torstai 13. lokakuuta 2011

Tunnustuksia ynnä marjaisia herkkuja



Sain kahdelta upealta bloggaajalta Leenalta Leena Lumi-blogista ja Liisalta Himalajan Nauru -blogista  tunnustuksen ja pokaalin. Kiitos ihanaiset! :) 




Lahjan saajan tulee kiittää tunnustuksesta antajaa. (Tehty!♥) Sitten tulee jakaa tunnustus tahi blogipokaali kahdeksalle muulle blogille sekä kertoa kahdeksan tahi kymmenen satunnaista seikkaa itsestään.



Siispä joitain seikkoja minuun tahi elämääni liittyen:


1. Rakastan saunomista erityisesti kynttilän tai lyhdyn valossa. Minulla on niin mukavia muistoja lapsuuden retkistä Kiuruveden mummolan savusaunaan, että rakkaus saunomiseen hämyisen valon loisteessa taitaa olla  perua jo niiltä ajoilta.


2.Homeopatia on taas kuulunut kiinteästi elämääni, joten nyt jotain siihen liittyvää: Olin ihan innoissani, kun päädyin juuri harvinaisemmman puoleiseen homeopaattiseen aineeseen etsiessäni sopivaa ainetta hoidettavalleni. Sitä ei löytynyt edes kaikista suht laajoista Materia medica-teoksista, mutta ilo olikin sitten sitäkin suurempi, kun haastava etsintä tuotti tulosta. Odotan mainioita ja laaja-alaisia vaikutuksia...

3.Minusta on yleensä aina mukavampaa etsiä asiakkaalle kokonaistilan rakenteellista homeopaattista ainetta rauhassa ja ajan kanssa kuin pakon saneleman nopeasti täsmäävää akuuttiainetta. En tykkää tehdä mitään kiireellä, mutta tilanteen vaatiessa olen tehnyt ratkaisut nopeasti ja se on pakottanut minut oppimaan koko ajan lisää priorisointikykyä. En koskaan kuitenkaan hutaise antaa mitään rutiininomaista lääkemääräystä, vaan otan oireet, mielentilan ja modaliteetit tarkkaan selville ja suunnistan niitten mukaan. Erityisen ilahduttavia tapauksia on viime aikoina sattunutkin. Esimerkiksi pari tulehdustilaa parani kumpikin hyvin yhdellä oikealla, täsmäävällä homeopaattisella aineella ja asiakkaat eivät sitten käyttäneetkään antibioottireseptejään, jotka oli jo annettu. Tälläisten kokemusten jälkeen tulee tosi hyvä mieli.

4. Tykkään aika kirpeistä, voimakkaista ja mausteisista mauista.

5. Jokiveden solina kuuluu haaveitteni kesäpaikkaan. Juontuu varmaan myös lapsuuteni kesien jokimaisemista.

6. Olen alkanut odottaa kaikkia lapsiani ihan yllättäen. Mutta olen aina ilahtunut kovasti näistä yllätyksistä.

7.Minulla on kaikkien lapsieni kanssa joitain yhteisiä harrastuksia, esim valokuvaus, ruuanlaitto, puutarhahommat, uiminen, shakki, lautapelit, piirtäminen, sieniretket tai kotikaraoke.

8. Kuukausista mieluisin olosuhteiltaan on minusta varmaan kesäkuu ja vähiten ihanteellinen taas marraskuu. Joten ensi kuuksi on sitten tarpeen kehitellä miellyttäviä suunnitelmia. Takka, kynttilät, teekupposet hyvän kirjan parissa, uiminen& saunominen sekä ystävien kanssa oleminen ja tekeminen tuovat marraskuuhun varmasti mukavasti valoa.


  Tunnustuksen tahi pokaalin lahjoitan seuraaville inspiroiville blogeille ♥ :




 Endorfiinista voimaa 

 Evita - Keittiökameleontti

 HaLo 

HelloHelene 

 Iines 

Luonnonyrtit 

Maria Lönnqvist 

 Näinä päivinä 

 Perhosjahti 

 World around us 


Kiitosta ja tunnustusta nyt sitten satelee teitille, ette voi mitään...  Mikäli joku kokee, että moiseen hullutukseen osallistuminen ei sovi oman bloginne tyyliin, voitte nukkua yönne rauhassa, sillä en aio järkyttyä asiasta. ;) Mahtavaa jatkoa bloggaamisellenne edelleen! :)

Ja seuraavaksi sitten muitten piristäjien pariin eli:



                            Puolukka - metsiemme luontainen aarre



Luonnonmarjoja on käytetty ravintona ja lääkkeenä jo tuhansia vuosia. Puolukka on arvioiden mukaan tunnettu jo 4000 vuotta. Puolukkaa on kuivattu, käytetty puuroihin, kuivattu leivän jatkeeksi, tehty marjasiirapipksi hunajan kera sekä syöty talkkunassa ja viilissä. Puolukasta on tehty viiniä, juomia, hyytelöitä, hilloja , kiisseleitä, teetä ja sitä on käytetty myös kansanlääkinnässä. Puolukkaa on käytetty paljon myös survoksena suolaisten ruokien lisukkeena. Varsinkin lama-aikoina ja nälänhätien kohdatessa marjat ovat olleet tärkeässä osassa kansamme ruokavaliossa.

Puolukoitten perinteiseti tunnettu vahvuus on, että ne säilyvät erittäin hyvin ilman säilöntäaineita niiden sisältämän bentsoehapon takia. Survottuna puolukat säilyvät mainiosti alla viiden asteen lämpötiloissa.


Puolukkaa on  maassamme käytetty aina paljon, mutta viime vuosikymmeninä sitä on hieman väheksitty ominaisuuksiltaan muitten marjojemme rinnalla. Marja on kuitenkin alkanut kokea uutta arvostuksen nousua.

Puolukassa on nimittäin havaittu olevan suuria määriä harvinaisia flavonoideja. Puolukassa on marjoista eniten katekiineja, joita pidetään jopa antosyaanejakin parempina antioksidantteina.

Puolukassa on erityisen runsaasti lyhytketjuisia proantosyaniideja (esim A-tyyppi suojelee virtsarakon tulehduksilta) ja flavanoleja, erityisesti kversetiiniä. Puolukka sisältää myös antosyaaneja, ellagihappoa, resveratrolia ja lignaaneja sekä kemferolia. Puolukka on myös hyvä kuidun lähde.




   Puolukan tehoaineet:

- tehostavat immuunipuolustusta
- torjuvat tehokkaasti eri happiradikaaleja
-estävät kasvainten kasvua
-aiheuttavat syöpäsolujen itsetuhoa (apoptoosia)
-torjuvat syöpää synnyttävien aineitten vaikutuksia
-vahvistavat hiussuonten seinämiä
-estävät sepelvaltimotaudin ja muiden sydän -ja verisuonitautien kehittymistä
-edistävät maksan, sapen ja vatsan toimintaa sekä suoliston terveyttä
-edistävät raudan ja kivennäisaineiden imeytymistä
-torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia
-lääkitsevät kuumetta, yskää, vilustumista ja ripulia


Puolukan lehtien rohtokäytöstä:


Puolukan lehdistä ja joskus kukista valmistetaan teetä erityisesti virtsakiviin, virtsarakontulehdukseen ja reumatismiin sekä kihtiin. Teetä on käytetty myös alentamaan korkeaa verenpainetta ja veren sokeripitoisuutta.
Lehtien arbutiini puolestaan hillitsee esim tietyntyyppisiä allergiareaktioita kuten nikkeliallergiaa.
Lehtitee ei kuitenkaan sovi raskaana oleville ja sitä ei muutenkaan pidä käyttää usein tai suuria määriä myrkytysvaaran vuoksi.
Sianpuolukan lehdet ovat vieläkin tunnetumpia rohtokäytössä.


Lopuksi joitain puolukkaisia reseptejä:



Puolukkapalloset
  • 1 dl manteleita
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2 dl kuivattuja taateleita
  • 1-2 dl puolukkarouhetta tai -jauhetta
  • 3 tl vaniljajauhetta
  • 1 rkl lucumaa
  • 1rkl kookosöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus laatusuolaa

  • Jauha pähkinät ja mantelit sekä omana osuutenaan taatelit. Sekoita keskenään ja muotoile massaksi. Lisää taikinamassaan loput aineet.
  • Muovaile taikina käsin tasalaatuiseksi ja muotoile pallosia. Laita jääkaappiin jähmettymään ja nauti! :)

Voittoisa puolukkapuuro 


puoli desiä chia-siemeniä
4 desiä (lähde)vettä tai mieluiten pakuriteetä
2 luomuomenaa
1 luomubanaani
n 2-3 desiä puolukoita
inkivääriä raastettuna maun mukaan
1 rkl macaa
1 rkl tocotrienolsia
1 rkl hunajaa
2 tl aitoa vaniljaa
1 tl Ceylonin kanelia
1 tl lesitiiniä
ripaus laatusuolaa
(msm-jauhetta ja goji-tai tyrnimarjoja)

Anna chia-siemenien hyytelöityä vedessä tai pakuriteessä vähintään 15 minuuttia. Sekoita aineet blenderissä ja nauti! Tehokasta nostamaan immuniteettiamme ja karkottamaan syksyllä kiertäviä pöpöjä!

Mukavia syksyisiä päiviä kaikille lukijoilleni! :)





  Lähteet: Mm Sinikka Piippo: Suomalaiset marjat

12 kommenttia:

  1. Onnea tunnustusten johdosta,ja taas oppi sinusta jotain lisää:) Tuo kohta 4 on sellainen,josta minäkin pidän!

    Puolukka on ihana marja,lehtiä en ole tosin koskaan kokeillut mihinkään.Täällähän puolukoita ei kasva,mutta viime keväänä ilahduin nähdessäni marketissa pakastepuolukoita ja nytkin niitä on pakastimessani:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Yaelian! Juu, pikku hiljaa tulee kerrottua näköjään vaikka mitä. :D

    Hyvä juttu, että teillä on siellä tuoreen kasvis-ja hedelmärunsauden lisäksi myös niin mahtavat pakastettujen tuotteiden valikoimat!

    Puolukka on niin ihanan raikaskin maultaan. Tykätään siis kumpikin vahvoista & kirpsakoista mauista.... Onhan meiltä löytynyt jo vaikka mitä yhtäläisyyksiä, kun oikein alkaa tuumaamaan. :)

    VastaaPoista
  3. Onnea tunnustuksen johdosta, Mustikkatyttö!

    Ja lämmin kiitos minulle antamastasi tunnustuksesta! Vastaan siihen mielelläni.

    VastaaPoista
  4. Voi, kiitos tunnustuksesta :D Miten lämmittikin mieltä :)
    Ostin Tikkurilan maalaismarkkinoilta puolukkahilloa mihin ei oltu lisätty mitään, ja on herkullista ruokien lisukkeena. Nam.
    Kiitos puolukkatietoiskusta.

    VastaaPoista
  5. Iines: Kiitokset ja ole hyvä!

    Mukava päästä sitten lukemaan uusia sinuun liittyviä juttuja! :)


    Hepa: Ole hyvä ja kiva kuulla, että ilahduit!

    Juu, puolukkahillo onkin meidän poikienkin yhtä suurta herkkua!Itsekin tykkään. :)

    VastaaPoista
  6. Onnittelut tunnustuksesta. Olet sen ansainnut, blogisi on ihana! Ja ihan superherkullinen puuro-ohje myös. Heti tiedä, mikä on huomisen puuro-ohjelmassa :) Kiitos myös toisinpäin, tunnustuksesta Keittiökameleontille! Olen vähän laiska niihin vastailemaan, mutta jos inspiraatio iskee, niin sen teen.

    VastaaPoista
  7. onnittelut sinulle ja kiitos todella paljon! :)
    on aina ihanaa saada näitä tunnustuksia :)
    mutta tosiaan, ei ihan sovi mun blogin ideaan, eli kiitänpä vain tässä näin :)

    VastaaPoista
  8. Okriina: Oi, kiitokset Okriina, onpa mahtavaa kuulla tälläinen mielipide!

    Samoin olet itsekin ansainnut kyllä joka ikisen hehkutuksen! Juu,jos inspiraatio iskee, niin sitten vaan toimeen! :)

    Jenniina: Kiitokset kauniit ja ole hyvä vain! Vaikka tosiaan: kyllä muistelinkin sinun kirjoittaneen jotain tuon suuntaista... mutta pääasia onkin, että tunnustus tuli perille, minne oli tarkoituskin! :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos tunnustuksesta ja inspiroivasta blogistasi Mustikkatyttö! :)

    VastaaPoista
  10. Ole hyvä HaLo ja kiitokset vain itsellesi! Kyllä Pohjolassa osataan! :)

    VastaaPoista
  11. Kiitos! <3
    Onpas käynyt hassusti, olet nimittäin kadonnut Google Readeristani. Muutama juttu mennyt ohi! Ihme juttu. :o

    VastaaPoista
  12. Ole hyvä Janna!

    Oho, täällä internetmaailmassa sattuu ja tapahtuu tosiaan välillä kummia asioita. Itsekään en esim ole millään onnistunut saamaan paria blogia lukulistalleni, vaikka olen monesti yrittänyt.

    VastaaPoista