Kilpirauhanen on yksi elimistömme tärkeimmistä rauhasista. Sen toiminnan häiriöt ovat nykyään erittäin yleisiä. Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa energian tuotantoon, immuunivasteeseen, kaikkien elinten aineenvaihduntaan, verenkiertoon, verensokerin säätelyyn, emotionaaliseen vakauteemme sekä yleiseen hormonitasapainoomme.
Kilpirauhasen vajaatoiminta on puolestaan tila, jossa elimistössä ei ole riittävästi kilpirauhashormoneita .On havaittu esim, että jopa noin 10 prosenttia yli 50-vuotiaista naisista kärsii tästä ongelmasta.
Tämän tilan oireita voivat olla mm. väsymys, painon nousu, alhainen motivaatiotaso, lämmön tai kylmyyden alentunut sietokyky, päänsärky, kuivat hiukset ja iho, hiusten lähtö, nesteen kertyminen elimistöön, epäterveet, hauraat kynnet, ummetus, helposti ärtyvän suolen oireyhtymä, astmaattiset oireet, kasvun hidastuminen lapsilla, allergiataipumukset, hidas paraneminen, akne, nokkosihottuma, alhainen sukupuolinen halu, ahdistuneisuus, masentuneisuus, paniikkihäiriö, ärtyneisyys, käheys, unettomuus,heikentynyt muisti ja keskittymiskyky, kuukautishäiriöt sekä joissain tapauksissa hedelmättömyys,.
Tämän tilan oireita voivat olla mm. väsymys, painon nousu, alhainen motivaatiotaso, lämmön tai kylmyyden alentunut sietokyky, päänsärky, kuivat hiukset ja iho, hiusten lähtö, nesteen kertyminen elimistöön, epäterveet, hauraat kynnet, ummetus, helposti ärtyvän suolen oireyhtymä, astmaattiset oireet, kasvun hidastuminen lapsilla, allergiataipumukset, hidas paraneminen, akne, nokkosihottuma, alhainen sukupuolinen halu, ahdistuneisuus, masentuneisuus, paniikkihäiriö, ärtyneisyys, käheys, unettomuus,heikentynyt muisti ja keskittymiskyky, kuukautishäiriöt sekä joissain tapauksissa hedelmättömyys,.
Kilpirauhasen epätasapainotilojen mahdollisia taustavaikuttajia tai syitä:
-puutteellinen jodin, B-vitamiinien, D-vitamiinin tai kivennäisaineiden saanti
- ravinnon toksiinit, ympäristömyrkyt, mikro-organismit, joittenkin lääkkeiden tai lääketieteellisten toimenpiteiden haittavaikutukset
-aivolisäkkeen sairaus
-synnytyksen laukaisema tulehdustila kilpirauhasessa
- muu hormonitasapaino-ongelma esim estrogeenin liiallinen määrä
- soijan liian runsas käyttö
- kaalien liian runsas, jatkuva käyttö
- maatalouden myrkkysuihkutukset, kloori- ja fluoriyhdisteet ( esim vedessä)
-säteily: ydinvoimaloitten, korkeajännitevoimalinjojen, mikroaaltouunien, tietokoneitten, kännyköiden jne.
-raskasmetallit, kuten elohopea, kadmium, rauta ja arseeni
-coxsackie-virus tai muut virukset,candidasienen liikakasvu elimistössä, steroidien käyttö sekä ehkäisypillerit ja antibioottien runsas käyttö
- heikentynyt immuunijärjestelmä
-piilevät ruoka-aineyliherkkyydet kuten vilja-allergia
- mahdollinen perinnöllinen taipumus
Klassisen homeopaattisen näkemyksen mukaan ihmisen terveyden epätasapainotilat, joita sairauksiksikin kutsutaan viestivät pohjimmiltaan elimistön elämänvoiman, energeettisen tasapainotilan häiriöstä. Kutakin häiriötilaa lähdetään sitten haastatteluin ja tarkkailemalla hahmottamaan. Vastaava aine, joka aiheuttaa terveillä koehenkilöillä kyseisen kaltaisen tilan parantaa vastaavalla tavalla sairaan ihmisen. Tämä tapahtuu siten, että homeopaattinen lääkeaine resonoi elimistön energeettisen tilan kanssa ja antaa sille juuri sopivan impulssin lähteä itse paranatamaan itseään. Tasapainottuminen ja elinvoiman vahvistuminen johtaa parantumisreaktioihin sitten myös solu ja lopulta elintasollakin.
Klassisen homeopatian vahvuuksia on juuri se, että koska homeopatia vahvistaa elimistön kokonaistilaa ja elinvoimaisuutta, elimistö alkaa parantaa itse itseään ja juuri siinä järjestyksessä, mikä on elimistön kokonaisuuden kannalta parasta.
Jopa ihmisen kokema stressi, emotionaalinen tuska ja turhaumat voivat aiheuttaa energian virtauksen häiriöitä ihmisessä ja tämä näkyy lopulta myös elintasolla esim monina autoimmuunisairauksina (riippuen myös siitä mitkä ovat perinnöllisesti ihmisen heikoimmat kohdat). Klassinen homeopaattinen hoito perustuu ihmisen kokonaistilan kartoitukseen ja sen tasapainottamiseen. Mikäli homeopaatti lähtisi hoitamaan vain yhtä tai joitain yksittäisiä elimiä ottamatta huomioon kokonaisuutta ja modaliteetteja, (Mikä parantaa oloa, mikä huonontaa jne) jotka viestivät kokonaistilasta, ihmisen tietyt paikallisoireet ja ongelmat voisivat kyllä lieventyä...mutta millä hinnalla? Tällöin ei tapahtuisi aitoa kokonaistilan parantumista vaan oireilu menisi vain kohti tärkeämpiä elimiä..aluksi ehkä pinnan alla ja ihminen olisi todellisuudessa entistä sairaampi...oirekuva vain olisi muuttunut.
Todellinen parantaja ottaa aina huomioon kokonaisoirekuvan ja muutenkin ihmisen kokonaisuutena. Kun oikea, koko ihmiseen sopiva YKSI TÄSMÄÄVÄ AINE tilaan löytyy, aito paraneminen alkaa.Todellista paranemista tapahtuu, kun ihmisen elämänvoima vahvistuu ja tasapainottuu. Tällöin vakavammat ongelmat alkavat parantua ja oireilu siirtyy tällöin kohti äärialueita ja pintaa sekä tärkeimmistä elimistä ja toiminnoista kohti elimistön selviämisen kannalta vähemmän tärkeitä. (ns. Heringin sääntö)
Kilpirauhasen häiriintyneen tilan parantaminen tapahtuu homeopaattisesti siis ihmisen kokonaistilaa vahvistamalla. Klassinen homeopatia ei pyri tukahduttamaan oireita kuten allopaattinen lääkehoito. Monet oireet voivat tilapäisesti jopa voimistua, kun elimistön elinvoima lähtee vahvistumaan. Todellinen parantuminen on elinvoiman vahvistumista ja tasapainottumista...ei oireiden keinotekoista lievittämistä... ei edes pinnallisella "homeopatialla", jolloin ns. homeopaattisia lääkeaineita käytettään rutiininomaisesti ottamatta huomioon elimistön kokonaistilaa.
Mitä synteettisiin lääkkeisiin tulee, ne pystyvät välillä lieventämään oireita, mutta ne eivät pysty parantamaan ihmisen kokonaistilaa eli vahvistamaan elimistön elinvoimaa. Itse asiassa ne onnistuvat usein heikentämään sitä.
Otan vielä esiin joitain esimerkkejä homeopaattisista lääkeaineista, joitten joukosta on usein löytynyt kilpirauhasongelmista kärsivälle ihmiselle elimistön kokonaistilaan täsmäävä aine. On muuten mielenkiintoista, että koska homeopaattiset aineet aiheuttavat laajalti erilaisia oireita ja usein saman "akselin" eri ääripäiden ongelmia eri ihmisillä, niin on mahdollista, että sama aine voi sopia sekä kilpirauhasen liikatoiminnasta että vajaatoiminnasta kärsivälle ihmiselle. Kuten myös esim ylipuheliaalle tai suuresta ujoudesta ja puhumattomuudesta kärsivälle jne. Tästä akseli-tai polariteettiasiasta tulen myöhemmissä postauksissani kirjoittamaan vielä lisääkin.
Tässä joitain esimerkkejä mahdollisista aineista, mutta joukko, josta aine voi löytyä on todellisuudessa vielä laajempi ja kilpirauhasongelmissa kokemattoman homeopaattinen itsehoito ei ole suositeltavaa.
Oikealla homeopaattisella menetelmällä ja aineen valinnalla on mahdollista löytää sairaustilan juuret ja jopa hävittää ne!
Acid.fluor, adren., ail., aloe., am-c., am-m., ambr., apis.,ars., ars-i., arum-t., aur., aur-i., aur-s., bad., bar-i., bell., brom., calc., calc-f., calc-i., calc-s., carb-an., carb-s., caust., chr-s., cist., cob., con., crot-c., dys-co., ferr., ferr-i., fl-ac., form., fuc., glon., graph.,hedera, hep., hydr., hydr-ac.,influenzinum, iod., iris., kali-c., kali-i., lach., lap-a., lycps., lyc., mag-c.,mag-p., mang., merc., merc-i-f., merc-i-r., morg., nat-c., nat-m., nat-p., nat-s., phos., phyt., pineal., plat., podo., psorinum, puls., sep., sil., spong., stram., sulph., syc-co., tab., tarent., thyr., tub., urt-u.
Lisätietoja homeopaattisista lääkeaineista saa vaikkapa seuraavasta linkistä (englanniksi):
http://www.vithoulkas.com/en/books-study/online-materia-medica.html
Tasokas klassinen homeopaattinen hoito on tuonut monille avun siis myös kilpirauhasongelmissa.
Jokaisen meistä on myös tärkeää huolehtia siitä, että saamme ravinnostamme sopivasti luontaista jodia ( esim. laadukas merilevä) ja D-vitamiinia. Kannattaa myös välttää ylenmääräistä kilpirauhaseen vaikuttavien ruoka-aineiden tankkaamista (esim soija) ja jälleen kerran, kun minun blogissani ollaan ;)...säteilyrasitusta!
Hienoja syksyn päiviä kaikille! :)
Ps.Kiitokset taiteesta Kuvia matkalta -blogin Annelle! :)
Mustikkatyttö, aiheuttaako mahdollinen liika estrogeeni vajaa- vai liikatoimintaa?
VastaaPoistaKiitos upeasta postauksesta tästä tärkeästä aiheesta. Tai siis tarkoitan, että kilpirauhaspulmat ovat kovin yleisiä, ja perinteiset lääkkeet tosiaan vain hoitavat oireita mutta eivät auta kehoa parantumaan.
VastaaPoistaKiitos kysymästä Leena! Jotkin asiantuntijat ovat sitä mieltä, että liian korkea estrogeenitaso voi edesauttaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireiden kehittymistä.
VastaaPoistaAjattelin kirjoittaa vielä joku kerta postauksen tästä länsimaissa niin yleisestä liian korkeasta estrogeenitasosta ja sen vaikutuksista.
Minulla epäiltiin kilpirauhasen vajaatoimintaa jokunen vuosi sitten,mutta se osoittautui vääräksi epäilyksi.Mutta koska en millään onnistu pudottaa painoa vaikka kuntoilen ja syön kevyesti,luulen,että on aika tarkistaa se taas,mutta toivottavasti kuitenkin ei siitä ole kyse.Minulla on ollut D-vitamiinin vajetta,mutta otan nykyään D-vitamiinia ja syön usein merilevää,josta tykkään paljon. Mielenkiintoista tosiaankin olisi lukea postaus tuosta korkeasta estrogeenitasosta ja sen vaikutuksista.Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaMukava kuulla että tykkäsit kirjoituksesta Liisa!
VastaaPoistaNäin se on, että synteettiset lääkkeet vain lievittävät tai poistavat joitain oireita, mutta ihminen jää kuitenkin parantumatta. Onneksi on muitakin keinoja kuin vain koululääketieteen tarjoamat ratkaisumallit.
Kiitokset myös itsellesi blogisi kiinnostavista kirjoituksista, jotka ovat usein käsitelleet myös kilpirauhaseen liittyviä aihepiirejä. :)
Yaelian: Sehän oli mukava uutinen!Ja toivottavasti kilpirauhasesi on jatkuvasti kunnossa.
VastaaPoistaD-vitamiini kannattaa tosiaan pitää vakiotuotteena itsellään. Joskus muinoin minäkin kärsin varmaan sen vajeesta, mutta nykyään otan sitä päivittäin kunnolla. Merilevä ja muutkin levät ovat myös meilläkin käytössä.
Kiitos kannustuksesta...joku kerta sitten sen aiheen kimppuun.
Samoin leppoisaa viikonloppua sinullekin Yaelian! :)
Yhdyn edellisiin kommentoijiin. Liiallisesta estrogeenista olisi mielenkiintoista kuulla lisää. David Wolfe mainitsi maanantaina, että naisilla häiriöt estrogeenin ja keltarauhashormonin tasapainossa voivat aiheuttaa monia vaikeuksia ja sairauksia. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tuota tasapainoa voisi lähteä itse korjaamaan. Jään siis mielenkiinnolla kuulolle!
VastaaPoistaOikein mukavaa ja kuulasta syysviikonloppua! =D
Liisa: David Wolfe on todellakin mahtava tyyppi ja tietää niin paljon terveellisestä ravinnosta! Juuri esim tuosta mainitsemastasi asiasta on tullut luettua eri lähteistä. Katsotaan nyt minkälainen kirjoitus syntyy ja milloin...
VastaaPoistaKiitos Liisa ja hienoa syysviikonloppua sinullekin! :)
Kiitos hyvästä tietopaketista!
VastaaPoistaHienoa kuulla, että tykkäsit Okriina!Olen aika innostunut hankkimaan tietoa monista kiinnostavista asioista ja ilmiöistä. :)
VastaaPoistaKilpirauhasen vajaatoimintaa oikein odotin testitulokseksi, kun painoni alloi nousta, mutta valitettavassti en saanut sitä 'syytä'.
VastaaPoistaKilpirauhasen vajaatoiminnan muut oireet kuin ehkä lihominen, sopivat huonosti yksiin, korkean, monen mielestä optimaalisen estrogeenitason kanssa. Lue Maija Kajanin kirja Kuumat aallot!
Eihän korkea estrogeenitaso tosiaankaan aina suinkaan aiheuta kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta joittenkin tutkijoitten mukaan se voi toisinaan näin tehdä. Asiaan liittyy myös muita epäsuhtia eri hormonitasojen välillä.
VastaaPoistaKiitos Leena kiinnostavasta kirjavinkistä! Itse en tosin kärsi kuumista aalloista enkä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta silti nämäkin asiat ovat minusta kiinnostavia. Vaikuttavathan ne monien ihmisten elämään.
Olen saanut hoitotyössäni homeopaattisilla aineilla (vain yhtä ainetta kerrallaan) selkeitä, hyviä tuloksia myös kuumien aaltojen hoidossa ja muissakin hormoniepätasapainoihin liittyvissä tiloissa.
Näitä asioita voi tutkailla tosiaan monesta näkökulmasta. :)
Mikä asia noissa kaaleissa aiheuttaa kilpirauhasen toimintahäiriöitä???Itse käytän runsaasti kaaleja eri muodoissa.
VastaaPoistaKiitti hyvästä kysymyksestä Anonyymi. Ajattelinkin postata piakkoin aiheesta oman juttunsa...tai ainakin osan postausta. Tänään on aika haipakkaa...olen etsinyt jo useamman homeopaattisen lääkeaineen eri asiakkaille ja vielä hommat jatkuvat... Joten palaan asiaan, kun ehdin kunnolla vastata. Mukava saada teiltä lukijoilta bloggausvinkkejä tällä tavoin. :)
VastaaPoistaolisiko täällä vastaus suureen huoleeni. olen syönyt thyroxinia kymmeniä vuosia ja arvot ovat olleet lääkityksen ansiosta aina kohdillaan. nyt olen juonut puoli vuotta, litran/puolitoista, alpron soijamaitoa/pv (ajatuksena varhainen vaihdevuosioireiden esto)ja hiukseni lähtevät päästä, jo 1/3 osa pudonnut kahden kk:n sisällä ja tuohan on kilpparin epätasapainon merkki.. myös parsa-ja kukkakaalia olen syönyt runsaasti,kypsennettynä kylläkin. labra ensi viikolla, mutta huoli kova koskapa hiukset ovat naisen kruunu.
VastaaPoistaHei anonyymi!
VastaaPoistaHarmillinen ongelma sinulla. Toivottavasti syy tilanteeseesi selviää.
Marraskuun kuulumisia ynnä goitrogeenisiä kasveja-bloggauksessani on lisää aiheesta. Joskus tosiaan liiallinen soijan tai muitten goitrogeenisten kasvien nauttiminen voi olla ainakin osasyynä kilpirauhasongelman puhkeamiseen.
Toivon mukaan ongelmasi ratkeaa ja hiuksetkin taas tuuhentuvat.Tsemppiä!
Itse kamppailen kilpirauhasenliikatoiminnan kanssa. Miellläni kuulisin kenen henkilön puoleen voisin / kannattasi kääntyä.
VastaaPoistaKiitos kysymästä Anonyymi!
VastaaPoistaOlen aatellut, etten kuitenkaan ala erikseen tässä blogini yhteydessä nimeämään ketään tiettyjä taitavia homeopaatteja maastamme. Kirjoittelen vain paranemisen lainalaisuuksista ja tasokkaasta tavasta harjoittaa homeopatiaa. Kukin voi sitten miettiä , mitä ajatuksia kirjoituksistani herää ja kun oma kanta siitä, millaista on tasokas homeopatia muodostuu voi homeopaatteja arvioida sillä silmällä jo heidän esittelyistään ym. Heiltä kannattaa myös kysyä heidän tavastaan hoitaa ja heidän näkemyksistään.
Yksi tärkeä periaate on, että laadukkaassa homeopaattisessa hoidossa valitaan kerrallaan vain yksi parhaiten hoidettavan kokonaistilaan sopiva aine. Homeopaatin tulee myös ymmärtää syvällisesti paranemisen lainalaisuuksia. (Olen bloganut niistä jo jonkin verran.)
Itse arvostan maailmanlaajuisesti ajatellen erityisesti Rajan Sankaraa. Hänen teostensa ja kirjoitustensa kautta olen viime vuosina oppinut valtavasti. Hänen tapansa lähestyä hoidettavien tilannetta on erittäin syväluotaava ja toimii todella käytännössä. Olen itse sen havainnut monen monituiset kerrat.
Itsekin siis harjoitan jatkuvasti homeopatiaa, mutta en ainakaan toistaiseksi ole halunnut julkaista yhteystietojani netissä vaan asiakkaita on tullut hyvin niin, että sana on kulkenut eteenpäin hoitooni tyytyväisten asikkaitteni suosittellessa hoitoani taas ystävilleen ja sitä rataa. Alkujaan, vuosia sitten, aloitin hoitamisen ensin perheestäni ja sitten ihan lähimmistä ystävistäni ja heidän lapsistaan.
Tulevaisuus on vielä auki ja voi olla, että vielä joskus tulen ilmoittamaan täällä blogissanikin, miten minun hoitooni voi halutessaan päästä. Mutta ainakin toistaiseksi olen pitänyt hyvänä ja miellyttävänä tätä nykyistä asiaintilaa. Miksi näin... se olisi pitkä juttu...mutta ehkä joku toinen kerta siitä lisää.
Toivon, että löydät hyvää hoitoa! Kaikesta pinnallisesta ja rutiininomaisesta tyylistä suosittelen kääntymään pois.
Kannattaa itsekin opetella ja pohtia sen verran homeopatian perusteita, että muodostaa selkeän kuvan, mitä haluaa ja oppii myös erottamaan tasokkaan, viisaan tavan hoitaa homeopaattisesti.
Kaikkea hyvää sinulle ja toivon mukaan löydät avun tilanteeseesi. :)
Ihmettelen 31 vuotiaan tyttäreni pitkään jatkunutta suunnatonta väsymistä. Lääkärit levittelevät käsiään, eivät ole lukuisista verikokeistakaan löytäneet syytä tähän väsymykseen. Ainut yksi tauti löytyi joka oli mykoplasma, tähän tytär sai lääkityksen mutta edelleen on erittäin väsynyt. Hiukset ovat lähteneet valtavasti jatkuvasti. Onko homeopaattisissa lääkkeissä tehokasta lääkettä väsymykseen ja hiustenlähtöön? Jos on, kuinka pitkä hoitojakso mahdollisesti olisi edessä?
VastaaPoistaHei anonyymi! Voi miten harmillista, että tyttäresi joutuu tuollaisesta tilasta kärsimään!
VastaaPoistaTasokas homeopatia voi kyllä auttaa tuollaiseen tilaan. Asiaa ei tule lähteä ratkomaan pintapuolisesti, vaan tyttäresi kokonaistila tulee selvittää ja sitten se yksi sopiva
homeopaattinen aine voi alkaa hoitaa kokonaisuutta siinä järjestyksessä, mikä on koko elimistölle suotuisinta. Kyllä esim minulla on hoitokokemuksia siitä, miten väsymys on asiakkaalta kaikonut ja hiusten lähtö loppunut.
Etukäteen on vaikea arvioida kuinka kauan hoidon pitää jatkua. Se on niin yksilöllistä ja riippuu elimistön kokonaistilasta.
Suosittelen käyttämään vain syvällisesti homeopatian hallitsevia homeopaatteja, jotka tekevät analyysin haastattelemalla perusteellisesti ja määrävät vain sitten yhden yksittäisaineen. Jotkut käyttävät kaikenmaailman koneita yms etsiessään lääkettä tai antavat yhdistelmälääkkeitä, joissa yhdessä pillerissä on useaa aineitta.Tai sitten on niitä, jotka määräävät yhtä ainetta otettavaksi aamuisin ja toista iltaisin ja ehkäpä vielä kolmatta kerran viikossa. Tälläinen tyyli ei edes ole aitoa homeopatiaa ja sellaista hoitotapaa käyttäville ei kannata mennä.
Minulle on tullut asiakkaita esim juuri näitä koneita "diagnosointiin" käyttäneitä ja monet ovat olleet huonossa kunnossa ja parantuneet hoidoissani, kun käytän vain ihan klassista homeopatiaa, jolloin tarvitaan tarkkailua, haastatelua ja aivotyötä ja määrätään vain tosiaan yksi homeopaattinen tarkasti valittu aine kerrallaan. Sellainen homeopatia on aitoa ja toimii tehokkaasti!
Toivottavasti helpotus löytyy tyttäresi tilanteeseen!