tiistai 7. helmikuuta 2012

Keskitalven kuulumisia ynnä WLAN-säteilyn vaikutuksia



Tervehdys teille kaikille blogiani lukeville ja lämmin tervetulotoivotus teille monille, jotka pienoisen bloggaamishuilaukseni aikana kirjauduitte lukijoikseni. Kyllä se lämmitti mieltä, voitte uskoa! :)

 Aika hurahtaa välillä kuin siivillä, kun on monen moista puuhaa niin kotosalla lasten kanssa, kiinnostavissa työkuvioissa kuin muissakin ympyröissä. Ja talven pimeimpään aikaan taidan vielä toimia hieman rauhallisemmalla vaihteellakin... tai ainakin jotenkin erilaisella. Tosin uimassakin on tullut   käytyä ajoittain useitakin kertoja viikossa ja pulkkamäkikin on välillä kutsunut puoleensa. Useina iltoina istumme myös keittiön pöydän ääressä ja pelaamme erilaisia pelejä. Rammi on nyt ollut poikasten suosiossa. Välillä olemme sitten kokanneet ja leiponeet yhdessä. Blenderillä on tullut surauteltua viherpirtelöitä ja muita juomia ynnä liemiä läpi koko talvenkin. Kunnon smoothiet tekevät terää ympäri  vuoden. Marjojakin saa kätevästi pakkasesta ja jauheina. Syömme marjoja joka päivä jossain muodossa. Onneksi lapsenikin rakastavat niitä.

 Kovimpien pakkasten aikaan lämmittelen takkaa joka päivä. Takkatuli luo niin mukavaa tunnelmaakin sen hyödyllisen lämpönsä lisäksi. Pojatkin, erityisesti Juho 9 v, tykkäävät kovasti takan sytyttämisestä ja puitten lisäämisestä. Se on rentouttavaa puuhaa ja tulen tuijottelussa on jotain ikiaikaisen vetoavaa.

 Katse on kuitenkin myös eteenpäin ja haaveilen jo kevätistutuksista ikkunalaudalla. Siemenluetteloiden selailu on mukavaa talvipuuhaa. Ensi kesänä on tarkoitus taas hieman laajentaa yrttitarhaa ja jotain muutakin uutta kivaa yleensä löytyy pihalle. Ihanaa, kun päivätkin ovat selvästi jo pidentyneet!

Sain inspiksen rynnätä jälleen koneen ääreen, kun törmäsin tänään aivan mahtavaan haastatteluun, jonka haluan jakaa teidänkin kanssanne.


YLE Helsinki: Langattoman teknologian käyttöön liittyy riskejä

Matkapuhelinten ja langattomien verkkojen terveys- ja ympäristövaikutuksista on runsaasti näyttöä, väittävät toimittaja Erja Tamminen ja fysiologian emeritysprofessori Osmo Hänninen. Useissa maissa suhtaudutaankin langattomaan teknologiaan huomattavasti varovaisemmin kuin meillä Suomessa. Esimerkiksi WLAN yleistyy vauhdilla sekä kodeissa että kouluissa. Tamminen ja Hänninen avaavat latua avoimemmalle keskustelulle lähes vaietusta aiheesta. Ari Tuhkanen haastattelee:

areena.yle.fi

Itse olen jo pitkään käyttänyt vain langallista tietokonetta, jonka säteilytasot ovat huomattavasti WLAN-yhteyksellisiä koneita pienemmät. Samaa suosittelen muillekin terveydellisistä syistä. Käytän myös lankapuhelinta tai joskus harvoin kännykkää airtube- (ilmaputki) handsfreen kanssa tai kaiutinasennossa. Näin voi vähentää huomattavasti päähänsä tulevaa säteilyaltistusta. Pieni vaiva - suuri hyöty! :)

Klikkaamalla yllä olevaa linkkiä pääset siis kuulemaan tuon haastattelun, joka lienee kuultavissa vain rajoitetun ajan. Suosittelen lämpimästi! :)



Toinen fiksu linkki (tosin englanniksi) selostaa hyvin faktoja seuraavasta aiheesta eli
Miksi iPad ja iPhone eivät sovi lasten leluiksi:
http://www.newswise.com/articles/ho-ho-no-why-ipads-and-iphones-are-not-...

Itsekään en pidä näitä vempaimia hyvinä leikkikaluina lapsille.


Katri Manninen puolestaan kirjoitti 25.11 -11 blogiinsa Evitan nettisivuilla siitä, miten innolla heillä seurataan pienokaisen touhuja  uuden teknologian parissa. Kirjoituksen otsikko oli Uusi sukupolvi ja Katri kirjoitti mm seuraavaa: "Tulen hyvälle tuulelle aina kun näen miten sujuvasti alle 2-vuotias poikani käyttää isänsä iPadia tai minun iPhonea."  Aiheesta virisi vilkas keskustelu, johon sähkömagneettisten kenttien riskien tiedottamisen uranuurtaja Erja Tamminenkin ilokseni osallistui.
Tässä joitakin otteita Erja Tammisen valaisevista kommenteista mm WLANIIN liittyen: 

"Kiitos ja nyt vasta luin alkukommentit. Ei missään nimessä lapsille iPhone tai iPad, koska esimerkiksi useimmissa iPad:ssa on sisäänrakennettu wlan. Säteily on huomattavan voimakasta juuri laitteen lähellä. Tästä on kirjassani (bloggaajan lisäys:Langaton teknologia ja terveys) esimerkkejä ja olen saanut yhteydenottoja lapsiperheiltä näistä ongelmista. Mielestäni meidän tulee vaatia valokuidun nopeaa käyttöönottoa ja langallisia päätelaitteita (puhelin, netti). Olen johdattanut/taustoittanut useita tv-ohjelmia ja lehtijuttuja aiheesta Suomessa. Monen toimittajan käsitys teknologian turvallisuudesta on muuttunut. Mutta, on inhimillistä uskoa ja ajatella uuden teknologian oppimista ym. edistävään vaikutukseen, kun keskustelukulttuurimme on niin monoliittinen tämän asian suhteen. Ja mainonta. Tänäänkin hesarissa taas suuret mainokset iPad, iPhone etc. ja mielipidesivuilla Martti Tiurin teknologiamyönteinen kirjoitus."

"Wi-fi on Wlan-teknologian kaupallinen sovellus - samaa tavaraa siis. Valitettavasti kirjani ei vielä ole äänikirjana. Kaikissa järjestelmissä langatonta yhteyttä ei saa kytkettyä pois päältä suoraan laitteesta. Esim. taloyhtiöihin Kruunuhaassa on asennettu langattomia päätelaitteita valokuidun jatkeeksi, ja ne saa pois päältä vain jonkun keskitetyn, taloyhtiökohtaisen tietoyhteyden kautta.
Mielestäni meillä on paljon tietoa lasten erityisestä herkkyydestä, toisaalta tieteen saralla vallitsee suuri epävarmuus monista vaikutuksista, mutta meillä on myös paljon olemassa olevaa tietoa solu-, eläin-, ja epidemiologisissa tutkimuksissa radiotaajuuksien vaikutuksista sekä lapsiin että aikuisiin. Varovaisuuteen on aihetta.
Mielenkiintoista, että eri taajuuksilla on tutkimuksissa nähty erilaisia biologisia mekanismeja.
Wlan-säteilystä tarvitaan lisää tutkimuksia, sillä nyt on otettu käyttöön jälleen uudentyyppistä, aiempaa tehokkaampaa teknologiaa. Olen ihmetellyt kuten moni muu, miksi näitä laitejärjestelmiä saa tuoda markkinoilla ja lastenkin kulutukseen ilman ennalta testausta kuten lääkeaineiden kohdalla tapahtuu.
Wlanin reitittimen lähellä säteily on erityisen voimakasta ja koulujen tietotekniikan opetuksen turvallisuuteen olisi panostettava. Kun kaikilla on laitteet päällä samanaikaisesti, säteily kasvaa merkittävästi. Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski on kirjoittanut uuden kolumnin Washington Time-lehteen, jossa juuri tuodaan esille turvanormien heikkous ja ihmisten yksilöllinen reagointi.
Ei mielestäni ole mitään järkeä laajentaa langatonta teknologiaa, kun turvallisemmin ja teknisesti ylivertaisesti saman asian voi hoitaa kaapeleilla. En vastusta teknologiaa, vastustan turhaa altistusta.
Täytyy lisäksi kiinnittää huomiota kokonaisvaltaisesti lasten hyvinvointiin. Annan kirjassani ohjeita esim. liikunnan tarpeellisuudesta koneella istumisen vastapainoksi."

Taas oli Erja Tammisella fiksua tekstiä!


 Toiselta alan tietäjältä, Mikko Ahoselta, löytyy myös nasevasti perusteltuja kantoja aiheeseemme liittyen.
Löysin tänään tohtori , tutkija Mikko Ahosen upean esityksen The REACT 12 Biotechnology Conference:ssa. 

Wi-Fistä (Wireless Fidelity) ja/tai WLANista (Wireless Local Area Network) Ahosen  esityksessä tuotiin esille seuraavat tieteelliset tutkimustulokset näitten langattomien kenttien haitoista:

Papageorgiou et al. (2011) Vaikutus lyhytkestoiseen muistiin
Maganioti et al.(2011) Haitallinen vaikutus aivojen toimintaan alfa-ja beta-taajuusalueella naisilla
Havas et al (2010) Vaikutus sydän-sykevälivaihteluun (HRV)
Avendamo et al.(2011) Vähentää siittiöiden liikkuvuutta ja lisää DNA:n pirstoutumista

Tässä yhtydessä herätettiin kysymys: "Is it really safe and healthy to cover all hospitals with Wi-Fi?" Niinpä!

Kannattaa tutustua esitykseen tarkemminkin!
Biotechnology - Natural vs. Man-Made Electromagnetic Fields (EMF) - Future Perspectives for R&D
www.slideshare.net

Ollaan valppaina siitä, mitä ympäristössämme tapahtuu! Leppoisia talvipäiviä kaikille! On vaihteeksi sen verran lauhtunutkin, että pääsee hyvin vaikkapa hiihtämään ja mäkeä laskemaan... ainakin Suomessa. :)



10 kommenttia:

  1. Mukavaa kuulla kuulumisiasi! Hyviä ratkaisuja olettekin tehneet.Minulla on ihan tavallinen tietokone;pikku wlan-kannettavakin on ,mutten melkein koskaan sitä käytä.
    Mukavaa talven jatkoa ja toivottavasti se kevätkin pian sieltä tulee...

    VastaaPoista
  2. Heip, kiva kun palasit! :) Ehdin jo luulla, että lopetit blogin pitämisen kokonaan, ja petyin suuresti kun sinulla on ollut niin ajatuksiaherättäviä aiheita yksi toisensa perään.
    Säteilykeskustelu käy tosiaan ilmeisen kuumana karppauskeskustelun rinnalla ja ihmiset ovat alkaneet havahtua säteilyn vaikutuksiin. Muistan kun ala-asteella luokkakaverini äiti ei suostunut ostamaan heille kotiin mikroaaltouunia, tietokonetta eikä kahvinkeitintä, koska epäili niistä heijastuvan jotain viboja ympäristöön :O Silloin nauratti, nykyään olen alkanut ajatella asiaa vakavammin.
    Kiinnostava keskustelu langattoman ja langallisen netin säteilyeroista, luen vielä tarkemmin uudelleen.

    Ainiin; Laitoin sinulle Blog-Awardin blogissani, joten käyppäs nappaamassa se sieltä ja toteuta mikäli kiinnostusta riittää =)

    VastaaPoista
  3. Hei Yaelian! Kiva, kun tulit moikkaamaan! Lisääntynyt valon määrä saa minut näköjään esiin talviunilta.Kevät alkaa lähestyä täälläkin, valo sen paljastaa, vaikka vielä kylmää ja lumista onkin. Mutta pitihän Suomeen sentään vähäksi aikaa hiihtokelit saada. Lumeton kausi olikin tänä vuonna epätavallisen pitkä.

    Juu, muita ratkaisuja pitää olla, koska WLAN ei sovi meikäläiselle alkuunkaan.

    Kiitos ja mukavaa talven jatkoa sinullekin ja siellähän se kevät tuleekin niin ihanan nopeasti! :)

    VastaaPoista
  4. Heips Maama ja onpa mukava kuulla noin positiivisia sanoja blogistani! Olen viime päivinä (muilla foorumeilla)saanut huomata, että se jakaa mielipiteitä laidasta laitaan...niin kuin toki monen asian laita on. Sinulla itselläsi on myös todella mielenkiintoinen ja hieno blogi!:)

    Juu, kahvinkeitintä en pidä kovin kummoisena säteilyn lähteenä :), mutta mikroa minulla ei ole ollut enää vuosiin.Tietsikoissa on tosiaan paljon säteilytason eroja. Suurin ero tulee siitä, onko koneessa langaton yhteys (WLAN) vai toimiiko internetyhteys johdon välityksellä, mikä on paljon parempi vaihtoehto.En minäkään aikoinaan ajatellut lainkaan mitään tietokoneitten säteilytasoja, mutta siitä se tilanne sitten muuttui...

    Totta tosiaan, karppaus on ihmisten huulilla ja säteilyn vaikutuksistakin puhutaan lisääntyvästi. Tosin monissa maissa huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Muualla on jopa jaettu tiedotteita aiheesta koteihin ja media kirjoittaa jatkuvasti asian tiimoilta. Suomessa eivät teollisuuden intresseille epäsuotuisat tutkimustulokset kovin helposti tunnu aina pääsevän median itsesensuurista läpi.

    Ja vaikka säteilyturvakeskuksen virallinen kanta on, että lasten ei turvallisuussyistä kannattaisi juurikaan puhua kännyköihin (kuin vain hätätapauksissa), se ei tiedota näkyvästi virallisesta kannastaan. Monissa muissa maissa (esim Ranska, Israel sekä Venäjä)viranomaiset pitävät esim kännyköitten terveysriskiasiaa näyttävästi esillä ja tutkimustuloksia aiheesta tuodaan paljon julkisuuteen. Joissain maissa koulujen katoilta on myös poistettu tukiasemia ja esim kirjastoissa siirrytty internetyhteyksien langattomista kentistä johdolliseen systeemiin ja terveyssyistä nimenomaan. Tavallaan pidän Suomea oikeastaan jonkilaisena ionisoimattoman säteilyn riskienhallinnan kehitysmaana. Mutta eteenpäin täälläkin asian tiedostamisessa sentään mennään.

    Oi kiitos kovasti palkinnosta! Toteutan vastaamishaasteenkin varmasti tässä jossain vaiheessa. Mukavasti alkoi tämä blogielo taas pikku tauon jälkeen,jess! :)

    VastaaPoista
  5. Hyvä että innostuksesi virisi uudelleen :) Itsellekin iskee toisinaan sellaisia kausia, ettei millään viitsisi ja tuntuu, että "tässäkö ne nyt oli?" Mutta niin se into heräilee tauonkin jälkeen uudelleen. Luin juuri jostain että Charles Burkowski piti 20 vuotta taukoa kirjoittamisesta kun ei vaan innostanut ;) Eli tylsistyminen ei ilmeisesti olekaan ihan niin vaarallista kuin miltä tuntuu. Heh.

    Säteilyyn en ole itse perehtynyt kovinkaan syvällisesti, mutta olen vakuuttunut siitä että saamme sisäämme aivan liikaa säteilyä sietokykyymme nähden. Univaikeudet, mielenterveysongelmat, riippuvuudet jne. saavat monesti vaikutteita juuri ympäröivästä elektroniikasta ja säteilystä, joka vaikeuttaa normaalin päivärytmin seuraamista. Aivot aktivoituvat näyttöpäätteen kirkkauden ja huminan vaikutuksesta, vaikka oikeasti olisi jo nukkumaanmenoaika. Nämä ovat siinäkin mielessä pelottavia muutoksia, että kukaan ei tiedä mihin nämä tulevat johtamaan; Aiempaa kokemusta ei ole koko ihmiskunnan historiassa, ei näin laajamittaisesta säteilykuormituksesta.

    Sama se on esim. sosiaalisen median ja virtuaalimaailman kanssa: Kukaan ei tiedä, miten ne vaikuttavat ja mihin vielä johtavat, koska ei sellaista ole ollut koskaan ennen. Aiemmin elämäntaidot opittiin vanhemmilta sukupolvilta, suullisena tietona, tarkkailun ja imitoimisen kautta ja ihmissuhdetaitoja harjoitettiin kasvotusten. Nykyään elämäntaitoja opitaan netistä, ventovierailta anonyymeilta, jotka saattavat puhua mitä sylki suuhun tuo, koska netin ihmemaailmassa kenenkään ei tarvitse ottaa vastuuta. Se jos jokin on pelottavaa.

    No, nyt mentiin vähän ohi asiasta :) Mutta niin mennään nykymaailmassakin: täysin ohi luonnollisuudesta, aitoudesta, alkuperäisestä--kohti uutta tuntematonta, joka ei välttämättä ole niin hyvää kuin mitä se antaa ymmärtää.

    VastaaPoista
  6. Kappas Maama, jos kahdenkymmenen vuoden tauko tekee hyvää jollekin suurelle mestarille, niin mikä ettei parin kuukauden tauko silloin tällöin voi tehdä terää meikäläiselle. Tykkään tosiaan kirjoitella vain silloin, kun on siihen sopiva fiilis. Muulloin ei oikein millään irtoa ja parempi olla silloin hiljaa ja keskittyä muihin juttuihin.:)

    Näin on tosiaan, säteilyä tulee ihan liikaa ihmisten sietokykyyn nähden ja varsinkin joidenkin, olemmehan yksilöitä. Onneksi tutkimustuloksia aiheesta pääsee edes pikku hiljaa esiin.Ja minä ainakin pidän usein tästä säteilyasiasta meteliä...on se sattuneesta syystä sen verran sydäntä lähellä.

    Juu, kyllä tämä maailma on muuttunut paljon ja ei kaikissa asioissa vain positiiviseen suuntaan. Paljon tulee vielä yllätyksiä , kun tieto muutoksen vaikutuksista tulee aina jälkijunassa.

    Netissä tulee joskus aika ikävästi lunta tupaan ja esim silloin saattaa tehdä mieli ottaa koko nettiin joksikin aikaa etäisyyttä. Tosin joskus reaalimaailman elossa vain on niin paljon touhua ja tohinaa, ettei millään raaski jäädä koneelle pitemmäksi toviksi.

    Kyllä se minuakin harmittaa niin kovin, kun netissä haukutaan ja pilkataan ihmisiä varsinkin anonyyminä usein tosi pahastikin. Onneksi täällä nettimaailmassa on vastapainoksi
    myös aivan ihanan ystävällismielisiäkin ihmisiä.

    Luonnollisuus, aitous ja alkuperäisyys - niitä minäkin halajaisin tähän maailmaamme lisää. Onneksi meitä sellaisiakin asioita arvostavia on sentään melkoinen määrä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukavaa lukea pitkästä aikaa kuulumisiasi ja heti kun palasit tänne, täällä käy mielenkiintoinen keskustelu. Itse olen aivan liian vähän perehtynyt säteilyasiaan, vaikka uskon täysin sen negatiivisiin vaikutuksiin.

      Poista
  7. Tervehdys Hepa! Mukavaa, kun tulit kyläilemään! :)
    Juu,mielenkiintoista on minustakin ollut!

    Tämä nykymaailman moninainen vempelemäärä saattaa helposti alkaa tuntua itsestäänselvyydeltä ja säteilyjuttuja ei tule sitten ehkä niin kovin ajatelleeksikaan. Voihan olla, että joku päivä sinulle tulee inspistä alkaa perehtyä aiheeseen. Itselleni on aina välistä tullut haluja perehtyä eri juttuihin vierailtuani eri blogeissa. :)

    VastaaPoista
  8. Kiva kun palasit:) Täälläkin olisi äsken ollut Ylivieskassa luento koskien säteilyä. Olisin mielelläni ollut paikalla, mutta en päässyt. Pidän tietokoneessa tuota säteilyn minimoimaa korttia ja televisiossa...ja vähän joka paikassa. Ihan lastenkin vuoksi olen tarkka.

    Mukavaa viikonloppua sinulle:)

    VastaaPoista
  9. Hei Kaisu! Aika aikaansa kutakin. Ehkäpä vielä tulee vastaava luento lähiseudullesi. Toivotaan niin. On hyvä tosiaan miettiä noita säteilyjuttuja ja mahdollisia keinoja vähentää turhaa altistusta.

    Kiitos samoin! :)

    VastaaPoista