torstai 6. lokakuuta 2011

"Kaikki mitä et ikinä halunnut tietää matkapuhelimista."

 Devra Davis on kirjoittanut tärkeän kirjan meitä kaikkia koskevasta aiheesta. Kustantaja kuvailee teosta seuraavasti: "Kaikki mitä et ikinä halunnut tietää matkapuhelimista." Se kertoo jo paljon.

KUVA DEVRA DAVIS on yhdysvaltalainen epidemiologi ja kirjailija. 
Koulutukseltaan nainen on filosofian tohtori luonnontieteiden alalta ja kansanterveystieteen maisteri epidemiologian alalta. 

Davis on julkaissut yli 190 artikkelia ja kirjaa. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet maailman arvostetuimmat tiedelehdet ynnä muut lehdet, kuten Lancet, Journal of the American Medical Association sekä Scientific American ja the New York Times.
 
 Davis on toiminut pääkirjoittajana kansainvälisessä ilmastopaneelissa ja hän pääsi tässä yhteydessä osalliseksi paneelille myönnetystä Nobelin rauhanpalkinnosta (2007). Amerikan syöpäliitto on palkinnut Davisin "erinomaisesta työstä" syöpätietoisuuspalkinnolla.Davisilla on ollut useita vastuullisia työtehtäviä tutkijanuransa varrella. Hän on toiminut mm puheenjohtajana USA:N kansallisen tutkimusneuvoston asettamassa ympäristöasioiden ja toksikologian valiokunnassa sekä
Bill Clintonin nimittämänä Kemikaaliturvallisuuden ja -riskien tutkimuslautakunnassa, jonka tehtävänä oli tutkia, estää ja lievittää kemikaaleihin liittyviä onnettomuuksia. Nykyään Davis luennoi mm Harvardin yliopistossa ynnä useissa muissa korkeakouluissa ja yliopistoissa.

Devra Davis Environmental Health Trust -säätiön perustaja (2007) ja puheenjohtaja. Säätiön tarkoituksena on mm tuottaa ympäristöön liittyviä terveysriskejä koskevaa perustutkimusta.

 Davisin kirja ilmestyy suomenkielisenä Green Spot -kustantamon kautta nimellä 'Pätkii!'. Teoksen aiheena on mobiiliteknologioiden terveysriskit.

 

 Davis  kehottaa käyttämään kännyköitä turvallisemmin – ei koskaan päätä vasten! Matkapuhelinteollisuudelta on hänen mukaansa vaadittava turvallisempia tuotteita.
Kirjassa esitellään myös matkapuhelinten ja niitten tutkimuksen historiaa. Kuva on erittäin tuttu tupakka- ja asbestiteollisuuden historiasta: huolestuttavia tutkimustuloksia nousee yhä enemmän esiin. Paineen alla teollisuus ensin kieltää ne. Kun se ei enää siinä millään onnistu, teollisuus yrittää monin tavoin pitää yllä epävarmuutta tutkimusten oikeellisuudesta. Niin kauan kun onnistutaan väittämään, ettei mitään varmuutta suuntaan tai toiseen ole,  liiketoimintaa voidaan jatkaa entiseen malliin.

 Kirja on varmasti tutustumisen arvoinen kaikille terveydestään kiinnostuneille!


Teokseen on tehnyt mainion esipuheen FT, tutkija Mikko Ahonen:

 
 "ESIPUHE
Suomalaiselle lukijalle:
Edessäsi on yksi maailman merkittävimpiä matkapuhelinteknologioiden terveysriskeistä kertovia kirjoja. Sitä voisi merkittävyydessä verrata Rachel Carsonin Hiljaiseen kevääseen, joka aikoinaan toi DDT:n terveysriskit suuren yleisön tietoisuuteen. 

Tapasin Devra Davisin ensimmäisen kerran Stavangerissa vuonna 2009. Sinne olivat kokoontuneet alan tutkijat ympäri maailman (katso www.emf2009.no). Devra piti mainion puheen viranomaisten ja syöpäsäätiöiden merkillisistä teollisuuskytköksistä. Samalla hän kuvasi, kuinka vaikea on saada rahoitusta biologisten vaikutusten tutkimukseen, ja kuinka pieni piiri itse asiassa päättää tutkimusten arvioinnista. Devra uskaltaa esittää kritiikkiä, koska hän on tutkijana saanut seurata vastaavanlaista kehitystä muun muassa asbestin ja monen kemikaalin kohdalla. Tästä aihepiiristä hän kirjoitti aiemman kirjansa The Secret History of the War on Cancer

Kädessäsi oleva kirja sisältää kuvauksia monesta Suomessa tuntemattomasta tutkijasta ja tutkimuksesta. Pulssikoodatun mikroaalto- tai radiotaajuisen säteilyn haitalliset terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo 1940-luvulta lähtien, mutta vallitseva ajattelutapa ja poliittistaloudelliset syyt ovat estäneet niitä koskevan keskustelun meillä ja muualla. Säteilytasot asuinympäristössämme ovat pelkästään muutaman viime vuoden aikana moninkertaistuneet. Tätä kehitystä olen dokumentoinut Chronic Exposure -sivustolla (www.chronicexposure.org). 

Devra on aktiivisesti mukana kansalaistoiminnassa ja tekee arvokasta työtä lasten hyväksi. Hänen verkostonsa uusin aikaansaannos – jossa minullakin on ollut ilo olla mukana – on maailmanlaajuinen Kampanja turvallisempien matkapuhelinten puolesta - Campaign for Safer Cell Phones. Tähän kampanjaan kannattaa tutustua Environmental Health Trustin kautta (www.environmentalhealthtrust.org).

Toivon, että tämän kirjan myötä Suomessakin voisi viimein alkaa keskustelu matkapuhelinteknologioiden terveysriskeistä. Kirjan luettuasi olet avainasemassa muuttamassa vaikenemisen ja suomettumisen ilmapiiriä avoimempaan ja riskeistä tietoisempaan suuntaan. Tarvitsemme markkinoille turvallisempaa teknologiaa.
Pidetään yhdessä huolta Suomen lasten ja aikuisten terveydestä!

Mikko Ahonen
FT, tutkija, Tampereen yliopisto
Osakas, Sustainable Mobile Oy"


Lähteet (myös kuvien):
http://www.greenspot.fi/kustannus/kirjaesittely.html?id=14


http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85076-devra-davis-patkii-uusi-kirja-lasten-kannykankayton-riskeista-esipuhe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti