Sydämen ja verenkiertoelimistön hyvää kuntoa edesauttavat terveelliset elämäntavat: riittävä, sopivasti sydänlihasta rasittava liikunta, painon normalisointi, stressin minimointi, pitkälle raffinoitujen hiilihydraattien (runsaan) käytön välttäminen, suolan käytön kohtuullistaminen sekä runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio. Riittävä D-vitamiinin ja magnesiumin saanti on myös sydämen ja verisuoniston hyvinvoinnille tärkeää. Nykyiset suositukset ovat monien asiantuntijoiden mukaan vieläkin liian alhaisia D-vitamiinin optimaalisen saannin osalta.
Korkea verenpaine on yleinen ongelma, johon määrätään suhteellisen (lue: turhan) helposti synteettisiä lääkkeitä. On kuitenkin olemassa muitakin, monissa tapauksissa paljon parempiakin vaihtoehtoja. Seuraavassa linkissä tohtori Tolonen kertoo korkean verenpaineen taustoista ja joittenkin synteettisten lääkkeiden haitoista. (Eritoten monet tulehdussärkylääkkeet (COX2-estäjät) nostavat verenpainetta ja altistavat sydänkohtauksille ja aivohalvauksille.Myös nuha-, yskän- ja allergialääkkeet sekä yhdistelmäehkäisypillerit voivat nostaa verenpainetta, kuten myös nikotiini ja niin, tupakointihan vaurioittaa muutenkin sydäntä ja verisuonia.)
Tolonen esittelee artikkelissaan teemaan liittyen myös joitain hyödyllisiksi osoittautuneita ravitsemuslisiä kuten omega-3 kalaöljyvalmisteet (huom: omega-3 rasvahappoja saa myös esim chian ja pellavansiemenistäkin, mikäli ei halua käyttää kalaa), karnosiini ja ubikinoni.
http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=146
Jokunen päivä sitten Aamiainen ruohikolla-blogin Juhana Harju käsitteli mainion ytimekkäästi sydän-ja verisuonisairauksien ehkäisyä:
Traditionaalisia ja ei-traditionaalisia keinoja vähentää sydäntautiriskiä
Myös Pronutriotinist-blogin Reijo Laatikainen kirjoitti tasokkaasti sydän-ja verisuonitautien ennaltaehkäisyyn liittyen:
Kasvikset ja hedelmät eduksi sekä aivo- että sydäninfarktien ehkäisyssä
Myös psyykkiset tekijät ja ympäristömme vaikuttavat verenpaineeseen. Jos elämme jatkuvasti stressissä ja kiireessä sympaattisen hermostomme aktiivisuus lisääntyy liikaa ja verenpaine alkaa kohota helposti, varsinkin jos siihen on taipumusta. On todettu, että jopa pitkäaikainen jatkuva melulle altistuminen (vaikkei edes itse siitä tietoisesti häiriintyisi) kohottaa verenpainetta.
Riittävä uni, vapaa-aika ja rentouttava toiminta sekä miellyttävät, läheiset ihmissuhteet auttavat osaltaan verenpaineen tasapainottamisessa.
Myös yleinen asenteemme elämään ja tavoitteemme sekä vaatimustaso, jonka asetamme itsellemme ja toisillemme vaikuttavat verenpaineeseemme kuten kokonaishyvinvointiimmekin.
Kasveja, yrttejä, marjoja ja hedelmiä, joiden on eritoten havaittu auttavan liian korkean verenpaineen alentamisessa:
Korkeasta verenpaineesta kärsivän kannattaa suosia nesteitä poistavia kasveja yhdessä verenpainetta alentavien ja mielentilaa rauhoittavien kasvien kanssa.
Rauhoittavista kasveista voi käyttää kamomillaa (tehokas apigeniinin lähde, antioksidantin, joka mm rentouttaa verisuonia ja alentaa verenpainetta.) ja gotu kolaa eli brahmia, joka lukuisten hyödyllisten ominaisuuksiensa lisäksi alentaa myös verenpainetta.
Nestettä poistavia ja sitä kautta verenpainetta alentavia kasveja ovat mm nokkonen, voikukka, koivun lehdet, peltokorte, mesiangervo ja persilja.
Korkean verenpaineen hoidossa merkittävässä osassa ovat myös lipidiaineenvaihduntaan vaikuttavat kasvit kuten valkosipuli. Valkosipulin voi viipaloida, murskata tai pilkkoa ja sen jälkeen kannattaa antaa sen seistä kymmenisen minuuttia, jotta vahva kemiallinen yhdiste, allisiini, pääsee muodostumaan. Allisiini on tehokas antioksidantti, joka tekee verisuonista joustavampia ja tällöin ne laajenevat helpommin.
"Valkosipulilla on todettu olevan myös verisuonten tukkeutumista ehkäisevä vaikutus, sillä eräät valkosipulin sisältämät yhdisteet kuten tioallyylisulfidit ehkäisevät fibriinien muodostumista veressä hidastaen siten veren hyytymistä. Valkosipuli ehkäisee myös verisuonten kovettumista ja laskee veren kolesteroli-, rasva-aine- ja sokeripitoisuutta. Se laajentaa verisuonia, mikä vaikuttaa alentavasti verenpaineeseen ." (Wikipedia)
Lehtiselleri: Tätä kasvia ja sen siemeniä on jo pitkään käytetty sen nestettä poistavien ominaisuuksien takia.
Sellerin käyttö rentouttaa verisuonten sileää lihaskudosta, mikä laajentaa verisuonia ja helpottaa verenvirtausta. Sellerin käyttö (noin neljää sellerinvartta vastaava määrä päivässä) voi eräitten tutkimusten mukaan laskea ihmisten verenpainetta noin seitsemällä prosentilla.
Selleriä voi käyttää myös teenä. Tällöin kuppiin pannaan teelusikallinen sellerinsiemeniä ja päälle kaadetaan kiehuvaa tai lämmintä vettä.
Kasvilääketieteen tohtori James A. Duke suosittelee päivittäiseksi hypertensiolääkkeeksi juomaa, johon tulee neljä sellerinvartta, kaksi valkosipulinkynttä sekä puolikas sipuli ja tomaatti. Lisää halutessasi vettä ja surauta juoma tasaiseksi blenderillä. Ytyä löytyy!
Tomaatti tekee hyvää sydämelle ja muullekin elimistölle mm lykopeeninsä vuoksi. Lykopeenin korkeiden pitoisuuksien veressä on havaittu yhdistyvän pienentyneeseen sepelvaltimotaudin riskiin. Lisäksi tomaatissa on beetakaroteenia ja E-vitamiinia, joka suojelee soluja hapettumiselta.
James A Duken maukas soppavinkki eli verenpainetta alentava keitto:
-selleriä, parsakaalia, porkkanaa, valkosipulia ynnä muita sipuleita, saharamia ja tomaattia. Voit maustaa soseutetun keiton vaikkapa oreganolla, basilikalla, sahramilla, rakuunalla ja mustapippurilla. Tämän keiton raaka-aineilla on verenpainetta alentavia vaikutuksia niin kypsennettynä kuin raakaversionakin.
Sipulit: Kuten valkosipulissa sipulissakin on runsaasti mm arginiiniä ja kversetiiniä, joka tehokkaana antioksidanttisena flavonolina pienentää sydänsairauksien ja aivohalvauksien todennäköisyyttä. Raakojen tai ainoastaan kevyesti kypsennettyjen sipulien on huomattu alentavan verenpainetta huomattavasti tehokkaammin kuin täysin kypsennettyjen sipuleiden.
(L-)Arginiini on yksi aminohapoista, jonka on havaittu vaikuttavan verenpainetta alentavasti. Sillä on positiivinen vaikutus myös lihasvoimaan, veren kolestroliarvoihin ja sokeriaineenvaihduntaan. Mainioita arginiinin lähteitä ovat esim. sipuli, pähkinät, seesamin siemenet, riisi ja sienet. Arginiini edesauttaa typpioksidin muodostumista kehossa. Se taas laaajentaa verisuonia ja parantaa verenvirtausta. Tällä on siis positiivinen vaikutus niin verenpaineeseenkin kuin pienenä lisävinkkinä myös verenvirtauksen lisääntymiseen erogeenisillä alueilla, mikä taas edistää seksuaalista nautintoa niin naisilla kuin miehilläkin. L-arginiinia onkin nimitetty luonnolliseksi Viagaraksi.
Vihreä tee: Vaikka vihreä tee sisältääkin kofeiinia, sen hyödyt ovat ilmeiset myös korkeasta verenpaineesta kärsiville.Vihreässä teessä on runsaasti luontaisia ACE-estäjiä sekä luontaisia beetasalpaajia, kalsiumestäjiä ynnä diureetteja. Vihreä tee yhdistettynä syvään hengitykseen rauhoittaa kummasti tasoittaen verenpainetta.
(ACE-estäjät eli angiotensiinikonvertaasientsyymin estäjät ovat tehokkaita verisuonten laajentajia. Niiden vaikutus perustuu veressä olevan entsyymin, angiotensiinikonvertaasin estoon, ja tällöin angiotensiiniä ei muodostu. Angiotensiini on yksi tehokkaimpia valtimoverisuonten supistajia, joiden välityksellä verenpaine kohoaa. ACE-estäjät estävät myös verisuonia laajentavan bradykiniinin hajoamista. Tämän on havaittu olevan hyödyllistä sydämen vajaatoiminnassa sydänihaksen tervehdyttämiseksi. Synteettisinä lääkkeinä nämä aineet aiheuttavat kuitenkin tiettyjä ikäviä sivuvaikutuksia ja rasittavat elimistöämme. Onkin kaikin puolin parempi suosia luonnollisia vaihtoehtoja, mikäli suinkin mahdollista. )
Banaani (löytyy jo yleensä varsin hyvin luomuna): Keskikokoisessa banaanissa on natriumia vain yksi milligramma, mutta kaliumia yli 400 milligrammaa. Kaliumpitoiset ruoka-aineet alentavat verenpainetta ja suojaavat muutenkin sydäntaudeilta ja aivohalvauksilta. Kalium on yksi elimistön oleellisimpia elektrolyyttejä ja se tasapainottaa sydämen toimintaa ja elimistömme nesteiden määrää. Muita verenpainetta alentavia runsaasti kaliumia sisältäviä kasveja ovat esim papaija, guava,cantaloupemeloni, avocado, pinaatti, porkkana ja parsakaali.
Jiaogulang on adaptogeeni, joka tasapainottaa hermojärjestelmää. Se tasapainottaa tehokkaasti myös verenpainetta, vahvistaa sydämentoimintaa ja parantaa veren kolestroliarvoja sekä estää veren kokkaroitumista. Sen on todettu vahvistavan myös immuunijärjestelmää ja parantavan unettomuutta. Jiaogulangia voi käyttää kätevästi esim teenä.
Kurkuma: Lukuisien muiden vahvuuksiensa lisäksi kurkuma alentaa triglyseridejä ja kolestrolia, estää LDL-kolestrolin hapettumista ja verihiutaleiden kokkaroitumista sekä joidenkin tutkimusten valossa alentaa verenpainetta ja torjuu ateroskleroosia.
Sahrami: Tämä voimakkaan keltaisen värin tuova kasvi on turvallista pieninä määrinä maustekäytössä. Sen on havaittu mm vähentävän sydäntautien riskiä, estävän ateroskleroosia (kroketiini), torjuvan verihiutaleiden kokkaroitumista ja alentavan LDL_ja VLDL-kolestrolia sekä triglyseridejä sekä ilmeisesti myös verenpainetta. Kasvin kroketiini lisää myös hapen kulkeutumista vereen, joka puolestaan saattaa vaikuttaa positiivisesti ateroskleroosiin. On epäilty, että joidenkin Euroopan osien vähäinen sydäntautien esiintyminen saattaa osaltaan johtua myös alueella esiintyvästä runsaasta saharaminkäytöstä.
Oregano (mäkimeirami) ja muut meiramit: Nämä yrtit rauhoittavat keskushermostoa, laajentavat verisuonia ja alentavat verenpainetta. Ne parantavat sydämen toimintaa ja suojelevat sitä, estävät tulehduksia, torjuvat verihiutaleiden kokkaroitumista, parantavat veren rasva-arvoja ja torjuvat ateroskleroottisten laattojen kertymistä verisuoniin.
Paprikoiden kapsaikiini tasapainottaa verenpainetta ja saattaa estää verihiutaleiden kokkaroitumista sekä alentaa veren triglyseridiarvoja.
Stevia: Tämä nyt Suomessakin sallittu lähes nollakalorinen luonnollinen makeuttaja on myös yllättävän laaja-alainen vaikuttaja. Sen makeuttava ainesosa steveosidi alentaa tehokkaasti sekä systolista että diastolista verenpainetta. Se lisää suolan ( tahi natriumin ) eritystä ja laajentaa myös verisuonia. Kasvin on todettu säännöllistää myös sykettä. Steviauutteen on havaittu myös mm parantavan glukoosin sietoa ja auttavan hyperglykemiaan.
Granaattiomena on yksi maailman antioksidanttipitoisinpia ruoka-aineita. (mm polyfenolisia yhdisteitä). Granaattiomenien sisällyttämisen säännölliseen ruokavalioonsa on havaittu alentavan merkittävästi verenpainetta ja vähentävän jopa kaulavaltimoiden tukkeutumista. Granaattiomenan positiiviset vaikutukset terveyteen ovat muutenkin hyvin laaja-alaiset.
Oliivipuun lehtiuute ja oliivit sisältävät terveyttä vahvistavia aineita kuten oleuropeiinia. Tutkimuksissa oliivinlehtiuutteen on huomattu laskevan verenpainetta ja vahvistavan immuniteettiä sekä parantavan veren rasva-ja sokeriarvoja. Oliiviöljyssäkin on terveydelle edullisia fenolisia yhdisteitä ja rasva-happoja.
Sitruunamelissa, basilika, rakuuna ja mustapippuri ovat myös sydämelle ja verisuonille monin tavoin edullisia kasveja.
Inkivääri, spirulina, maca, (raaka) kaakao ja tumma suklaa (Hooper et al. 2012) ovat myös suotuisia sydämelle ja/tai verenpaineelle. Nams ja hyvillä mielin! :)
Vimeisenä, muttei vähäisempänä asiana, jolla voi vaikuttaa tasapainottavasti verenpaineeseensa ja kuten aiemmin on tullut kerrottua koko elimistönsä tilaan, otan esiin klassisen homeopatian, jossa etsitään yksi koko elimistön energeettiseen tilaan sopiva aine, joka antaa elimistölle impulssin lähteä paranemaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Tässäpä joitain mahdollisia homeopaattisia aineita, joista on usein löytynyt se sopivin apu korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille.
- Lycopus Virginicus
- Argentum nitricum
- Aurum metallicum
- Belladonna
- Calcarea carbonica
- Glonoinum
- Lachesis Mutus
- Natrum muriaticum
- Nux vomica
- Phosphorus
- Plumbum Metallicum
- Sanguinaria
Korkeasta verenpaineesta kroonisesti kärsivälle ihmiselle kannattaa siis etsiä huolellisesti yksi kokonaisoirekuvaan ja modaliteetteihin parhaiten sopiva aine, joka voi olla,joku aivan muukin kuin joku yllä olevista suhteellisen yleisistä "korkean verenpaineen aineista."
Lisätietoja esim täältä:
Online Materia Medica - International Academy of Classical ...
Virkeää viikon jatkoa kaikille! Pidetään huolta sydämistämme! ♥
Lähteitä mm: ↑ http://well.blogs.nytimes.com/2007/10/15/unlocking-the-benefits-of-garlic/?WT.mc_id=HL-D-I-NYT-MOD-BIG-M003-ROS-1207-PH&WT.mc_ev=click&mkt=HL-D-I-NYT-MOD-BIG-M003-ROS-1207-PH Unlocking the Benefits of Garlic
http://www.hypertensioninstitute.com/wp-content/uploads/2009/08/nutraceuticals_vitamins_and_antioxidants_in_hyptertension_treatment.pdf
http://www.foods-that-heal.com/foods-that-lower-blood-pressure.html
Kasvitieteen professori Sinikka Piipon teokset
Kasvilääketieteen tohtorin James A Duken teokset
Kuvat: Wikipedia
Verenpaineeni on hyvä (ehkä osittain johtuen terveellisestä ruokavaliosta) mutta tässä tuli paljon kiintoisaa tietoa taas:)
VastaaPoistaHei Yaelian!
VastaaPoistaMukava kuulla ja enpä ihmettele! Blogisi kauttahan on usein saanut meheviä näkymiä ihanan terveellisiin ja runsaasti kasveja ja hedelmiä sisältäviin resepteihin.Kiva, jos sinulle tuli jotain uuttakin, vaikka tietoa sinulla on tästäkin teemasta varmasti paljon omastakin takaa. :)
Olipas se taas hyvä postaus! Kerroinkin silloin aikaisemmin, että äitini kärsi vähän aikaa korkeasta verenpaineetsa. Oli polvileikkauksia ja joutui käyttämään kipulääkkeitä jonkin aikaa. Saman aikaisesti myös verenpaine nousi. Siihen oltiin taas määräämässä lääkkeitä, mutta äiti jätti kuukauden jälkeen ne pois. Enää hän ei ole niin säännöllisesti mitannut verenpainetta kun tuntee olonsa hyväksi. Äitihän huomas aikoinaan verenpaineen kun pää oli niin raskas ja ajatukset ei oikein luistanut.
VastaaPoistaOlen joskus maininnut, mutta äitini pääsi rentoutusharjoitusten kautta ihanaan olotilaan (alfataso), josta hän ammentaa voimaa ja rauhaa jokaisena päivänä. Niin ihmeelliseltä kun se kuulostaakin:)
Hei Kaisu!
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit. :)
Niin, synteettisillä kipulääkkeillä on yllättävän paljon mahdollisia haittoja. Hienoa kuulla, ettei äitisi tarvitse enää käyttää niitä ja verenpainekin on asettunut parempiin lukemiin.
Rentoutumisharjoitukset voivat varmastikin auttaa paljon olotilaan ja ihan verenpaineeseenkin. Mainiota, että kävi näin hyvin! :)
Tosi mielenkiintoista tietoa! Itseä kiinnostaisi tietää verenpaineesta se, että onko sitä olemassa monentyyppistä verenpainetautia. Joillakuilla tuntuu iän myötä tulevan verenpainetta ja siihen on auttanut ruokavaliomuutos ja painon pudotus. Mulla taas jäi raskauksien jälkeen paineet korkeaksi jo nuorena, alta kolmikymppisenä ja vieläkin joudun syömään verenpainelääkkeitä, vaikka ruokavalio kunnossa ja se on auttanut moneen muuhun vaivaan. Voisikohan olla että tietyntyyppinen perinnöllinen alttius on vaikeammin hoidettavissa?
VastaaPoistaKiitos Nimuel ja tosi mielenkiintoinen kysymys! Sen parissa onkin vielä kiinnostavaa alkaa tässä joku päivä painia...niin ns koululääketieteen kuin homeopatiankin näkökulmasta. Mutta täytyy tässä taas rientää iltapuuhiin, joten palailen jossain vaiheessa keskustelemaan lisää aiheesta joko tänne tai uuteen postaukseen. Hyviä öitä! :)
VastaaPoistaHei sinulle vastavuoroisesti! Mukavaa kun innostuit uudesta blogistamme ja tulit seuraamaan niinkin erilaisen aihepiirin asioita :) Lukaisin itse asiassa tämän verenpaine-postauksesi heti kun sen klikkasit meidän nähtäväksi, mutta olin niin hengästynyt luettuani sen loppuun, etten jaksanut enää edes kommentoida :D Painotan; hengästynyt hyvässä hapessa! Erittäin inormatiivinen, hyvin referoitu ja linkitetty teksti, joka on itsessään todella kaikenkattava paketti informaatiota tärkeästä asiasta. Verenpainetauti(tai lievemmin ilmaistuna; krooninen korkea verenpaine) kun on jo levinnyt kansansairaudeksi globaalilla tasolla ja vaatii pikaisia toimia tilanteen tasapainottamiseksi. Tähän tekstiin ei paljon ole lisättävää, vielä kun mahdutit hienosti mukaan muiden asiantuntijoiden lausuntoja. Kiitos tästä, mielettömän syväluotaava teksti, josta näkee että olet todella panostanut asiaan ja tiedät mistä puhut. Tämä täytyy jakaa tuttaville, jota kärsivät verenpainetaudista! :)
VastaaPoistaMukavaa helmikuun jatkoa sinne päin! P.S. Ihastuttavan pirteä kuvakokoonpano myöskin. :>
No kertakaikkiaan Maria! Olipa mieltä lämmittävää kuulla noin positiivista analyysia bloggauksestani.
VastaaPoistaJa olen todellakin aivan innostunut myös siitä uudesta, tärkeään teemaan paneutuvasta blogistanne ja eritoten mahtavaa on, että siinä on mukana jämäkän tietopuolen lisäksi myös sitä omaa kokemusta ja näkökulmaa niin avoimella ja koskettavalla tavalla.
Kiitos! Ihanaista ja mitä ilmeisemmin jo paljon Suomenmaata keväisempää helmikuuta sinne saarivaltakuntaan!Meillä alkoi täällä juuri parahultaisesti hiihtoloma. :)
Kiitos näistä vinkeistä. Ehdottomasti itse kokeilen mielelläni luonnonmukaisia hoitoja. Verenpaineen hoito on sellainen, mitä ei kyllä kannata laiminlyödä. Viimeaikoina sisarellani on ollut ongelmia, ja olenkin kannustanut häntä nyt että kiinnittäisi elintapoihin paremmin huomiota joka myös auttaa verenpaineen hoitoon. Täytyy mainita noista granaattiomenista, en tiennytkään että niilläkin saa sitä laskettua. Voi olla, että hän käy vielä myös ihan ammattilaisen luona juttelemassa eri hoitokeinoista.
VastaaPoistaMukava kuulla, että tykkäsit ja toivottavasti sisaresi tilanne helpottuu tavalla tai toisella. 🙂
Poista