tiistai 5. heinäkuuta 2011

Mamman maitoa



Olen imettänyt yhteensä vuosikausia...kolme poitsuahan minulla on. Kaikki olivat kovasti äidinmaidon perään ja  myös öisin. Pojat olivat aluksi pitkään täysimetyksellä.  Jos omaa maitoa tulee, se helpottaa kovasti elämää. Ei tarvitse säätää pullojen kanssa, eväs on aina mukana. Tavalliset äidinmaidonkorvikkeet ovat myös aikamoisen luonnottomia ja pitkälle prosessoituja tuotteita.

  En halunnut opettaa ketään pojista käyttämään tutteja. Teki mieli antaa vähän kokeilla, mutta pitivät humpuukina moista jokainen.  Kuminaa  aina aluksi  popsin maidontuotantoa edistääkseni. Nokkosen ja puna-apilan kerrotaan samoin edistävän maidoneritystä. Yrttijuomina mm  fenkoli, sarviapila, anis, korianterinsiemen ja sitruunaruoho ovat hyviä.  Myös riittävä lepo ja uni olisi tuoreelle äidille tärkeää. Maidontuotantoa edistäviä hormoneita erittyy paljon juuri unen aikana.

Usein voi olla kuitenkin myös niin, että äiti luulee, että maito on loppunut, vaikkei näin olisikaan oikeasti. Jos imettää lapsen tahtisesti, on harvinaista, että maito oikeasti loppuu. Vauvoilla voi olla tieheän imemisen- kausia, jolloin nämä haluavat imeä tosi usein ja maidontuotanto siitä vain vilkastuu. Kerran ystäväni vauva tahtoi imeä tunnin välein ja sitä kesti aika kauan. Vauva oli tällöin suurimman osan ajasta rinnalla. Siitä se tilanne sitten alkoi tasoittua.

Joskus vauvalla voi olla ongelmia myös imutekniikan suhteen. Erityisesti tällöin imetystukiohjaajan neuvot voivat olla kullanarvoisia. usein toki muulloinkin. Äidinmaito on lapselle niin superhyvää ravintoa yleisesti ottaen, että imetystä kannattaa pyrkiä jatkamaan.


Jos maidon tulon kanssa syntyisi kuitenkin ongelmia, mikä vielä voisi auttaa? Homeopatialla on tähänkin pulmaan usein saatu apua. Klassinen homeopaattinen kirjallisuus on kirjannut ylös monia eri tiloja, joissa maidontuotanto voi olla ongelmallista. Apua on löydettävissä tarvittaessa myös rintatulehdukseen.


JOITAIN VINKKEJÄ ALKUUNSA AINEISTA, JOISTA VOI OLLA APUA :


Belladonna: Ensimmäisiin merkkeihin rintatulehduksista sopii usein hyvin. Äiti on kuuma ja punainen. Olo tuntuu sykkivältä. Rinnoissa äärimmäistä arkuutta ja voimakasta äkillistä kipua.

Bryonia: Rinnat ovat kovat, turvonneet ja kuumat, väriltään kuitenkin vaaleat.Äiti ei voi kestää pienintään rinnan liikuttamista. yleisemminkin liikkuminen huonontaa oloa.

Calcium carbonicum: Auttaa usein maidontuotannossa. Rinnat voivat olla täynnä ja kipeät, mutta maitoa ei tule paljoakaan.

Dulcamara: Äiti on kylmänherkkä ja maitoa tulee vähän.

Hepar sulphur: Rinnoissa voi olla tulehdusta ja mädänmuodostusta, jolloin ne ovat erittäin kivuliaat. Äidillä on viluinen olo.

Lac caninum. Toimii kumminkin päin sekä lisäten maidon tuotantoa tarvittaessa että tasoittaen maidon tuloa, mikäli sitä muodostuu liikaa. Kannattaa kiinnittää huomiota tähän aineeseen, jos esiintyy maidon virtauksen ongelmia, jotka vaihtelevat puolelta toiselle. Joillekin naisille, jotka ovat Lac caninum-tilassa, on mielen sisäisiä konflikteja liittyen imetykseen ja toisaalta rintojen kokemiseen seksuaalisina. Aine voi auttaa myös hyväksymään tämän rintojen kahtalaisen roolin naisen elämässä ja sillä on usein tälläisessä tapauksessa positiiviset vaikutukset myös imetyksen sujumiseen.

Merc-sol. Rinnoista voi tulla pahalta haisevaa, polttavaa märkää.

Phytolacca: Auttaa usein kipeisiin, halkeilleisiin rinnanpäihin, joihin sattuu, kun vauva imee. Lääke voi auttaa myös rintatulehdukseen, kun rinnoissa on kivuliaita kyhmyjä.


Pulsatilla: Kun maitoa tulee liikaa tai maidontuotanto on arvaamatonta. Äiti voi olla itkuinen ja kaipailee erityisen paljon tukea ja hoivaa.

Secale Cornutum: Rinnat pysyvät pieninä ja niissä on pistelevää kipua.

Silicea: Rinnoissa voi olla paiseita, joissa muodostuu mätää. Erite ei ole kuitenkaan pahantuoksuista. Rinnat ovat tilaan nähden oudon kivuttomat, mutta paranevat hitaasti. Jos vauvalla on taipumus oksentaa imetyksen jälkeen, silicea saattaa olla oikea aine hänelle. Jos äiti ottaa sitä, se vaikuttaa äidin maidon kautta vauvaan parantavasti.


Urtica urens: Sopii usein, jos maidontuotto ei lähde kunnolla käyntiin tai lähtee hitaasti toimimaan. Sopii usein myös ,jos maidon tuotanto vaihtelee ylimuodostumisen ja liian niukan tuoton välillä. Jos muihin lääkeainetiloihin ei löydy selkeitä viitteitä, ainetta on usein käytetty vakiinnuttamaan maidon tuotantoa imetyksen alussa.



Kannattaa muistaa, että vain paikallisoireet eivät yleensä riitä täsmälliseen aineen valintaan, vaan niin akuuteissa kuin kroonisissakin tiloissa kannattaa aina huomioida modaliteetit (mm mikä huonontaa ja mikä pahentaa oloa, mitä tekee erityisesti mieli ja mikä inhottaa jne) ja mielialaoireet sekä vallitsevat pelko tms. tunnetilat. Niinpä ylläolevat lyhyet määritelmät toimivat tosiaan vain pienoisena vinkkinä. (Tulen mahdollisesti myöhemmin hieman täydentämään kuvailuja.)



Seuraavista linkeistä ( jotka ovat alunperin George Vithoulkasin sivulta) voit löytää lisätietoja homeopaattisista lääkeaineista. Siis myös niistä, jotka voisivat sopia mahdolliseen maidontulo-ongelmaasi.





MAHDOLLISIA SOPIVIA AINEITA MAIDONTULON ONGELMIIN J.T. KENTIN REPERTORYSTA:

CHEST; MILK: ABSENT eli maidon tuotannon (ainakin lähes) puuttuminen:
acon. , agn., apis, asaf., bell., bor., bry., calc., carb-an., card-m., caust., coff., dulc., 
form., ign., lac-c., lac-d., lach., merc., mill., nux-v., puls., rheum., rhus-t., samb., sec., sulph., 
urt-u., ust., zinc.


CHEST; MILK: DISSAPPEARING eli maito meinaa ehtyä:
agar., agn., arn., asaf., aur., bry., calc., camph., caust., cham., chel., chin., chion., coff., 
dulc., hecla., ign., lac-c., lac-c., lac-d., lyc., merc., mill., phel., ph-ac., phos., phyt., plan., plb., 
puls., rhus-t., sec., sep., sulph., tub., urt-u., ust., verat-v., zinc.


CHEST; MILK: SUPPRESSED eli maidon tulo tukahtunutta:
agar., agn., aur., bry., calc., carb-v., caust., cham., chim., dulc., hyos., iod., lac-d.,
lach., merc., puls., rhus-t., sec., sil., sulph., urt-u., verat.


 RINTOJEN KIPUIHIN:


CHEST;  PAIN: MAMMAE eli aineita rintojen kipuun (joitakin):
ambr., apis., aster., bell., bor., bry., bufo., cact., calad., calc., calc-p., 
canth., carb-an., cham., chin-a., cimic., clem., coloc., con., cycl., dulc., eupi., 
hydr., ind., kali-bi., kreos., lac-d., lil-t., lyc., med., merc., mosch., murx., nit-ac.,
phel., ph-ac., phos., phyt., plb., psor., rheum., rhus-t., sil., stann., stram., sulph.,
sumb., verat., zinc.


RIGHT: ign., phel., sang., zinc


LEFT: chin-a., lach., lil-t., mosch., ph-ac., sil








Mikäli kokee itse vaikeaksi löytää sopivaa homeopaattista itsehoitoainetta niin varmin valinta onkin kääntyä taitavan klasssisen homeopaatin puoleen. usein näin voi löytyä apu.

Imettävän äidin on tärkeää syödä mahdollisimman ravinnerikasta ja luonnollista, aitoa ruokaa. Kaikkea teollisesti pitkälle käsiteltyä, ravinneköyhää ja lisäainepitoista kannattaa välttää. Myös paljon kofeiinia tai muita stimulantteja sisältäviä aineita suosittelisin karttelemaan.


Mikäli lapsi on itkuinen ja vaikuttaa levottomalta tai tuntuu kärsivän kipeästä vatsasta tai saa esim ihottumaa, imettävän äidin on hyvä miettiä syömistensä yhteyttä vauvansa oloon ja oireisiin. Joskus, yllättävän useinkin, vauvat saavat yliherkkyysoireita äidinmaidosta, mikäli tämä syö tiettyjä lapselle sopimattomia ruoka-aineita.
Niitä voivat olla esim lehmänmaito, kananmuna, vehnä, kaura, ohra tai ruis. Esikoiseni sai äidinmaidon välityksellä pahoja oireita aikoinaan, jos söin mitään näistä. Niinpä karsin kaikki lapselle oireiluita aiheuttavat ruoka-aineet ravinnostani. Kannattaa olla tarkkana ja luottaa havaintoihinsa. Yliherkkyydet eivät läheskään aina näy testeissä. (Huom.Kirjoitukseni Salapoliisin hommissapa hyvinkin.)


Imettävä äiti tarvitsee kalkkia äidinmaidon tuottamiseenkin. Kasvikunnan puolelta hyviä kalkin lähteitä ovat erilaiset siemenet ,varsinkin seesaminsiemenet ja näin ollen myös tahini, kvinoa, amarantti, pähkinät, mantelit, tattari, hirssi, parsakaali, nokkonen, ruusunmarjasose, viikunat ja merilevät. Kalkki kannattaa saada luontaisena.


 Klassinen homeopatia voi kohentaa tarvittaessa huomattavasti vauvojenkin terveyttä ja hyvinvointia. Pienet voivat saada lääkkeensä myös nuuhkaisumenetelmällä. Joillakin vauvoille on ollut etua vyöhyketerapiasta esim vatsanväänteisiin. Myös vauvahieronta tekee usein pikkuisille hyvää. Ja kyllä äitillekin rentouttava hieronta voisi olla poikaa!

Suloisia läheisyyden hetkiä yhdessä pikkuisenne kanssa!  :)



Ps. Kuvat ovat mukavalta kyläilyreissulta ystäviemme kauniiseen kotiin. Kiitokset! Jatkoa seuraavien postauksien yhteydessä. :)

10 kommenttia:

  1. Ihania puutarhakuvia!Ja hyviä neuvoja taas niitä tarvitseville.Omaa poikaani imetin hieman yli 6 kuukautta;lopetin kun vauvan hampaat alkoivat häiritä...;D

    VastaaPoista
  2. Olipas taas ihana postaus ja niin läheinen aihe minulle.

    Täällä vielä silloin tällöin tissitellään 1 v5kk kanssa. Sängystä kuuluu yöllä että "tssss" ja äiti on viivana ottamassa pikku miestä vierelle;) Olen ollut myös onnekas, että olen saanut imettää/täysimettää pitkään poikiani. Keskimmäisellä oli tutti vähän aikaan, mutta nakkasin sen sitten kartanolle. Esikoinen ja kuopus ei sitten tuttia ole nähnyt kuin vilaukselta:)

    Kauniita kuvia olet taas ottanut!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Yaelian! Mikäs se oli kuvia ottaessa, kun sai käyskennellä niin kauniilla pihalla.

    Hih, se se on välillä kyllä hankala juttu, kun ne vauvelit voivat keksiä alkaa puremaankin... Esikoisellani oli myös niitä taipumuksia.

    VastaaPoista
  4. Mukava kuulla, että tykkäsit Kaisu! Kiitos!

    Hauska tuo "tsss"!:D Mulla kaikki vauvat nukkuivat vieressä niinkuin intiaaneilla tiipiimajoissaan ikään.Jotenkin sitä osasin aina luonnostaan unessakin varoa vauvaa, kun en koskaan mitään alkoholiakaan ottanut vaistoja turruttamaan. Siitä sitten oli helppo äkkiä päästää vauva maidolle. Kaikki vetelivät loppuun asti öisinkin.

    Nuorimmaisen vieroitin lähes kaksivuotiaana. Oisi kyllä varmaan tissutellut vielä mielellään pitkäänkin, mutta aloin olla aika väsy, kun pikkujäbä vaan ois tihentänyt öisiä maidonvetoaikojaan.:)

    VastaaPoista
  5. Tämä oli mukava postaus, joka toi mieleeni muistoja muutaman vuoden takaa. Onnistuin ilokseni molempien lasteni imetyksessä, mikä oli ihanaa etenkin vaikeiden synnytysten jälkeen, ja täysimetin molempia puolivuotiaaksi sekä sen jälkeen vielä hyvän aikaa (esikoista 1,5-vuotiaaksi, kuopusta hieman vähemmän). Esikoisellani oli koliikki ja olisin varmasti hyötynyt paljon noista ravitsemukseen ja homeopatiaan liittyvistä vinkeistä.

    Meilläkin nukuttiin perhepedissä lasten ollessa vauvoja ja edelleen molemmat tulevat viereen jossain vaiheessa yötä. Saavat tullakin.

    VastaaPoista
  6. Tervehdys Katja ja kiitos kommentistasi! On kiinnostavaa lukea toistenkin vauva-ajan kokemuksista. Hieno asia, että imetys lähti rankoista synnytyksistä huolimatta silloin hyvin sujumaan.

    Koliikki on niin raskas juttu, onneksi se vaiva on kohdallanne jo historiaa. Usein koliikkiin on tosiaan saatu apu muuttamalla imettävän äidin ruokavaliota lapselle sopivammaksi.(Korvikkeita käyttävillä voivat oireet juontua myös niistä.) Ruokavaliomuutoksetkaan eivät aina ole auttaneet, mutta varsinkin silloin homeopatiasta on voinut löytyä helpotus tilanteeseen. Oikeastaan homeopatiahan voi auttaa tosi laajasti erilaisiin vaivoihin ja terveysongelmiin niinkuin minä tuppaan usein intoilemaan...

    Juu, kyllä monet ovat tykänneet kovasti tuosta perhepetityylistä. Itse en sitä sen kummemmin aikoinaan suunnitellut, mutta se jotenkin aina vain lipsahti siihen. Meilläkin varsinkin kuopus haluaa mielellään vieläkin äitin viereen. :)

    VastaaPoista
  7. Hyvästä ja tärkeästä aiheesta! Meidän lapsonen söi heti alkumetreiltä lähes 24/7 ja minä iloisena imetin. Synnärillä hän tarkasti söi 65 minuuttia ja nukkui ½ tuntia. Ja sama uudelleen ja uudelleen. Kotosalla hän saattoi syödä 1,5 h ja pitää 5 minuutin tauon ja taas syödä 45 minuuttia. Lapsonen on jo melkoisen iso, kävelee, juoksee ja jo juttelee. Ihania hetkiä ovat ne, kun hän juoksee luokseni, kiipeää syliin ja sanoo "tissi-Ä!".. ja aikansa syötyään nukahtaa.

    VastaaPoista
  8. Kiitos Sannis! Ihanan sinnikkäästi olet jaksanut lapsostasi imettää! Minä olen ennenkin kuullut ,miten jotkut vauvat ovat halunneet olla lähes koko ajan tissillä ja hyvin on mennyt, kun ovat saaneet olla. Aika ennätysimijä tuo sinun lapsesi kyllä on ollut! :D

    Suloisen kuuloista menoa teillä! :)

    VastaaPoista
  9. Hän on koivn suloinen ja muistan usein sanoa, että meillä on miehen kanssa käynyt ihmeellinen tuuri kun olemme saaneet juuri meille sopivan, maailman parhaan lapsosen! Toivottavasti moni vauva ja lapsi saa kuulla omilta vanhemmiltaan täsmälleen saman asian ja melkeimpä liian monta kertaa!!

    VastaaPoista
  10. Toivottavasti mahdollisimman moni lapsi saa tuntea olevansa noin tärkeä ja rakastettu kuin mikä on tilanne teidän pienokaisella! :)

    VastaaPoista