maanantai 17. lokakuuta 2011

Luontaisin keinoin flunssaa vastaan!





 Minulta kyseltiin vinkkejä flunssaan sekä sen ennaltaehkäisyyn. Tässäpä kokoamiani ajatuksia aiheesta, olkaa hyvät:



Kannattaa nauttia aitoja makuja ja ravinnetiheää ruokaa. Värikkäät marjathedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti elimistöämme vahvistavia ainesosia. Samoin myös esim chlorella, spirulina, siitepöly ynnä muut superruuat. Elimistömme janoaa aitoja luonnon antimien tehoaineita ja vitamiineja kuten D3-vitamiinia, jota kannattaa tankata myös lisäravinteena. Suomessahan siitä on helposti puutetta erityisesti talvella. Pakuritee vahvistaa voimakkaasti immuniteettiämme ja sitä kannattaa juoda säännöllisesti terveenäkin. Hunaja ja nokkonen voimistavat myös elimistömme puolustusta.



Näin pöpöjen jyllätessä on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota käsihygieniäänsä. Käsiä kannattaa pestä huolellisesti ja suhteellisen usein, mutta ei kuitenkaan desinfioida. Silmiään, suutaan ja nenäänsä ei kannata kosketella turhan takia,kuten heh, joillakin tuntuu olevan alituisena tapana.




Eräitten tutkimusten mukaan kunnon saunominen vähintään kaksi kertaa viikossa vähentää sairastumisalttiutta flunssaan. Ilmeisesti saunan korkea lämpötila ehkäisee virusten lisääntymistä. Ja onhan se saunominen sentään suuri nautintokin! :)


 (Pieni lisäys: Tarkoitin, että saunominen sopii siis flunssan ennaltaehkäisyyn, mutta flunssaisena siitä kannattaa pidättäytyä.)




Sisäilma on hyvä pitää tarpeeksi kosteana ( 35-40 prosenttia) ja viileänä. Huoneilman kuivuus voi talvisin altistaa kurkkukivulle ja flunssille. Kun nenän ja nielun limakalvot kuivuvat, ne eivät kykene tehokkaastii vangitsemaan taudin aiheuttajia, joita ei ole tällöin helppon aivastuksin ja yskimällä poistaa elimistöstä.
Yleensä 20 astetta riittää sisäilman lämpötilaksi. Ilma pysyy silloin helpommin kosteana


- Älä rasita elimistöäsi liikaa mikroaaltotaajuisilla kentillä esim kännykkä- tai wlansäteilyllä. Nämä mm. lisäävät elimistöjemme oksidatiivista stressiä ja aivoveriesteen läpäisevyyttä, jolloin haitalliset aineet ja mikrobit pääsevät vaikuttamaan myös aivoihimme.


- Kannattaa myös vaihtaa hammasharja tarpeeksi usein uuteen bakteerien pesiytymisen välttämiseksi .Erityisesti flunssan jälkeen on tärkeää hommata uusi harja. 




Mikäli flunssa pääsee kuitenkin iskemään, on tarjolla onneksi kuitenkin luontaisia apukeinoja:




- Juo C-vitamiini- ja antioksidanttipitoisia juomia.
 Varsinkin monet marjat kuten marja-aronia eri muodoissaan, puolukka, mustaherukka, goji, mustikka  sekä  mustaseljanmehu ovat mahtivalintoja flunssaiselle.






- Kannattaa siemailla myös inkiväärijuomaa. Inkivääri on voimakas antioksidantti ja tulehduksenvastainen toimija. Raasta tuoretta inkivääriä kiehautettuun, lämpimään veteen tai laita jauhettua inkivääriä juomaasi.(Tuore on kyllä tehokkaampaa). Lisää juomaasi myös luomusitruunaa sekä hunajaa ja halutessasi muitakin tehoaineita makusi mukaan.


Pakuritee on erittäin tehokas immuniteettiä kohottava juoma. Inkiväärin ja pakurin edut kannattaa usein yhdistää! Tuoretta inkivääriä kannattaa käyttää muunkin ravinnon yhteydessä mausteena ja vahvistajana .Inkivääri on oikea tehopakkaus! (Teen siitä vielä ihan omankin postauksensakin.) Ruusujuuri on myös mainio adaptogeeni ja elimistömme vahvistaja flunssaakin vastaan.




- Käytä rohkeasti mausteita! Tuore chili, piparjuuri, kurkuma, valkosipuli ja voimakas sinappi ynnä muut mausteet, jotka saavat helposti silmät vuotamaan saavat myös tukkeutuneen nenän vetämään paremmin. Tällöin on helpompi hengittää ja niistämisen myötä elimistö pääsee eroon osasta mikrobeitaan. Monet näistä aineista ovat myös luonnonantibiootteja ja vahvistavat muutenkin vastustuskykyämme.






- Lääkinnällisistä superyrteistä esim tulsi ja brahmi tukevat mainiosti taistelussa flunssapöpöjäkin  vastaan.


- Tukkeutunutta nenää voi avata varovasti myös suolavedellä . Voit liuottaa teelusikallisen laatusuolaa puoleen litraan vettä ja tiputtaa liuosta pipetillä sieraimiin. Niistä nenä sen jälkeen.


- Myös höyryhengitys auttaa usein tukkoiseen oloon. Veteen voit laittaa halutessasi myös samoja yrttejä, jotka auttavat sisäisestikin käytettyinä. (Niistä alempana lisää.)


- Yöllä kannattaa pitää vierellä vesilasi. Mikäli sitten heräilee, voi kätevästi hörppiä  vettä limakalvojen kostuttamiseksi. Se helpottaa hengitystäkin. Juominen  torjuu lisäksi nestevajausta, joka joskus uhkaa flunssapotilasta. Muista siis yleensäkin juoda tarpeeksi! 


- Flunssan aikaan monille on hyväksi vähentää maidon käyttöä, koska se saattaa lisätä limaisuutta. Myös raskaita, kovin proteiinipitoisia aterioita kannattaa välttää. Hapatetut, maitohappobakteereita sisältävät tuotteet sen sijaan lisäävät vastustuskykyä.




- Käytä propolista eli pihkamaista mehiläiskittiä, jota mehiläiset keräävät mm puiden silmuista pesiensä seinien vuoraamiseen ynnä  muuhun tarpeelliseen. Propoliksella on antibakteerinen ja antiviraalinen vaikutus! Sitä voi käyttää mm suun ja nielun hoitoon, ihottumiin sekä suojaamaan vatsaa. Annostus: Pureskellaan noin puolen tai yhden herneen kokoista raetta kerrallaan. Siitä voi tehdä myös uutetta.




- Sopivia yrttitee-, uute- ja liemiaineksia ovat myös
kuusen-tai männynkerkät, islanninjäkälä, ratamo, puna-apila, timjami, minttu, salvia, iisoppi, väinönputki, kihokki ja auringonhattu.




Myös mustaherukan lehdet, kehäkukka, kamomilla, lehmuksen kukat ja vadelman lehdet sopivat vaikkapa teen muodossa flunssaisille hyvin.


- Mausteista lämmittävät ja mikrobeita torjuvat edellä mainittujen lisäksi myös kynteli, basilika ja mäkimeirami eli oregano.






YRTTITEESTÄ JA - UUTTEESTA:


Yrttien annostus riippuu monesta tekijästä esim potilaan kunnosta, iästä ja hoitokuurin pituudesta sekä tietenkin rohtokasvin vaikuttavien aineiden vahvuudesta.


Hoitavan yrttikuurin aikana aikuinen voi käyttää yrttiteetä yleensä litran tai puolitoista vuorokaudessa. Juoma kannattaa ottaa aterioiden välissä. Yhtä selvästi lääkinnällistä yrttiä ei yleensä kannata käyttää paria viikkoa kauempaa, jottei saman kasvin pitkäaikainen käyttö rasittaisi elimistöä esim maksaa tai munuaisia liikaa. Jotkut kasvit voivat myös vaikuttaa joko hillitsevästi tai kiihdyttävästi kilpirauhasen tai jonkun muun elimen toimintaan. Yrttijuomia säännöllisesti käytettäessä yrttejä on siis syytä vaihdella.


Joitain mietoja yrttejä kuten nokkosta tai vadelman lehtiä sopii käyttää pitempi aikaisestikin yhteen menoon. Lapsille ja vanhuksille yrttijuomia käytettään iän ja koon mukaan vähemmän. Nestemäärä voi olla isohko, mutta pitoisuuksia kannattaa heillä vähentää sopivasti.


Yrttiteetä käyttämällä voidaan sekä vahvistaa elimistöä luontaisesti että lisätä päivittäistä nesteensaantia. Juoma voidaan myös jäähdyttää ja säilyttää kylmässä pari päivää. Yrttitee on joko haude tai keite riippuen valmistustavasta.




Haude tehdään sekoittamalla puolesta yhteen teelusikkaa kuivattua ja murskattua yrttiä kupilliseen kuumaa vettä.Tuoretta yrttiä käytetään yleensä noin yksi ruokalusikallinen, erittäin voimakkaita kuten iisoppia vähemmän. Aineksia haudutetaan noin 10-20 minuuttia kannen alla.


Keite tehdään siemenistä, kuorista ja juurista. Ne vaativat pitkän liotuksen tai keittämisen tai sekä että. 
Kuivaa kasviainesta keitetään liotuksen jälkeen noin puolesta tunnista tuntiin.


Toinen vaihtoehtoinen tapa on liottaa esim kuivaa juurimurskaa jokunen tunti tai jopa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se lämmitetään ja kiehautetaan muutaman minuutin ajan. Sitten keitos saa hautua puolesta tunnista pariin tuntiin.


Valmis yrttitee säilyy termarissa lämpimänä koko päivän.Sitä voi käyttää toki kylmänäkin, varsinkin kesäisin se on mukava vaihtoehto.


Erilaisia yrttiteesekoituksia voi ostaa valmiinakin, kuten myös yrttiuutteita.


Yrttiuute valmistetaan uuttamalla kasvia alkoholiin. Tällöin kasvin tehoaineet liukenevat vielä paremmin kuin veteen. Kasvin ja alkoholin suhde on uutteissa usein väliltä 1:2 - 1:5. 






Luontaislääketieteellisen näkemyksen mukaan kuumetta ei yleensä kannata lähteä alentamaan keinotekoisesti kemiallisin lääkkein. Kuume on elimistön luonnollinen keino taistella taudinaiheuttajia vastaan. Lisäksi usein kemian teollisuuden lääkeaineet rasittavat sisäelimiämme, tappavat hyviä bakteereita sekä sekoittavat monin tavoin elimistömme harmoniaa.


 Jotkin asiantuntijat ajattelevat, että kunnon kuume silloin tällöin tuhoaa myös mahdollisia syöpäsoluja. Elimistössämme voi tapahtua jatkuvasti erilaisia mutaatioita, joitten kimppuun puolustuksemme hyökkää, jolloin ei siis pääse kehittymään varsinaista syöpäsairautta.


 Terveet solut kestävät paljon paremmin kuumuutta kuin luonnottomat solut. Tavallaan kunnon kuume voi siis toimia elimistömme apuna  sekä suursiivouksena. Immuniteettimme saattaa olla kunnolla voitetun taudin jälkeen entistäkin vahvemmassa tilassa ja valppaana ja kokeneena taas uusiin taistoihin.






Klassisen homeopaattisen näkemyksen mukaan jok'ikistä flunssaa, oksetustautia tai muuta akuuttia vaivaa ei tarvitse ja aina kannatakaan lähteä hoitamaan homeopaattisesti. Mikäli ihminen on jo homeopaattisessa pitkäaikaishoidossa, akuuttilääkitys voisi turhaan sekoittaa tilannetta.( Kannattaa muistaa, että jo Hahneman, homeopatian perustaja, sanoi, ettei pidä koskaan käyttää kahta homeopaattista ainetta yhtä aikaa... yhdistelmävalmisteista nyt puhumattakaan.)


Mutta mikäli akuutti sairaudentila on rankka tai pitkittyy, homeopatian keinot kannattaa yleensä ottaa käyttöön. Myöhemmin taas voi jatkaa kroonisemman tilan hoitoa. Klassinen homeopatia pystyy tarjoamaan apua lähes jokaiseen kuviteltavissa olevaan sairaudentilaan. Kannattaa kuitenkin olla tarkka eikä sortua mihinkään rutiininomaisiin näkemyksiin. Niinpä myös akuuteissa vaivoissa paras apu löytyy yleensä asioihin syvällisesti perhetyneeltä klassiselta homeopaatilta. Itsehoitokin on toki mahdollista. Teen tulevaisuudessa oman postauksensa homeopatian mahdollisista aineista flunssassa ja influenssassa.


Klassinen homeopatia vaikuttaa suoraan ihmisen energeettiselle, elinvoiman tasolle vahvistaen ja tasapainottaen kokonaisuutta. Näin ollen tasokas homeopatia ei koskaan rasita liikaa joitain tiettyjä elimiä tai elimistön osa-alueita kuten yrttilääkinnässä voi varomattomille joskus käydä. Klassinen, yhden aineen homeopatia hoitaa aina koko ihmistä kerrallaan...sitä hänen sen hetkistä kokonaistilaansa! Näin tasapaino säilyy ja elimistö vahvistuu koko ajan!


Laadukas ravinto, ilma ja liikunta vaikuttavat kaikki myös omalta tärkeältä osaltaan hyvinvointiimme.


 Nautitaan erilaisia lämpimiä juomia ja piristäviä mausteita näin talven lähestyessä. Ei jämähdetä pimeälläkään vaan pysytään liikkeessä. Rentoutunutta ja mahdollisimman tervettä syksyn jatkoa kaikille lukijoilleni! :)



Kiitokset taiteesta Kuvia matkalta- blogin Annelle! :)



17 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Täytyy myöntää,että vaikka syönkin aineksia,jotka ovat hyviä vastustuskyvylle,kuten monia tuolla mainitsemiasi juttuja,otin tänään rokotteen mietittyäni sitä jonkun aikaa.Minulla on astma,ja keuhkolääkärini sanoi että astmapotilaiden on ehdottomasti otettava rokote.Nyt hieman mietin,että mitä jos en olisi ottanut....

    VastaaPoista
  2. Kiitos Yaelian!

    Niin sinähän syöt minusta kyllä tosi terveellisen oloisesti! Blogisi reseptit ovat aivan upeita!

    Nämä rokotusasiat ovat monista (kuten minustakin ajoittain on ollut) aika hankalia päätettäviä ja voimakkaita mielipiteitä löytyy laidasta laitaan... Itsekin olen lukenut ja miettinyt vuosien varrella kovasti näitä rokotusasioita. Nykyään en ota enää mitään rokotteita.

    Päätöksessäni minulla auttaa se, että olen opetellut tuon klassisen homeopatian mukaisen hoitamisen niin tarkkaan ja tuli lähes mitä vaan, niin yleensä oikea homeopaattinen lääke tilaan löytyy jo kotivarastosta tai vähintää Hakaniemen apteekista.

    Voi harmi, että sinulla on rasitteena astma! Meidänkin suvussa on ollut monessa polvessa astmaa. Minullakin se diagnosoitiin noin parikumppisenä ja sain suihkeet sun muut aineet. Myöhemmin opettelin sitten homeopatian ja sain jo monia vuosia sitten astman poistumaan homeopaattisin hoidoin mielestäni kokonaan itseltäni enkä ole tarvinnut niitäkään lääkkeitä enää vuosikausiin.

    Minuakin on patisteltu vuosien varrella moniin lääkkeisiin, rokotuksiin ja röntgentutkimuksiin, joista olen kuitenkin yleensä kieltäytynyt ja hyvin on silti lopulta mennyt.Ja loppujen lopuksi osa lääkäreistäkin on lopulta kiittänyt hoitotuloksistani ja myöntänyt, että homeopatia toimii, vaikka he eivät itse sitä osaakaan käyttää.

    Uskallan siis toimia usein epätyypillisesti enemmistöön nähden, koska opettelin hoitamaan klassisella homeopatialla ja arvioimaan riskit, jotka minun kannattaa ottaa.

    Tällaisiin ratkaisuihin päätymisessä on auttanut sekin, että monet lääkärit ovat tehneet aika pahojakin virhediagnooseja sukumme ihmisistä ja myöhemmin he ovat joutuneet myöntämään tämän. Näin ollen on ollut aina vain helpompi luottaa enemmän itseensä ja luontaislääketieteen ynnä klassisen homeopatian näkemyksiin. Ne ovat todella toimineet ja osoittatuneet luotettaviksi.

    En ole siinä mielessä fanaattinen, että kieltäytyisin ehdottomasti joka tilanteessa koululääketieteen ehdottamista lääkkeistä tms.Joskus voi tulla eteen joku ääritilanne, jolloin ottaisin esim antibiootteja, mutta yleensä ei koskaan tarvitse näin tehdä, koska klassinen homeopatia toimii niin hyvin ja olen löytänyt sopivat aineet, jotka ovat eri tilanteissa auttaneet.

    Varmasti myös ravinnetiheä, luonnollinen ravinto lisää vastustus- ja toipumiskykyä, mutta eniten ja nopeiten olen saanut apua juuri homeopatiasta.

    Eiväthän nämä päätökset aina ole helppoja, mutta jotain sitä vaan on aina päätettävä...Mukavaa viikon jatkoa Yaelian!:)

    VastaaPoista
  3. Mustikkatyttö, toisin kuin Jael, en ota ikinä enää flunssarokotetta, eikä sitä ota aikuinen tyttärenikään, jolla on astma.

    Koska olen kauan hoitanut allergista lasta, jolla astama ja aina flunssan jälkitautina sinuiitti kuten minullakin, olen melkein tämän alan asiantuntija.

    Lisään vain kolme asiaa: D-vitamiinia 50 mg/vrk, niin ei tule flunssaa. On ollut ihmeellistä olla vuosi ilman sinuiittia. Saman koki tyttäreni.

    Autojen ilmastoinnit ovat usein lähtölaukaus flunssalle.

    Saunaa ei yleensä koskaan suositella flunssaan.

    Muuten kaikessa samaa mieltä.

    VastaaPoista
  4. Nyt kun mietin,ehkä ei olisi sittenkään pitänyt ottaa tuota rokotetta.Keuhkolääkäri hieman pelästytti liikaa.Ensi vuonna en kyllä sitten ota. Mutta se,että sinulla on astma diagnosoitu ja olet päässyt lääkkeistä eroon on mahtava juttu! Minä sain diagnoosin vasta 2 vuotta sitten ja ymmärsin,että lääkkeitä pitää ottaa for ever,vaikken millään haluaisi...Täällä on kostea ilmasto,jossa muuten taitavat nuo flunssavirukset aika helposti viihtyä.Olisi pitänyt kuunnella Leenaakin....

    VastaaPoista
  5. Kiitos kokemustesi ja ajatustesi kertomisesta Leena!

    Niin, minäkään en oikein millään voi kokea influnssarokotetta hyväksi jutuksi.

    D-vitamiinia tosiaan tarvitsemme kunnolla, määristä sitten mielipiteet paljon vaihtelevat.

    Hmm, kirjoitinkohan hieman epäselvästi... Tarkoitus oli alussa puhua asioista, jotka voivat mahdollisesti ennaltaehkäistä flunssaa. Tarkoitus oli liittää sauna tähän yhteyteen, kun kirjoitin:

    " Eräitten tutkimusten mukaan kunnon saunominen vähintään kaksi kertaa viikossa vähentää sairastumisalttiutta flunssaan. Ilmeisesti saunan korkea lämpötila ehkäisee virusten lisääntymistä. Ja onhan se saunominen sentään suuri nautintokin!"

    Itsekin ajattelen, että kovin flunssaisena voi olla turhan riskialtista saunoa, mutta sen sijaan flunssan ennaltaehkäisyssä kunnon saunominen säännöllisesti on joittenkin tutkimusten mukaan ollut avuksi.
    Hyvä, kun otit asian esille, koska kirjoituksestani saattoi tosiaan tulla näköjään eri kuva kuin tarkoitin.

    Hienoa viikkoa sinullekin Leena! :)

    VastaaPoista
  6. Leena: Tuo on muuten ihan totta! Autojen ilmastointi on altistanut monet flunssan iskemiselle !

    VastaaPoista
  7. Yaelian:

    Nämä ovat niin monipiippuisia juttuja...

    Ja lääkärikunta puhuu tietysti omasta viitekehyksestään ja omien näkemystensä perusteella niin kuin parhaaksi uskoo.Ja kyllä ne lääkärit tosiaan välillä sanovat asioita niin suoraan ja painokkaasti,että eipä ihme, jos siinä pelästyy. Minullekin on joskus, varsinkin menneinä vuosina käynyt niin joittenkin asioitten suhteen.

    Sittemmin olen löytänyt lääkäreitä ja esim Saksasta monia lääketieteen ja kirurgiankin tohtoreitakin, jotka ovat myös klassisia homeopaatteja ja alan opettajia ja he eivät kannata rokotteita ja muutenkin pyrkivät hoitamaan vakavatkin sairauden tilat nimenomaan klassisella homeopatialla...koululääketieteen keinoja ei tällöin edes yleensä tarvita. Mutta toki tarvittaessa he käyttävät myös niitä.

    Esim auto-onnettomuuksissa tms koululääketieteen keinot ovat usein kullanarvoisia.

    Joten koululääketiede ja pehmeämmät hoitomuodot kuten klassinen homeopatia täydentävät minusta mainiosti toisiaan.

    Ja mikäli rokotteita otetaan, niiden mahdollisesti aiheuttamia terveysongelmiakin voi kyllä myös hoitaa homeopaattisesti.

    Tästä aiheesta teinkin tosiaan jo aiemmin sen rokotteita ja nosodeja käsittelevän postauksen.

    Astma ei ole parantumaton sairaus, vaikka jotkut lääkärit niin väittävätkin. Kyllä se voi tosiaan parantua.Tosin monillahan se ei koskaan parannu, mutta mahdollisuus tähän parantumiseenkin onneksi on. :)

    VastaaPoista
  8. Loistokooste, kiitos tästä. Sain sinulta silloin kesän lopussa muuten semmoisen marja-aroniainspiraation, että sillä on ollut todella merkitystä. Tuntuu että se marja-aronia parantaa verenkiertoa ja jotain spesiaalia siinä on. Ystäväni poimi paljon marjoja, joten niitä on pakkanen täynnä. Onneksi itseä ei ole flunssat vaivanneet, kun sain aikanaan D-vitamiinitaseet kuntoon.

    VastaaPoista
  9. Tervehdys Hanna! Onpa mukavaa kuulla, että tykkäsit.

    Jee, sittenhän meitä on tässä jo kaksi marja-aronioihin hurahtanutta!On se vaan todellakin niin spesiaali marja. Hienoa, että olet noin hyvin varustautunut ja flunssakaan ei pääse iskemään! Kyllä ne luonnon aarteet auttavat meitä paljon. :)

    VastaaPoista
  10. Heippa, siis eikö kannata käyttää desinfiontiaineita, jos saippuaa ei juuri ole saatavilla? Tai täydentää kiireessä suoritettua huolimatonta käsienpesua etanoli-glyseroli-desinfioinnilla?

    VastaaPoista
  11. Terve mieheen Viher-Tuomo!

    Kiitos hyvistä kysymyksistä. En tiedä onko näihin yhtä oikeaa vastausta. Riippuu varmaan myös tilanteesta... esim siitäkin mitä henkilö on seuraavaksi menossa tekemään. Tuntuu esim mukavalta ajatukselta, että kirurgit desinfioivat kätensä ym ennen leikkauksia. ;)

    Itse olen ajatellut, että tavallisen arjen puitteissa desinfiointi on yleensä turhaa ja ennemminkin haitallista.Aineet voivat ärsyttää ihoa ja tappavat myös hyviä bakteereitakin. Tunnen yhden tytön, joka sai käsiinsä sitkeän sieni-ihottuman ilmeisesti pitkähkön päivittäisen käsien desinfioinnin seurauksena.

    Itse en harrasta käsien desinfiointia, eivätkä muutkaan meillä.

    Mutta satunnaisesti tapahtuva käsien desinfiointi tuskin ehtii aiheuttaa toisaalta mitään varsinaisia haittojakaan...ainakaan useimmille. Riippuu tietenkin myös käytetystä aineesta. Varsinkin, jos käytettynä tehoaineena on vain alkoholi...

    Asiassa taitaa olla taas kerran puolensa ja puolensa, sanoo tämä savolainen. :)

    VastaaPoista
  12. Itse käytän käsiini yleensä Desinfektol-G:tä, jossa
    Etanolia 70 paino-%/76,9 tilavuus-%
    Glyseriiniä ja sen johdannaisia
    Didekyylidimetyyliammoniumkloridi
    Aqua :D

    tuo epämääräisin aine kuulemma tehostaa desinfiointia. Mutta noiden muiden ei luulis ihan äkkiä sieni-ihottumaa aiheuttavan?

    VastaaPoista
  13. Vai tuollaista ainetta... No miksi, jos saan kysyä?

    Itse, kun koen , että useimmissa tapauksissa desinfiointiaineista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

    Tässäpä pari lainausta ja lähteet:

    "Antiseptit ja desinfektioaineet vaikuttavat monin eri mekanismein. Tämä johtuu aineryhmien moninaisuudesta. Yleisin vaikutustapa on valkuaisaineiden jonkinasteinen denaturaatio, jonka jälkeen
    mikrobien seinämän läpäisevyys kasvaa tai niiden entsyymijärjestelmät kärsivät. Vaikutus ei ole kovin selektiivinen, ja niinpä useat
    antiseptit ärsyttävät myös ihoa ja limakalvoja.

    Joskus tällaista jumoavaa vaikutusta hyödynnetään ihotauteja hoidettaessa. Myös eräiden aineiden keratolyyttinen vaikutus on ihotauteja hoidettaessa
    eduksi.
    Käsien pesu on tärkein infektioiden ehkäisevä toimenpide. Mikrobit voivat siirtyä kosketuksen kautta henkilöltä toiselle tai esim.
    nenän, suun ja suolen limakalvolta jollekin infektoivalle pinnalle.

    Käsien pesu saippualla ja lämpimällä vedellä poistaa tehokkaasti
    bakteereita. Säännöllisessä käsien pesussa ei tavallisesti käytetä
    desinfioivia aineita ihon kuivumisen ja herkistymisen välttämiseksi.

    Ennen toimenpiteitä iho yleensä desinfioidaan detergenteillä ja vedellä.
    Käytössä olevat desinfektioaineet ovat usein laajakirjoisia, ts. ne
    vaikuttavat useimpiin bakteereihin, alkueläimiin ja sieniin. Yleensä
    itiöt, tuberkuloosibakteerit, jotkut virukset ja monet gramnegatiiviset
    sauvabakteerit ovat huomattavasti resistentimpiä kuin muut
    mikrobit lähes kaikille aineille. Useimmat käytössä olevat valmisteet ovat monen vaikuttavan aineen yhdistelmiä.


    Etanoli ja isopropanoli ovat yleisimmät antiseptisinä ja desinfioivina aineina käytetyt alkoholit. Kumpikaan ei sovellu sterilointiin.
    Etanoli ja isopropanoli eivät vaikuta lainkaan itiöihin eivätkä tehoa
    varmuudella hydrofiilisiin viruksiin. Etanoli on tehokkaimmillaan
    70-prosenttisena liuoksena, jollaisena se tuhoaa useimmat bakteerit
    ja virukset, mutta on epäluotettava fungisidi. Etanoli haihtuu helposti, ja siksi liuos häviää iholta nopeasti. Haavoja ei pidä puhdistaa
    etanolilla, koska se ärsyttää ja muodostaa verekkäälle kudospinnalle
    koagelin, jonka alla bakteerit lisääntyvät hyvin."

    http://www.medicina.fi/fato/59.pdf


    "Koe-eläinhäkkien desinfiointiin käytetty yleinen kvaternääristen ammoniumyhdisteiden ryhmän kemikaali didekyylidimetyyliammoniumkloridi havaittiin lisääntymisterveydelle vaaralliseksi, kun tutkijoilla oli vaikeuksia saada koe-eläimet lisääntymään kyseisellä aineella desinfioiduissa häkeissä (Science, 2008). Tänä vuonna on julkaistu myös tietoja saman aineen välittömistä allergisista vaikutuksista, kuten nokkosrokosta, kasvojen turpoamisesta ja hengenahdistuksesta (Houtappel työtovereineen, 2008)."

    http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyotohtori/2317

    Jatkuu...

    VastaaPoista
  14. Eli summa summarum:

    Desinfiointiaineitten haitoista:

    - kuivattavat ja ärsyttävät ihoa ja limakalvoja
    -altistavat herkistymiselle, (allergisoitumiselle)
    -desinfiointiaineet tappavat bakteereita ja muita mikrobeja valikoivasti (myös hyviä), jolloin ihon luonnollinen tasapaino kärsii.
    - Kuten havaitsimme lainauksesta sieniin antiseptiset aineet tehoavat usein huonommin kuin bakteereihin, joten haitalliset sienet voivat päästä iholla helposti valta-asemaan ja aiheuttaa sieni-ihottumia.
    -desinfiointiaineissa on usein alkoholin lisäksi mukana myös todella epäterveellisiä aineita kuten tuokin sinun mainitsemasi (josta oli yllä lisätietoja)

    Niin, en tosiaankaan voi suositella desinfiointiaineiden säännöllistä käyttöä muuten kuin erityistapauksissa.

    Ongelmat ovat vastaavia kuin antibiooteilla ja suuvesillä eli elimistön herkkä pieneliötasapaino (esim bakteeri-)järkkyy ja ihminen sairastuu usein loppujen lopuksi yleensä ennemminkin herkemmin kuin mikäli ei käyttäisi kyseisiä synteettisiä aineita.Puhumattakaan niistä todella ikävistä mahdollisista seurauksista, joita kaikenmaailman kemikaalimyrkkylisäaineilla voi olla.

    Joten luonnollisuus on minusta tässäkin parasta! :)

    Kiitti Viher-Tuomo. Olisi kiva kuulla mielipiteesi vastauksestani...Aattelen myös, että tässähän on yksi hyvä aihe johonkin tulevaan bloggaukseeni.

    VastaaPoista
  15. Ps. Ai niin vielä yksi pointti korostetusti:

    "Etanoli on tehokkaimmillaan
    70-prosenttisena liuoksena, jollaisena se tuhoaa useimmat bakteerit
    ja virukset, mutta on epäluotettava fungisidi."

    Fungisidi on sienten torjuntaan käytetty aine.
    Näin ollen alkoholin käyttö desinfiointiaineena voi siis nimenomaan edesauttaa sienikasvuston ylivaltaa iholla.

    VastaaPoista
  16. Kiitos paljon vastauksestasi! :)

    Pitääpä yrittää vältellä. Jotenkin ruokaa laittaessa ja monissa muissa tilanteissa tuntuu siltä että käsiä joutuu pesemään liian usein, ja liikapesua välttääkseen sitten välillä haluaa desinfioida.

    Kuinkahan usein käsipyyhkeet pitäisi vaihtaa ettei niihin oo takertunut mikrobeja? Välillä tulee pestyä käsiä liian huolimattamasti, silloin kun tuo H1N1 oli liikenteessä, entisen kouluni vessoissa oli käsienpesuohjeet. Hämmästyin siitä, kuinka huolellinen pitäisi olla että lopputulos olisi tehokas. Tiedä oliko siinä informaatiossa sitten jo liioittelunkin makua.

    Tuo glyseriini juurikin tuossa G-mallissa tekee sen, että kädet eivät kuivu (ainakaan lyhyellä tähtäimellä) eivätkä ärsyynny. Joskus Helsingissä kokeilin YA:n desinfektiogeeliä ja se oli aivan hirveä kuivattaja ja ärsyttäjä. Sen käyttö totisesti jäi siihen yhteen putelilliseen.

    Toisaalta kylminä talvina juuri käsieni iho - tiedä johtuuko enemmän saippua-vesi-pesusta vai desinfiointiaineista - kuivuu aika herkästi ja tarvitsee rasvausta, vaikka - mies kun olen - yleensä pärjään tosi, tosi vähällä rasvaamisella. Kätenikin pärjäävät yleensä muulloin ilman sitä.

    Oon tosi kiitollinen, että selvitit tuon lisäaineen vaikutuksista. En tietenkään haluaisi hedelmättömäksi sen takia...

    Oppispa sitä luottamaan omaan vastustuskykyyn riittävästi, ettei käyttäisi niin paljon tuollaisia vippaskonsteja, jotka voivat olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

    VastaaPoista
  17. Olipa selventävää lukea vielä syitäsi aiempaan käsidesin käyttöösi. Kiitos!

    Juu, itse olen ennemminkin keskittynyt vastustuskykyni nostamiseen kuin bakteerien välttelyyn.Vaihtelen käsipyykeitä, kun satun muistamaan.Varmaan tutustun vielä suosituksiin tarkemmin jahka tässä ehdin. Tottahan toki liian pitkään käytössä olleet pyyhkeetkin voivat levittää bakteereita.

    Joissakin perheissähän on vieläpä omat käsipyyhkeet kaikille perheenjäsenille ja vieraspyyhe vielä lisäksi.Voisin varmasti todellakin tsempata näissä pyyheasioissa.

    Sinänsä laadukas luonnollinen saippua, huolellinen käsienpesu ja käsien rasvaus tarvittaessa vaikkapa shea- tai kookosrasvalla tuntuu minusta riittävältä ja mukavalta ratkaisulta. Itse en juurikaan edes voitele käsiäni. Käteni eivät ole nimittäin tuntuneet yleensä kuivuvan liikaa.

    Toivottavasti sinulle löytyy hyvät ja sopivat ratkaisut Viher-Tuomo! :)

    VastaaPoista