perjantai 30. syyskuuta 2011

Mahtava pakuri



Mainion Endorfiinista voimaa - blogin Hepa kyseli joku aika sitten pakurista. Nyt pääsinkin sitten kunnolla tämän minulle rakkaan aiheen kimppuun. Pakurikäävän tarinaan on tullut vieläpä juuri miellyttävä käännekin.:

Viime joulukuussahan Evira kielsi pakurikäävän markkinoinnin syötävänä tuotteena. Kääpä oli kuulema uuselintarvike. Tämä taas ymmärrettävästi kimpaannutti terveellisestä ravinnosta innostuneet käävän  käyttäjät. Pakuriahan on käytetty satoja vuosia perinteisesti kansanlääkinnässä varsinkin slaavilaisissa maissa, mutta myös Suomessa. Toivo Rautavaarakin kirjoitti, miten pakuria on käytetty meilläkin jo pitkään mm  sota-aikana ns. tikkateen muodossa.

Evira selvitteli asiaa ja havaitsi, että todellakin: Pakurilla on merkittävä kaupallinenkin käyttöhistoria EU-alueella. Niinpä luvattiin, että pakurikääpää saa jälleen käyttää ravintolisissä ja pienimuotoisissa elintarviketuotteissa kuten teessä ja mausteissa. Monissa elintarvikkeissa pakuri säilyy kuitenkin edelleen kiellettynä ainesosana, kunnes sille myönnetään "uuselintarvikeasetuksen mukainen markkinointilupa."



Eteenpäin siis joka tapauksessa mennään! Tämä kommervenkkihän tässä välissä ei onneksi millään muotoa estänyt meitä totaalisesti pakuriin hurahtaneita nauttimasta päivittäistä juomaamme. Pakuriahan löytyi "kieltolain" aikaankin metsistä ja huippuputiikkien sekä nettikauppojen hyllyiltä. Paketeissa tekstit vain vaihtuivat milloin huumoripläjäyksiin milloin pakurin kosmeettisista käyttötarkoituksista kertoviin viesteihin.

Seuraava valaiseva kuva on napattu inspiroivasta M.E.:n Kesä-Suomi tutuks-blogista!



Pakuri soveltuu todellakin mainiosti myös kosmeettisiin käyttötarkoituksiin. Ja onhan tietenkin myös selvää, että jokainen voi käyttää kosmetiikkaa ja "kosmetiikkaa" omassa kodissaan ihan miten haluaa. Terveysbaarien tarjontaa tuo ankea kielto tietenkin rajoitti ikävästi. Onneksi edistystä sentään tapahtuu jatkuvasti!






Ja nyt lainaus suoraan Wikipediasta, josta käy ilmi pakurin synty eli tarkkaan ottaen kyseessä on sienen aiheuttama kasvannainen. Houkuttelevan kuuloista, vai mitä... ;)



"Pakurikääpä (Inonotus obliquus) on varsin yleinen lehtipuiden lahottaja koko maassa. Musta, hiilimäinen pakuri ei ole itse kääpä, vaan sienen aiheuttama kasvannainen. Pakurikääpää esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta tämä lahottaja voidaan tavata myös leppien ja pyökkien kyljissä. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan epämääräisen muotoisen lohkeilevan pahkan, eli pakurin, johon ei kehity itiöitä. Pakurikäävän itiöemät kehittyvät vasta puun kuoltua, jolloin itiöemät muodostuvat rungonmyötäisiksi sienen rungosta irroittaman kuori- ja puukerroksen väliin. Pakurikäävän tartunta tapahtuu kaikenlaisiin vioittumiin lehtipuiden rungoilla. Pakuria on tavattu usein esim. pakkashalkeamista, vaikka itiöiden levintää tapahtuu nähtävästi vain syksyllä. Yksivuotinen, litteä itiöemä ilmestyy kuolleen puun kuoren alle ja repäisee sen halki. Itiöstä kehittyneet sienirihmastot tunkeutuvat elävään puuhun kuoren vioittumien kautta ja tappaa puun yleensä 5-7 vuodessa."








Pakurikäävän käyttöhistoriasta


Pakuri on voimakas adaptogeeni, jonka käytön juuret ulottuvat kaikkein selkeimmin Venäjälle ja siellä erityisesti Siperiaan, jossa pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, keuhkosairauksia ja diabetestä jo ainakin 1600-luvulta lähtien. Suomen puoleisessa Karjalassa pakurikäävällä on hoidettu  perinteisesti monia vaivoja kuten flunssaa, lapsettomuutta ja syöpää.  Pakurikäävän käyttöhistoria ulottuu myös ihmiskunnan kaukaiseen historiaan. Esimerkiksi tuhansia vuosia sitten Alpeille jäätyneen eränkävijän "lääkevarastosta" löytyi... mitäpä muutakaan kuin pakuria!

Pakuri sisältää lukuisia terveyttä edistäviä aineita

Puilla ja lahottajasienillä on jatkuvasti käynnissä kemiallinen sotatila. Ja sodissahan pistetään yleensäkin kaikki paukut peliin. Se, mikä on puulle haitallista voi olla hyvinkin hyödyllistä ihmiselle. Pakuri sisältää satoja vaikuttavia aineita, joitten kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä.

Pakurin aktiivisesti vaikuttavia aineita ovat yleisimpien vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi mm betuliinihappo, betuliini flanosterolit, beetaglukaanit, lanostanoidi tripenoidit, polysakkaridit, xylogalaktoglukaani, germanium, melaniini,  inositolit, laktonit, saponiinit ja liukoiset lingiinit.
  • Pakuria on käytetty tuhansia vuosia ilman havaittuja vaarallisia sivuvaikutuksia. Joillekin harvoille sieniallergisille pakuri ei välttämättä sovi.Yleensä se sopii kuitenkin hyvin lähes kaikille.
  • Pakurikäävästä on tehty lähemmäs 2000 tieteellistä tutkimusta, joissa on havaittu lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.
  • 1984 tohtori Kirsti Kahlos teki Helsingin yliopistossa tutkimuksia, jotka osoittivat pakurikäävän toimivan sieniä, viruksia ja syöpäsoluja vastaan
  • Useitten terveysgurujen mukaan pakuri onkin yksi maailman voimakkaimmista syöpäsoluja vastustavista luonnonantimista ellei jopa voimakkain.
  • Pakurikäävän lisää tehokkaasti elimistöämme puolustavien tappajasolujen aktiivisuutta.
  • Pakuri suojelee solujamme vapailta radikaaleilta sekä edistää DNA:an korjaamista mm lisäämällä  interferonien tuotantoa.
  • Pakurikääpä voimistaa immuniteettiamme ja taistelee taudinaiheuttajamikrobeita vastaan.
  • Kaikki elimistömme tarvitsemat välttämättömät aminohapot löytyvät pakurista.
  • Pakuri suojelee tehokkaasti solujamme vapailta radikaaleilta ja lisää interferonien tuotantoa, mikä taas vaikuttaa positiivisesti DNA:mme korjaamiseen.
  • Pakurin vaikuttavat aineet puhdistavat ja vahvistavat maksaa sekä parantavat ruuansulatusta.
  • Pakuri edistää silmien ja käpyrauhasen terveyttä.
  • Pakurikääpä sisältää myös hermoston kasvua ja uusiutumista tukevia ainesosia.
  • Japanissa pakuria käytetään paljon ihon eheyttämiseen sekä pigmenttivirheiden korjaamiseen.

Pakurikäävän ORAC-arvosta

 ORAC-arvo (Oxygen-Radical-Absortion-Capatity 100 grammaa kohti tuotetta)  kertoo paljonko kukin ruoka-aine sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat elimistöämme vapaitten radikaalien hyökkäyksiltä. Antioksidantit vahvistavat kehomme toimintaa mm ylläpitämällä verenkierron ja sydämen toimintaa. On arvioitu, että kehomme tarvitsee vähintää arvon 3000-5000 verran antioksidantteja päivässä ja suuren rasituksen alla tai urheillessamme vieläkin enemmän.

Pakurikäävän ORAC-arvo on todella korkea:  54,452!

Kun verrataan pakurin arvoa joihinkin tunnettuihin terveeellisiin ruoka-aineisiin, niin pakurihan nousee arvoon arvaamattomaan.

Raaka pinaatti 1,260
Mustaherukka 2,036
Mustikka 2,400
Acai-marja  18,500


Marjoilla on pienemmät ja hentoisemmat juuret, mutta suuret lehtipuut, jotka ovat jo itsessään usein monin tavoin lääkinnällisiä, keräävät ravinteita syvältä ja laajalta alalta useita vuosikymmeniä. Tähän tilanteeseen pakurikääpä sitten iskee tiivistäen ja muokaten käyttöönsä puitten kauan itseensä imemiä ravinteita. Ja mikä parasta: lopputulos kasvi- ja sienimaailman kiihkeistä taistoista ja ponnisteluista on otettavissa haltuumme.:

 PAKURI SIIS HUIKEAT 54, 452!

Miten pakurin käyttö alkaa yleensä tuntua omassa olossa:

Monet terveen elämän tiennäyttäjät kuten Daniel Vitalis ja David Wolfe ylistävät pakurikäävän mahtiominaisuuksia. Pakurikääpätee lisää elinvoimaisuutta ja parantaa selvästikin vastustuskykyä. Vaikutukset huomaa yleensä olossaan jo parissa viikossa. 

Säilyttäminen

Säilytetään mieluiten kannellisessa tummahkossa lasipurkissa valolta suojattuna.



Pakuritee
 Tee keitetään mieluiten lähdeveteen, kaivoveteen tai juomakelpoiseen järviveteen. Pakurikäävän vaikuttavien aineiden kerrotaan imeytyvät parhaiten luonnonveteen. Hanavesi on puhdistettu kemiallisesti yleensä  kloorilla tai sen johdannaisilla. Vesijohtovesi on myös usein kovaa. Puhdas luonnonvesi on yleensäkin parasta vettä!
Keitettäessä paras väline on  lasikattila. Siinä on myös hyvä säilyttää tee myöhemmin jääkaapissa. Teräskattilassa säilyttäessä teräksestä voi liueta haitallisia aineita teehen. Yleensäkään mitään ruokia tai juomia ei kannattaisi säilytellä metallisissa astioissa.

Pakurin keittoon!

Pakuriteetä keitetään viitisentoista minuuttia tai pitempään. Teen voi myöhemmin lämmittää uudelleenkin. Kerran tehtyä teetä ei kuitenkaan kannata varsinaisesti keittää enää uudestaan. Samaa pakurikääpäpalaa voi käyttää useammankin kerran. Jos keität teetä joka päivä, voit jättää pakurikäävän palan teehen. Jos teet teetä harvakseltaan, voit kuivattaa käävän välillä.
Pakuriteetä voi juoda kylmänäkin jääteen tapaan. Käytämme meillä teetä usein myös smoothieitten perustana. Varsinkin vahvaksi keitetyn pakuriteen joukkoon on mukava lisätä hieman hunajaa. Hunaja kannattaa kuitenkin laittaa vasta juoman vähän jäähdyttyä, jotteivät hunajan terveelliset ainesosat häviä tai vähene liiassa kuumuudessa.


Pakuri on ehkä parasta, mitä luonto terveydeksemme tarjoaa. Nautitaan siitä! :)






Kiitokset Viltsulle koivukuvista! 

LISÄÄ TIETOA PAKURISTA (CHAGA):


David Wolfe on Chaga (24:11)

http://www.chagamushroom.com/














14 kommenttia:

  1. Kiitos itsellesi Juha, kun tulit ilahduttamaan minua kommentillasi! :)

    VastaaPoista
  2. Voi Mustikkatytö, kiitos hirmuisesti tästä tietoiskusta. Pitänee ottaa ja kokeilla. Mietityttää vaan mille tuo maistuu...

    VastaaPoista
  3. Hei Hepa, kiva, kun tulit lukemaan! Sinun innoittamanasihan minä tämän kirjoitinkin eli kiitos, kun kyselit aiheesta. Ja pakuri onkin tosiaan lähellä sydäntäni, on se semmoinen jytyaines.

    Niin, mausta voisi sanoa, että se on minusta aika muheva ja maanläheinen...siis sienimäinen aromihan tulee kyllä esiin. Olen tottunut tykkäämään mausta.Tykkäänhän sinänsä kovasti tavallisemmistakin sienistä.

    Mutta, jos maku ei niin kovin miellyttäisi, niin pakurijuoman päälle voi kyllä rakentaa toisenlaistakin makumaailmaa eli mieleisensä smoothien kokeillen mitkä maut tuntuvat sopivan yhteen.

    Ja me siipan kanssa teemme aika ajoin kunnon raakakaakaojuoman pakuripohjaan. Mukaan voi laittaa myös (liotettuja) manteleita tai pähkinöitä jauhettuna. Joskus teemme pakuripohjaan juoman esim Puhdistamon Rakkauspakkausta käyttäen. Siinähän on muun muassa macaakin mukana. Ja välillä juodaan pakurijuomaa, joka on terästetty Sunfiren Chocolate Blissillä.

    Tuunaamisessa on vain mielikuvitus rajana, joten yleensä ennemmin tai myöhemmin löytyy itseä miellyttäviä makucoctaileja. Meillä löytyi ennemmin. :)

    Itselläni tulee huippufiilis jo ihan siitäkin, kun ajattelen miten pakurin lukemattomat hyvää tekevät ainesosat hellivätkään elimistöäni!

    Iloisia kokeiluja pakurin parissa!Ehkäpä sinäkin rakastut siihen.

    VastaaPoista
  4. Onpa todella mielenkiintoista!
    Minttu

    VastaaPoista
  5. Minustakin pakuri on niin kiinnostava aihe. Tosi mukavaa kuulla Minttu, että tämä luonnon ravinnepommi kiinnosti sinuakin!

    Pakurin ORAC-arvokin on niin mahtava, ettei sitä millään raaski olla hyödyntämättä! Kun tein tätä kirjoitusta innostuin itsekin vain entisestään tuosta upeasta lehtipuitten pahkurasta. :)

    VastaaPoista
  6. Täytyy varmaan heti maanantaina mennä Ruohonjuureen... Oli niin hyvät suositukset ja perustelut, että tulin tosi uteliaaksi pakurin vaikutusten suhteen. :)

    VastaaPoista
  7. http://www.youtube.com/watch?v=ywiDUPj91v0&feature=player_embedded

    VastaaPoista
  8. No, kappas vaan Anne! Hienoa jos kiinnostus heräsi, on sen sen verran upea juttu! Ruohiksessa pakuria varmasti onkin.

    Ehkäpä innostut pakurista vielä niin, että teet aiheesta taidettakin! Jään oottelemaan... :)

    VastaaPoista
  9. Oho,tuossa välissä ehti Anonyymiltä jo tulla salamyhkäinen viesti!

    Ou jee! Kantsii tsekata! :D

    VastaaPoista
  10. Laittakaa sekaan ripaus vanilijaa, ai että on hyvää!

    VastaaPoista
  11. Keitettäessä pakurikäävän elävistä ainesosista kuolee tärkeimmät !!! = JÄRKIKIN jo sen sanoo !!! = UUTTAMINEN ON OIKEA MENETELMÄ = hauduttaminen kork. 80 asteisessa lunnonvedessä. T. Anneli Kaarret, Inari

    VastaaPoista