torstai 8. syyskuuta 2011

Ruusujuurta ja ruumiinkulttuuriaLinnut kokoontuvat yhteen visertelemään matkakuumeen vallassa. Lähistömme suuri haapa oli tulvillaan kymmeniä kymmeniä lintusia niin , että kujerrus ja sirkutus kantautui etäälle kuin outo musiikki. Seurasimme omaa elämäänsä elävää kokonaisuutta kuopuksen kanssa haltioituneina.

Syksyisin minusta löytyy usein uutta intoa,hmm...milloin mihinkin. Nyt on niin monta rautaa tulessa, että seurailen kiinnostuneena, mitä kaikkea tästä vielä kehkeytyykään. Liikunta on yksi innostuksen kohteeni juuri tätä nykyä.

Kaikkia hassuja sanoja sitä suomenkielessä muuten onkin. Ruumiiinkulttuuri! He hee.. Naureskellaan poikien kanssa harva se päivä kielemme koukeroille. No, mikä kenestäkin on hupaisaa. Meillä taitaa olla jälkikasvukatraan kanssa sama maku.

Tuota ruumiinkulttuuria aivojen vipinän ohella onkin tullut viime päivinä harrastettua ihan mukavia määriä. Astelin puoliskon kera kyläsemme kuntoilukeskukseen, jossa aloitin syksyn saapumisen kunniaksi uuden tai tarkemmin ilmaistuna uusvanhan harrastuksen, nimittäin kuntosaliharjoittelun. 4-5 kertaa viikossa on minusta sopiva käyntimäärä salilla ja näin ollen vakaa suunnitelmani.

Paikalliseen kuntoilumekkaan pääsee avainkoodilla aamuvarhaisesta iltamyöhään. Olen nuorempanakin harrastanut moista (ja veljeni eritoten ahkerasti) ja minusta se oli silloinkin hauskaa. Aion hankkia jossain vaiheessa myös oman kahvakuulan. Nyt saa punttiksen kuula vielä hetken riittää.  Uintimääriäkin on tarkoitus lisätä. Tästä tulee kivaa! Nyt on hyvä, mutta rentoutuneen väsynyt olo. Metsissä samoiluakaan en aio unohtaa ja paras sienestysaikakin alkaa olla käsillä. Lähimaastossa kasvaa erityisesti tatteja, haperoita ja rouskuja. Joitain paistoksia onkin tullut jo väsättyä.

Pihallamme kasvaa ruusujuurta ja ruusunmarjojakin, joten keksin surauttaa ruusuisen smoothien aamujuomaksemme.

Ruusupensaittemme satoa riittää edelleen.
  Ruusuinen smoothie


puoli desiä mustikoita
puoli desiä ruusunmarjoja (hyviä kohtia)
puoli desiä marja-aronioita
ruusujuuren lehtiä (ja juurta)
maksaruohon lehtiä kourallinen
tammenlehtisalaattia pikkaisen
kirveliä
lipstikkaa
persiljaa
banaani tai kaksi
vettä

Sekoita ainekset blenderillä ja nauti.

Ruusujuuri on niin upea kasvi, että tekeepä mieleni laitella ylös jokunen kiintoisa seikka.


     Ruusujuuri  (Rhodiola rosea)

Ruusujuuri on monivuotinen rohdosyrtti. Se on kivikko- ja kosteikkokasvi, joka kukkii kesä-heinäkuussa  yleensä keltaisin kukinnoin. Suomessa sitä löytää mm Enontekiön ja Utsjoen alueilla.
 Kasvin paksu juurakko (jopa kilon painoinen) tuoksuu ruusulle, mistä nimikin tulee.


Ruusujuuri on luonnonvaraisena monessa maassa uhanalaisten kasvien luettelossa.
Tästä syystä Ruusujuuren viljely on erityisen suositeltavaa.

Ruusujuurta on käytetty koristekasvina, mutta sen meheviä lehtiä käytetään myös salaattina.
Juurakosta puristettua öljyä käytetään myös kosmetiikkatuotteissa sen hyvän tuoksun takia.

Ruusujuuren lempinimi ”Pohjolan Ginseng” on hyvin kuvaava. Kansanlääkinnässä Ruusujuurta on käytetty jo satoja vuosia.
Jo viikingit tunsivat sen aikoinaan ja käyttivät sitä matkoillaan voiman antajana.

Ruusujuurta on käytetty pitkään myös Kiinan ja Siperian kansanlääkinnässä.
Kansanlääkinnän historiassa ei ole mitään mainintoja Ruusujuuren haittavaikutuksista,mutta epäillään että todella suurista määristä niitäkin voisi tulla. Kohtuukäytössä kasvia pidetään kuitenkin erittäin turvallisena.
.
Venäjällä Ruusujuuren vaikutuksia on jo kauan tutkittu laajalti tieteellisesti.
Kerrotaan, että kosmonautit käyttivät sitä kestääkseen paremmin ääriolosuhteita.Nykyään sitä tutkitaan monissa maissa. Ruusujuuren on havaittu mm nostavan serotoniinitasoja. Se voisikin sopia meille erityisen hyvin syksyn pimeiden saapuessa, jolloin monet ovat alttiita alakulolle valon vähenemisen myötä.


Rosaviinit  ja salidrosidit ovat ilmeisesti päätekijöitä ruusujuuren terveysvaikutuksissa, mutta kasvissa on muutenkin lukuisia hyödyllisiä flavonoideja.

Ruusujuuri on adaptogeeninen eli yleisesti vahvistava ja tasapainottava yrtti.   


Sen terveysvaikutuksista on kerrottu  mm seuraavaa:
 • vahvistaa elimistöä ja auttaa sitä sopeutumaan ja selviytymään äärimmäisissä olosuhteissa
 • antaa fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä
 • parantaa kehon liikunnallista koordinaatiokykyä ja toimintanopeutta
 • parantaa muistia, keskittymiskykyä sekä henkistä suorituskykyä
 • vähentää elimistön stressitekijöitetn haittoja, kuten kemikaalialtistuksen ja säteilystressin aiheuttamia vaurioita
 • toimii antioksidanttina ja puhdistaa soluja 
 • lievittää kipuja 
 • elvyttää sydämen toimintaa ja tasapainottaa verenpainetta
 • tasapainottaa veren sokeria ja kolesterolia
 • parantaa unen laatua
 • torjuu ja lieventää masennusta
 • estää kasvainten kasvua
 • lisää seksuaalista halua ja kykyjä
 • torjuu tulehduksia ja lieventää allergiataipumuksia
 • tukee elimistön  immuunijärjestelmää


Ruusujuuren juurakko nostetaan mieluiten aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Juurakko kuivatetaan siivuina ja nautitaan esim keitteenä (1-2 tl yrttiä haudutetaan isossa kupillisessa kiehuvan kuumaa vettä 15 min)Ruusujuuresta tehdään myös erilaisia jauheita ja kapseleita sekä alkoholiliuoksia.Rohdostuotteita tehdään yleensä juurakosta ja hiusjuurista.

 Myös Ruusujuuren lehtiä kannattaa käyttää, vaikka niiden teho onkin miedompi kuin juuren.  Lehdet sopivat esim salaatteihin ja smoothieisiin. Ruusujuuri on kestävä ja helppohoitoinen kasvi ja muistuttaa maksaruohoja. Kasvin käyttö on mainio keino oman elimistömme vahvistamiseen. Suosittelen!


 Raikkaita, mutta täyteläisiä alkusyksyn hetkiä kaikille!

Ps. Kiitokset Kuvia matkalta -blogin Annelle ihanista teoksista!

18 kommenttia:

 1. Oh, varmasti ihana smoothie pihan antimista! Minäkin keräilin menneenä viikonloppuna ruusunmarjaa ja aroniaa :) Kiinnostava tietopaketti myös ruusunjuuresta, en tiennyt sen olevan ihan oma kasvinsa - olen aina luullut sen tarkoittavan ihan perus pensasruusun juurakkoa :--D Aina oppii jotain uutta!

  VastaaPoista
 2. Hih...aina voi kaikille tulla pieniä väärinkäsityksiä...siis näköjään jopa kaltaisellesi monitietäjälle.

  Itsekin mietin, että juuret ja juuret voi ehkä mennä helposti sekaisin. ;)

  Sinullapa oli taas mainio postaus myöskin ruusutematiikkaan liittyen. Juu, ja kesällähän me kummatkin surauteltiin ruusunlehtismoothieita. On se ruusu aika monipuolinen kasvi sentään. Ja se tuoksu, ah!

  VastaaPoista
 3. Ei sulta liikenisi yhtään tainta ruusujuurta mullekin? Haluaisin muutenkin istuttaa meille hyötykasveja ja ajattelin, että voisit Tiinuli tietää mistä löytäisi parhaimmat taimet ja lajit.

  VastaaPoista
 4. Ihana smoothie ja vielä ihanempaa,kun sen voi tehdä oman pihan antimista! Oikein odotan kevättalvea,jolloin täällä on taas villikasvien aikaa.
  Onnea kuntosaliharjoittelulle.Itsekin aloitin sellaisen uudelleen viime kuun alussa,mutta käyn siellä vain 3-4 kertaa viikossa.Ei ole ihan lähellä,joten sinne lähteminenkin on vähän kuntoilua;D

  VastaaPoista
 5. Nimuel: Oi, ruusujuuritilanne on minulla se, että yksi taimi siellä vasta kasvimaassani töröttää ja ei se ole poloinen vielä juurikaan levinnyt. Sanoinkin juuri eilen Miikalle, että aion hankkia lisää niitä ihanuuksia. Ehkäpä tekisimme jonkun yhteistilauksen tai ostosretken ruusunjuurien kimppuun tässä jossain vaiheessa.

  Olisi tosi kiva etsiä kanssasi sopivia hyötykasveja puutarhaasi Nimuel! Minulta muuten saisit ainakin piparminttua. Se on levinnyt uskomatonta vauhtia! :)

  Yaelian: Niin, on kyllä tosi mukavaa mennä aina aamuisin nappailemaan pihalta smoothieaineksia. Ajatella, että siellä teillä on tosiaan jo kevättalvella tuo villikasvien aika. Kuulostaa mahtavalta!

  Kiitos ja onnea ja tsemppiä sinullekin. Tuo 3-4 kertaahan on hyvä määrä varmastikin. Saa nyt nähdä mihin lukuihin homma itsellä asettuu. Mutta tykkään hiukkasen tosiaan joka tapauksessa suunnitella etukäteen.

  Minullakin on vähän sama juttu, että otan matkan kuntoilun kannalta. Minulla on matkaa alle puolisentoista kilsaa eli ei paha! :)

  VastaaPoista
 6. Erinomainen idea mennä yhdessä taimiostoksille! Olen ollut aika huonossa kunnossa, joten voisi tähdätä kevääseen, jolloin aijon tuonne yhteen vanhaan kaivonrenkaaseen perustaa yrttitarhan.

  VastaaPoista
 7. Keväällä sitten taimiostoksille! Kaivonrengashan kuulostaa kätevältä paikalta. Parempia vointeja sinulle toivottelen Ninnukka!♥

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, samastun niin täysin tuohon syksyoloon, kun on monta rautaa tulessa ja voi mielenkiinnolla seurata, mikä niistä syttyy ihan kunnolla palamaan. Tulin juuri joogasalilta ja mietiskelin matkalla ihan samaa, että olen onnellisessa tilanteessa kun olen löytänyt lajin, joka innostaa liikuttamaan kehoa. Minulla on ankea fitnessurheilutausta ja pelkäsin vuosia jo kadottaneeni ilon kaiken urheilun suhteen mutta sitten löysin onneksi astangajoogan. Ja jännä juttu sinänsä, koska nyt taas punttitouhukin kiinnostaisi. Saa nähdä, mille alan! :)

  VastaaPoista
 9. Tämä alkusyksy se on sitten niin innostavaa... mahtavaa, että sinustakin Jutta!

  Liikunnan ilo on yksi nautinto, jonka ei tosiaan soisi katoavan elämästään tai sitten toivoo, että se löytyisi ainakin taas nopeasti uudestaan.

  Hienoa, kun voimme iloita siitäkin niin monien muiden inspiroivien asioitten ohella.

  Lapsena ja nuorena liikuin paljon, välillä kadotin sen riemun, mutta onneksi olen taas päässyt uuteen vaiheeseen senkin suhteen. Olen huomannut myös, että toistenkin liikkumisen riemu inspiroi itseänikin. :)

  VastaaPoista
 10. Täällä kans yksi, jota liikuntakärpänen on purassut :D Ja se on tosi ihanaa. Alkusyksy on todellakin inspiroivaa aikaa. Pitkät lenkit luonnossa, kuntosalilla rauta liikkeelle, ystävän kanssa viikottainen uintitreeni ja uutena alotin joogan. Monipuolisuus on hyvä juttu.

  VastaaPoista
 11. Voi, toivottavasti tämä tulee nyt perille...Kirjoitin jo pari tuntia sitten pitkät jutut, mutta kommenttien kulussa on nyt jotain ongelmaa.

  Siis RUUMIINkulttuuri ei ole mitään verrattuna siihen, vuosikymmeniä sitten Kaunesu & terveyslehti kirjoitti RUUMISvoiteesta, joka tarkoitti tietenkin vartalovoidetta;-)

  Rakastan kuvata kuuraisia ruusunmarjoja...

  VastaaPoista
 12. Hepa: Hyvä, hyvä! Olenkin huomannut, että sinä olet tosi liikunnallinen! Ystävän tai kumppanin kanssa onkin niin mukavaa nauttia yhteisistä liikuntahetkistä.Ja mitä monipuolisemmin sen parempi. :)

  Leena: Mukavaa, että nyt tuli perille! Harmillisia nuo kommenttien kulun ongelmat.

  Vai oikein RUUMISvoidetta! Huh, huh. Meni kyllä jo erinäisiä asteita pitemmälle. :D

  Oi, kuuraiset ruusunmarjat ovatkin herkän kauniita kuten niin moni pakkasen koskettama...

  VastaaPoista
 13. Ruumikulttuurista tulee mieleeni dekkarikirjallisuuteen liittyvä lehti. :) En tosin itse juurikaan lue dekkareita, mutta nimi on jäänyt mieleen. Toisaalta vanha sanonta "terve sielu terveessä ruumissa" on varmasti ainakin osin totta, sillä hyvinvointimme rakentuu kokonaisvaltaisesti.

  Upeita nuo Kuvia matkalta-blogin Annen teokset. Ja sinun valokuvissasi on syksyn raikkautta.

  (käypä muuten kurkkaamassa, jos ehdit, että onko blogini tuoreimmassa päivityksessä näkyvä rakennus sinulle tuttu!)

  VastaaPoista
 14. Näin on Katja, liikunta ja terveet elämäntavat rakentavat varmasti hyvinvointiamme!

  Anne on tosiaan taitava! Olen huomannut, että todella monet pitävät kovasti hänen tyylistään taiteilla.Niin minäkin.

  Kiitos vinkistä! Tuo nostalgisen näköinen punainen rakennus tuntui heti tutulta! Uskonpa, että veljeni kävi sitä kaunista koulua joitain vuosia. Asuimme noin puolentoista kilometrin päässä samalla puolella jokea. :)

  VastaaPoista
 15. Hauska kuulla, että veljesi on käynyt samaa koulua. Olen itse lähtöisin pientaloalueelta noin puolen kilometrin päässä koululta. :)

  VastaaPoista
 16. Kas, olemmekin sitten aikoinaan asuneet tosi lähekkäin!Ehkä vielä lapsuuden maisemissa törmätään! :)

  VastaaPoista
 17. Laittelin uusia kuvia blogiin. Jos joskus tarvitset niin niitä saa käydä sieltä kopsimassa ja käyttää kuvituksena aivan vapaasti.=)

  VastaaPoista
 18. Löysinkin sieltä blogistasi, Nimuel, taas paljon uusia, satumaisen kauniita tunnelmapaloja!

  Kiitos kovasti, käytän niitä mielelläni kuvituksina sopivissa yhteyksissä. Ihana idea! :)

  VastaaPoista