tutkijat. Vain melko vähäinen muutos emojen ruokavaliossa sai aikaan todella näyttäviä muutoksia poikasissa! Tämä herätti tietenkin suuren innostuksen, koska tutkijat uskovat samojen mekanismien vaikuttavan myös ihmisissä!
Käsityksemme perimästä on siis muuttumassa. Aiemmin ajateltiin, että hedelmöityksessä saatu perimä säilyy samanlaisena koko elämän läpi. Kuitenkin vain osa DNA:sta on geenejä, suurin osa on epigeenejä, joiden vaikutuksesta geenit aktivoituvat tai vaimentuvat,
Uusissa tutkimuksissa on huomattu, että DNA muuttuu elämämme aikana, Ravinto, ympäristö ja henkiset kokemukset siirtävät vaikutuksensa yksilöihin ja jälkikasvuun...Niin miten pitkälle?
Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että suuria määriä ruokaa ennen murrosikää syöneiden miesten lapsenlapsilla oli kuollessaan aikuisiän diabetes neljä kertaa niin usein kuin pienellä ruokamäärällä eläneiden miesten lapsenlapsilla.
Paljon alkoholia tai huumeita nauttineitten tai kemiallisille aineille altistuneiden miesten jälkeläisissä monessa polvessa on myös havaittu huomattavasti enemmän erilaisia terveysongelmia kuin verrakkoryhmissä. ..Miten tähän nyt oikein suhtautuisi? Onko kaikki nyt siis pilalla, jos ukki ei sylkenyt kuppiin ja mummo oli sokerikakkuriippuvainen...Ja entäs ne kaikki sota-aikojen traumat ja muut...näkyykö tämä kaikki jo meidän suomalaisten perimässä?
Tutkijoiden mukaan ravinnon ja ympäristötekijöiden lisäksi myös tunteet jättävät jälkensä perimään.Ja näin esi-vanhempiemme syömä ruoka ja kokema stressi voivat hypätä tai kulkea yli sukupolvien ja näkyä esim juuri lastenlasten terveydessä ja eliniän odotteessa.
No niin, äitikin sai päähänsä sitä DDT -mömmöä, kun mummo innolla halusi karkottaa täit pikkukultansa päästä ja isä taas... Mutta eipäs nyt vaivuta synkkyyteen...asiassa on monia puolia...
Mitä tämä uusi tietämys sitten tarkoittaa juuri nyt ja juuri minun kohdallani?
Eritoten juuri tämän hetkinen elämäntapani vaikuttaa siihen , mitkä geenit pysyvät päällä ja mitkä sammuneessa tilassa. Ja on havaittu, että esimerkiksi liikunnan lisääminen ja ruokavalion muuttaminen luontaisesti ravinnerikkaaksi saa positiivisia muutoksia aikaan ja yllättävän lyhyessä ajassa!
Tämä geenien jatkuva prosessi, joko sammua tai kytkeytyä päälle, selittää osaltaan sen, miksi tulee jatkuvasti uusia tutkimustuloksia siitä, miten erilaiset asiat voivat vaikuttaa monien sairauksien syntyyn tai syntymättömyyteen.Niin monien asioitten, kun on havaittu pystyvän sammuttamaan ja käynnistämään geenejä...Ympäristön, ravinnon, henkisten olosuhteiden...
Voimme siis itse korjata elämäntapamuutoksillamme DNA:mme tilaa, ja nopeastikin vielä, olimmepa me tai isovanhempamme eläneet aiemmin,vaikka kynttilää kummastakin päästä polttaen...aina voimme kuitenkin NYT edistää hyvinvointiamme! Jo pienet askeleet voivat saada aikaan yllättävän suuria muutoksia!
Tässä vielä pieni reseptivinkki viherpirtelöstä, joka on alkanut napsautella meidän perheessä niitä hyvisgeenejä päälle!♥
VIHERSMOOTHIE
( lähde)vettä
banaani
kurkku
puoli punttia salaattia
puoli punttia persiljaa tai tuoretta basilikaa
laadukasta suolaa ,kuten aitoa merisuolaa
hieman puristettua sitruunanmehua
jotain lempimaustetta esim kardemummaa
( jotain viherjauhetta ,esim nokkosta)
Mustikoita tai muita marjoja n100 g
lisää täyteläisyyttä halutessasi avocadoista
Sekoitetaan blenderissä
Nautitaan kuin syöden! :)
Kuvat Tiinuliinu ja Vili
Lähteet: Geo ja Olli Vuorimaa
hyvä juttu!
VastaaPoistaitsekin kiinnostuneena seuraan aihetta. epigenetiikka on mullistanut minunkin maailmani.
terveisin
Maikku
Kiitos! Niin epigeneetiikka on tosi kiinnostavaa ja piristää, koska tajuaa niin hyvin, miten asioihin voi itsekin vaikuttaa tosi paljon. :)
VastaaPoistaEpigenetiikkaa on ihan mielenkiintoinen uusi tutkimuskohde, mutta on pidettävä visusti mielessä epigeneettisen ja geneettisen periytymisen erot. Jos äiti altistuu mutaatioita aiheuttavalle aineelle, mutaatioiden on periytyäkseen vaikutettava sukusolulinjassa asti.
VastaaPoistaMukavaa syksyä,
Nimim.Kittypaw's
Kiinnostavaa tosiaan tuo epigenetiikka!Kyllä siinä pohtimista ja tutkimista riittää. Kiitokset kommentistasi Kittypaw's ja hienoa syksyä sinullekin! :)
VastaaPoista