perjantai 7. lokakuuta 2011

Luomua ja eläinten oikeuksia Nyt on menossa Eläinten viikko. Erityisesti tämän viikon aikana Eläinsuojeluliitto Animalia muistuttaa, että omalla kulutuskäyttäytymisellämme voimme vaikuttaa suuresti eläinten hyvinvointiin. Kati Pulli Animaliasta kannustaa vaihtamaan tehotuotetun lihan maittavaan ja terveelliseen kasvisruokaan aiempaa useammin. Vaikkapa tällä tavoin jokainen voi tehdä pieniä  mutta vaikuttavia tekoja eläinten hyvinvoinnin puolesta! 


Kasvisruuan osuuden lisääminen ravitsemukseensa  on hyviä valinta niin omaa terveyttään kuin eläimiäkin ajatellen. Samoin on luomuruuankin kanssa. 


Parhaillaan vietetäänkin myös luomuviikkoa! 


LUOMUN MAHTIPUOLIA:Luomuruuassa on keskimäärin runsaammin flavonoideja ja muita fytokemikaaleja kuin tavanomaisella tyylillä viljellyssä ruuassa. 


Torjunta-aineet ja hyönteismyrkyt altistavat monille sairauksille.
Erittäin oleellinen pointti on, että luomuruokaa käyttämällä voimme välttää näitä torjunta-ainejäämiä. Varsinkin lapset ovat  herkkiä torjunta-aineitten haitoille.

Luomusalaatteihin ym kertyy vähemmän nitraatteja kuin samoihin kasvislajeihin tavanomaiseen tyyliin tuotettuina.

Luomutuotteet eivät ole myöskään geenimuunneltuja.


Joka tapauksessa useiden terveellisinä pidettyjen kasvisten edut ovat niin suuret, että on parempi syödä niitä ei-luomunakin kuin jättää kokonaan syömättä. Mutta vielä parempi, jos syömme superterveellisiä luomukasviksia, hedelmiä sekä marjoja! Ja on hyvä muistaa, että metsäthän pursuavat ilmaista luomuruokaa, kun vain lähdemme sen perään! :)


Luomuviljely säästää myös itse viljelijöitten ja lähialueen eläinten terveyttä sekä yleensäkin maapalloamme. Luomua saa siihen erikoistuneista putiikeista ja nettikaupoista sekä ruokapiirien välityksellä. Monesti luomutilatkin myyvät tuotteitaan suoraan. Luomu on alkanut kovaa vauhtia valloittaa sijaa myös tavallisista marketeista ja lähikaupoista. 


Minusta luomu maistuu usein paremmaltakin!

Kannattaa rakastua luomuun! ♥


Ps. Valokuvat täältä:
http://kauppa.luomulaatikko.com/Juures-ja-vihanneslaatikko


Luomuviikkoon liittyen järjestetään mukavia tapahtumiakin. Tässäpä yksi hyvä esimerkki:


"Luomua läheltä -tapahtuma su 9.10. klo 10-15 (ostokset käteisellä!)Villa Elfvikin luontotalo, Espoo
Elfvikintie 4
Laajalahti, Finland

Lähiruokatori levittäytyy luontotalon pihamaalle. Tule tapaamaan uusimaalaisia viljelijöitä, keskutelemaan luomutuotannosta ja ostamaan heiltä luomutuotteita. Tapahtumassa on myynnissä kattavasti kauden satoa eri luomutuottajilta, kuten jauhoja, juureksia, munia sekä lihaa. Tilaisuudessa on myynnissä myös Samsaran luomuleipää.
Sisällä talossa pääset myös kuulemaan, miten ruoantuotanto vaikuttaa Itämeren tilaan ja kurkistamaan kuvamateriaalin välityksellä erilaisille luomutiloille. Tilaisuudessa kokki Antti Ahokas ravintola Juuresta valmistaa maukasta ja ekologista ruokaa kauden raaka-aineista näytösluontoisesesti klo 11 & 13 vieraiden maisteltavaksi. Kahvila Satakielessä voit nauttia annoksen paikallista luomuruokaa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa luomutuotantoa edistävä EU-hanke BERAS.Luomua läheltä-tapahtuman tuotekirjoa; syksyn luomuvihanneksia ja juureksia kattavasti mm. kurpitsoja, perunaa, porkkanaa, punajuuria, kaaleja, salaatteja, tomaattia, kurkkua, sipuleja jne. Luomukananmunia Luomuna-oy:stä, sekä Luomu-heikkilän laaja lihatarjonta. Samsaran tuoreet leivät 2-3 euroa sekä myynnissä myös Samsaran kahvipullaa. Erilaisia jauhoja, hiutaleita ja suurimoita Knehtilän ja Sällvikin tiloilta. Keskylän tilan tilan mansikka,- vadelma,- ja mustaherukkamehua sekä mansikka- ja vadelmahilloa."Tälläinen luomukeskustelu tuli telkusta eilen:"A-talk TV1 6.10.2011 klo 21.05
HYVÄ, PAHA LUOMU
Luomuruoan myynti on noussut huimasti ja ruuan puhtaus puhuttaa ihmisiä. Luonnonmukaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita kasvatettu ruoka on niin haluttua, että kauppiaat joutuvat myymään välillä ei-oota. Tämä näkyy myös suurten kauppaketjujen hyllyillä.
Osa tutkijoista ja viljelijöistä on sitä mieltä, että luomu on silkkaa rahastusta ja huijausta. Vastustajien mielestä luomulla ei pystytä ruokkimaan koko maailman väestöä. Heidän mielestänsä lannoitteita ja torjunta-aineita on käytettävä, ettei iske ruokapula. Samaan aikaan hallitusohjelma nostaa luomun tärkeyttä maatalouspolitiikassa.
Vieraina:
Helsingin yliopiston dosentti Jussi Tammisola sanoo, että luomutuotanto on tutkimaton myrkkyhaara. Tämä on todellista hämäräbisnestä. Luomuväki pelottelee ihmisiä vääristämällä ja liioittelemalla asioita. Nyt koko EU on luomumafian käsissä. Täytyy muistaa, että luonto itsessään on varsinainen myrkkyjen pesä.
Luomuviljelijä Osmo Rauhalan mielestä tehomaataloudella ja kemianteollisuudella on kova lobbaus käynnissä - he mustamaalaavat ja käyvät kierroksilla - ketä pieni luomuviljelijä uhkaa? Luomu on puhdasta ja terveellistä, lisäksi luomuviljely on taloudellisesti tehokasta. Luomutilat säästävät luontoa ja erityisesti vesistöjä.
Luomuilija Hanna Pajala-Assefa ei halua syöttää kolmelle lapsellensa lisäaineita, eikä torjunta-aineilla kasvatettua ruokaa. Luomuruoka on terveellisempää ja maukkaampaa. Ihmiset altistuvat valtaville määrille erilaisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Olen havainnut, että luomuruokaa syövillä lapsilla on vähemmän allergioita.
Viljelijä Hannu Vuorikko sano, että sapuskaa ei saada riittämään näilläkään konsteilla kaikille. Luomu on osittain näennäisviljelyä. Ei ole varmaa, tuleeko tuotetta vai ei. Tässä on hurmosta mukana. Itselläni on jäänyt joku pläntti pellosta lannoittamatta vahingossa, niin se on ollut kitukasvuista."Uusinta tänään perjantaina klo 13.45! Ohjelma tulee varmaan myös YLE AREENAAN.


Huh, huh, miten höpöjä dosentti Tammisola puhuikaan. Sen sijaan esim luomuviljelijä Osmo Rauhala toi mielestäni esille mainioita pointteja!Aamiainen ruohikolla lausui keskustelusta FB-sivullaan seuraavaa


"Eilinen A-talkin luomuväittely oli hauska ja erityisesti dosentti Jussi Tammisola esiintyi tahattoman viihdyttävästi. Tehoviljelyn ja luomun kannattajien välille sukeutui aika perinteinen konservatiivisuuden ja uudistusmielisten välinen vastakkainasettelu. Konservatiivisten tehoviljelyn kannattajien argumentit eivät mielestäni oikein kestäneet."


 Niinpä!


Pidetään luomu ja eläinten hyvinvointi tällä(kin) viikolla mielessämme! :) 


Ps. Tässä vielä linkki kiinnostavaan dokumenttiin lasten valmisruokien tasosta ja mahdollisista  vaikutuksista:http://areena.yle.fi/video/1317844826040
Aitous ja luonnollisuus, kun nyt vaan on parasta!
Suloiset kuvateokset ovat Nimuelin tuotantoa blogista  Free Textures By Nim Lämpimät kiitokset Nimuel! 

11 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä tekstistä.
  Olenkin menossa tuohon sunnuntaiseen luomutapahtumaan
  ja eilen katsoin myös tuon a-talkin. Höpömies koko Jussi. Mielestäni hän heitti suorastaan törppöjä syytöksiä luomua kohtaan!

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi kommentistasi Hepa!

  Ja älä muuta virka! Uskomattomia juttuja saa näköjään välillä kuulla erinäisiltä muka jonkin sortin asiantuntijatahoilta. Kovin heppoista oli herran logiikka!

  VastaaPoista
 3. Ps: Ihanaa reissua Hepa! Sieltä löytyy varmaan mukavaa porukkaa ja upeita luomujuttuja!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kiitos! Odotan innolla tuota tapahtumaa.
  Taitaa tietää kyllä myös rahan menoa, mutta menee suoraan tuottajille eikä välikädet vie suurinta osaa välistä.

  Niin, tuo Jussi oli jotenkin niin paatoksellinen ja epäasiallinenkin. On tainnu hourahtaa ite johonkin valmisruoka tai lisäainefirmaan. En pysty tajuamaan miten prosessoitu ruoka voisi olla parempaa, terveellisempää kuin luomu. Se ei vaan mahdu päähän. Olkoonkin, että lisäaineita on tutkittu, mutta aika moni tutkimus taitaa olla puolueellinen ja kuinka paljon on tutkittu eri aineiden yhteisvaikutuksia. Ja miksi ylipäätään ruokaa pitää väärentää ja muuttaa alkuperäisestä? Noh, saadakseen suuremmat voitot, huh ja huh! Ruoka jos mikä on sellanen asia minkä kanssa ei pitäisi olla ylibisnesajattelu. Se on jokaiselle meistä kuitenkin välttämättömyys.

  VastaaPoista
 5. Niin,ihan samoilla linjoilla ollaan Hepa.

  Jo joidenkin yksittäistenkin lisäaineiden vaikutukset voivat olla hyvin haitallisia saati sitten yhtisvaikutukset!

  Aito ja mahdollisimman alkuperäinen ruoka on tosiaan parasta! :)

  VastaaPoista
 6. Ilahduin kovasti siitä, että luomuviikko oli huomioitu meiltä "lähellä" (6km) olevassa isossa marketissakin. En tavallisesti asioi mielelläni jättikaupoissa, mutta eilen tein ihan asiaa ja ostin isot määrät luomutuotteita varastoon: kasvisten lisäksi mm. juustoa ja muita maitotuotteita sekä lihaakin (syön vain riistaa tai luomulihaa, parasta olisi toki olla syömättä lihaa lainkaan :)).

  VastaaPoista
 7. On kyllä Katja tosi mukavaa huomata miten tämä luonnonmukaisuus alkaa sentään levitä toisten suunatusten rinnalla. Toivon mukaan monessa muussakin asiassa kuin ravinnossa.Hienoa, että luomuviikko näkyy monissa paikoissa.

  Sinänsä tykkään pikku putiikeista, mutta isoissa kaupoissa kuten Stockalla on kyllä väistä mahtavat luomuvalikoimat, jopa osastot.

  Meidäkin lähikaupassa kahden kilsan päässä on jo aika mukavasti luomutuotteita. :)

  VastaaPoista
 8. Luomutuotteita vaan lisää! olis hienoa päästä tuonne sunnuntain tapahtumaan. kiitos kun käytit kuviani! Niitä saa muutkin ottaa, jos löytyy sopivia.=)

  VastaaPoista
 9. Osuit naulan kantaan Ninni! Vielä olisi varaa luomuvalikoimien laajentua.

  Kiitos vain itsellesi herkän kauniista töistäsi Nimuel!:)

  VastaaPoista
 10. En ollut uskoa korviani kuullessani Vuorisolan väitteitä.Ja miten vastahakoisesti hän sitä porkkanaakin maisteli.Sen sijaan Rauhalan argumentit olivat aika hyviä.

  VastaaPoista
 11. Niin,aika erikoista käytöstä... ihan hassua oikeastaan.

  Juu, Rauhala tietää mistä puhuu. Fiksu tyyppi. :)

  Ps.Olin illalla muuten tässä yksissä isoissa juhlissa, joissa Viltsu lauloi Riku Niemen ynnä orkesterin säestämänä. Olipa vaan tosi jännittävää ennen esityksen alkua... Mutta mukavasti se meni. Nyt on hyvä mieli niin äitillä kuin pojallakin. :)

  VastaaPoista