perjantai 29. huhtikuuta 2011

Ajatusmaailmojen kirjosta


 Täällä internetin ihmemaailmassa olen törmännyt mahtaviin asioihin, innostaviin juttuihin, kiinnostaviin ajatuksiin... mutta välillä hyvään ja tervehdyttävään liittyy myös ajattelumalleja, jotka tuntuvat varsin vierailta.

 Minusta on hyvä kehittää sietokykyä toisenlaisia asenteita ja ajatuksia kohtaan kuin mitä itse pitää kaikkein parhaina ja totuudellisina. Ja eritoten, vaikkei kaikesta olisikaan samaa mieltä on mahtava asia, jos haluaa ja pystyy tuntemaan välittämistä, jopa rakkautta monenlaisia ihmisiä kohtaan, vaikkeivät kaikki heidän ajatuksensa tai tekonsa miellyttäisikään. Ja aika ajoinhan meidän kaikkien on hyvä punnita ajatuksiamme ja arvojamme. Joskus voimme yllättäen jollain osa-alueella tullakin toisiin ajatuksiin, päätyä muuttamaan jopa vankoiksi luulemiamme  ajattelumalleja.


Olen innostunut ravinnerikkaista ruuista ja terveellisestä, luonnonmukaisesta elämästä. Valitsen aina mieluummin ennaltaehkäisyn terveellisin elämäntavoin ja tarpeen tullen luonnolliset hoitomuodot kuin lääketehtaiden antibiootit ym teollisuuden tuottamat vahvat kemialliset tropit. Yhä useammat tekevät ilokseni näin. Mutta on joitain ajatustyylejä, jotka ovat monia samoja asioita ihannoivien ihmisten keskuudessa melko yleisiä ja joista itse en lainkaan innostu.Seuraavaksi pieni kokoelma asioista, joista olen eriävällä kannalla kuin monet, jotka kirjoittavat sinänsä ihania terveysjuttuja liittäen teksteihinsä kuitenkin usein kaukoidän filosofioitten ja uskontojen vaikutteita, jotka ilmenevät muuntuneina eri gurujen opetuksissa :

Yksi melko yleinen ajattelumalli on: " Ihminen on täydellinen ja jumaluus on persoonaton  ja  löydettävissä ihmisestä itsestään ja maailmankaikkeudesta."Ajattelen:
 Ei ole olemassa muuta aitoa jumaluutta kuin yksi tosi Jumala, joka on todellinen persoona, kaikkivaltias ja Luoja, tekijämme. Ihminen tehtiin kyllä Jumalan kuvaksi, joten meissä on Hänen ominaisuuksiaan heijastavia piirteitä. Tänä aikana emme kuitenkaan ole täydellisiä kuten Luojamme on, joten emme heijasta täydellisesti myöskään Hänen mahtavia ominaisuuksiaan, mm rakkautta, viisautta ja voimaa. Voimme kuitenkin heijastaa näitäkin ominaisuuksia, vaikkemme siis täydellisesti. (Minkä voi havaita, kun tarkkailee maailmaa. )


Monet ajattelevat, että  korkein päämäärä on kehittää itseään henkisenä ja spirituaalisena olentona ja lopulta kehityttyään tarpeeksi, päästyään ns irti egosta tms , muuttua henkistyneeksi olennoksi ja sulautua lopulta kaikkeuteen, päätyä nirvanaan tms.


Ajattelen:
Ihmisen luonnollisin olotila ja päämäärä on päästä läheiseen yhteyteen kaikkeuden mahtavimman Persoonan eli Luojamme kanssa. Luonnollisena päämääränä ja halunaan palvoa ja rakastaa Häntä ja rakastaa myös toisia ihmisiä sekä itseään. Tarkoitus on  elää sopusointuisaa, innostavaa elämää kukin itsenäisinä persoonina ja lopulta jopa täydellisinä ja ikuisesti. Ihmistä ei luotu elämään riippumattomana Luojastaan vaan läheisessä suhteessa Häneen ja tarkoituksena saada myös jatkuvasti rakkautta ja ohjausta Luojaltaan. Tekijämme tietää, miten hänen luomuksensa voivat parhaiten ja ovat onnellisimpia, ei vain nyt vaan myös ikuisesti. Todisteita siitä, että on olemassa Luoja olen koonnut kirjoitukseeni  Onko maailmankaikkeudella älyllistä suunnittelijaa.
Monet ajattelevat, että kuuntelemalla tarkasti halujaan, ns sydämensä ääntä, ihminen pystyy elämään parhaiten ja onnellisimmin. Monien mielestä juuri tämän mielihalun seuraamisen pitäisi ratkaista valintamme.

Ajattelen: Ihminen on nykyään vielä epätäydellisessä tilassa ja niinpä halumme ja mietteemme johtavat meitä usein harhaan, jollemme valmenna omaatuntoamme Luojamme ohjeilla kuten jo alkuperäinen tarkoitus oli.


Toisaalta myös Paavali sanoi, että hänen henkensä,joka oli oikein valmennettu, oli altis, halusi tehdä oikein, mutta liha veti vääriin asioihin ja välillä kävi niin, että liha voitti, välillä taas henki. Mutta Paavali ei pitänyt hyvänä  ratkaisuna ja parhaimpana elämän mallina sitä, että toimisimme tahallamme niin kuin liha sanoo ( mikä olisi tietenkin monella tapaa helpoin ja ehkäpä monista myös se houkuttelevin vaihtoehto), vaan ponnistelisimme elääksemme kuten valmennettu omatuntomme kannustaa. Näin voisimme päätyä parhaisiin ratkaisuihin. Oikein valmennettu omatunto voi toimia kompassinamme elämän myllerrystenkin keskellä.Ainahan kaikista asioista ei voi nostaa esille vain yhtä ainoaa tapaa toimia oikein. Mutta miettiessämme ratkaisujamme pidän parhaana ajatuksena kuunnella Raamatulla valmennettua omaatuntoaan ja kaikkia järjen kykyjään ennemmin kuin ns sydämen ääntä. Eläimet toimivat vaistojensa ja halujensa varassa, me ihmiset pystymme parempaan. Olemme henkisempiä,  halutessamme myös hengellisiä olentoja.
 Se on taas asia erikseen, että meidän on hyvä oppia tuntemaan kehomme tarkkaan ja kuunnella ja tunnustella, mikä meille sopii. Miten esimerkiksi reagoimme eri ruokiin, miten ne sopivat meille ja mitä elimistömme tuntuu tarvitsevan...mitä se haluaa.  On siis hyvä kuunnella, mitä kehomme kertoo,  mitä syömällä voimme hyvin.Sitten arvostusten ja arvottamisen kuvioihin... Jotkut terveyden vaalimisesta innostuneet tuntuvat puhuvan niin kuin ihmisarvo jotenkin riippuisi siitä, miten terveellisesti osaa tai jaksaa syödä. Jos sairastelee jotkut viestivät, että se on aina vain oma vika. Kaikki kunnon ihmiset saavat itsensä kyllä terveeksi ja hyvään kuntoon, toiset antavat jopa ymmärtää.  Huumori aiheesta on tietysti oma juttunsa, mutta sen kyllä yleensä onneksi erottaa.

Jaahas... Itse ajattelen, että ei se ihmisarvo siitä romahda, vaikka söisi päivät pääksytysten valkaistuja vehnäjauhoja ja lisäainepitoisia karkkeja. Itse tuolla tyylillä voi kyllä tosiaan joutua kärsimään, mutta yhtä tärkeä ja arvokas ihminen silti on. Se miten ajattelemme sisällämme ja toimimme toisia kohtaan merkitsee. Yleensähän suurin osa meistä sanookin asian olevan näin, mutta puheista voi välittyä ajatus, että ulkonäkösi ja ruokakorisi sisältö määrittää arvosi...niin kuin jollain muulla asunto, auto tai työpaikka. Ravinnerikkaasti ja luonnollisesti syöminen on niin aito ja ihana asia, etten soisi terveys- tai ulkonäkörasismin juurtuvan edes pienenä lieveilmiönä mukaan kuvioihin.


Toinen tähän liittyvä melko yleinen ajatuksenkulku joittenkin ihmisten ympyröissä tuntuu olevan, että mikäli sinulla on jotain selviä heikkouksia ja ongelmia, ei sinulla voi olla mitään kovin oleellista annettavaakaan toisille. Jollet saa omaa mieltäsi iloiseksi ja tyyneksi, millään mitä teet ja puhut ei ole juurikaan merkitystä. "Energioittesi pitää olla balanssissa, jotta voisit välittää toisille mitään hyvää ja arvokasta. Kuunnelkaamme siis vain niitä, jotka alati hehkuttavat omaa hyvinvointiaan ja seesteisyyttään. Vain ne, jotka eniten syleilevät maailmaa puheillaan olkoot esikuvinamme ja neuvonantajinamme..."

Juu-u...En ole kyllä samoilla linjoilla. Tietenkin ääritapauksissa, jolloin ihminen voi todella huonosti tai on erittäin sairas, hän ei välttämättä jaksa keskittyä tai edes pysty puhumaan ja silloin kommunikointi on tietenkin vaikeaa. Mutta monet vakavasti sairaat tai masentuneetkin voivat itse kuitenkin omasta voinnistaan huolimatta antaa lämpöä, empatiaa ja viisaita ajatuksia tms toisille. Itse olen tuntenut monia hyvinkin vaikeassa jamassa olleita sairaita ihmisiä, jotka ovat antaneet minulle ja muillekin rohkaisua ja viisaita neuvoja.


Myös monet Raamatun profeetat tai uskon esimerkit olivat ainakin ajoittain surullisia, masentuneita tai jotenkin ahdingossa (esim Daavid, Joona, Job tai Joosef ), mutta kuitenkin he pystyivät monin tavoin auttamaan, neuvomaan tai kannustamaan toisiakin. He eivät olleet täydellisiä eivätkä yrittäneet esittääkään sitä, mutta silti he onnistuivat usein melkoisen vaikeissakin olosuhteissa tai koettelemuksissa välittää viisauden ja rohkaisun sanoja toisillekin.

 Ja jos he välillä tulivatkin toimineeksi väärin tai lamaantuivat...myöhemmin he taas elpyivät toimintaan. Minun ajatusmaailmassani ihmiset eivät ole täydellisiä kuten Raamatun profeetatkaan eivät olleet. Mutta aitoja, rehellisiä ja rohkeita ihmisiä kyllä löytyy monien hyvien asioitten parista. Ja me kaikki pystymme mielestäni parhaimpaamme, kun emme odota itseltämme tai toisiltamme täydellisyyttä, vaikka sitten asettaisimmekin tavoitteemme korkealle. Armolliset ihmiset ovat usein kaikkein onnellisimpia.


10 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta ja lohduttavasta kirjoituksesta! Kolahti tosiaan! On tullut paljonkin mietittyä varsinkin tuota armollisuutta suhteessa omiin ja toisten heikkouksiin ja sitä miten ongelmaisilla ihmisillä voi olla toisille merkittävää annettavaa.

  VastaaPoista
 2. Oi miten mukava kuulla Nimuel! Kiitos sanoistasi, jotka lämmittävät kovasti mieltäni!♥

  VastaaPoista
 3. Minusta on todella hienoa, että esität meille suomalaisille perinteisempiä näkökantoja, moni löytää niistä varmasti lämpöä sisälleen. Mukavaa vappua arvon mustikka :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ihanasta kommentistasi Aaro! Ja mahtavaa alkavaa viikonloppua sinullekin! :)

  Ps. Sinun blogisi Yksterveysblogi on muuten tosi hyvä!

  VastaaPoista
 5. Yleviä pohdintoja. Itse ajattelen, että mikään uskomusjärjestelmä ei tavoita totuutta vaan se on vain koettavissa välittömästi. Sanat ja ajatukset voivat vain viitata johonkin samaan tapaan kuin sormi, joka osoittaa kuuta. Jos jäämme katsomaan sormea ja pidämme sitä totuutena, jäämme sen vangiksi ja kuu jää meiltä huomaamatta.

  VastaaPoista
 6. Kiinnostavia ajatuksia, kiitos! Ja juuri näin varmasti monen asian suhteen onkin.

  Itse olen kuitenkin mm tiettyjen todistettein takia päätynyt kantaan, että kaikki uskomusjärjestelmät eivät ole vain ihmisestä itsestään lähtöisin, vaan meille on annettu ihan absoluuttista tietoa totuudesta. Ja tämän tiedon lähde itse on ikuinen, aina ollut olemassa ja tulee olemaan (kuten aikakin on ollut ikuisesti).Hän on myös tuntemamme maailmankaikkeuden Tekijä.

  Hänen antamansa tieto on totuutta ja hän henkeytti aikoinaan seuraajiaan kirjoittamaan totuutta selventäviä asioita Raamattuun. (Yhteen aiempaan bloggaukseeni älyllisestä Suunnittelijasta olen koonnut joitakin mielestäni varsin vakuuttavia todisteita siitä, että asia todella on näin.)

  Onhan toisaalta taas loogista, että mikäli on Tekijä olemassa niin Hänellä on ja on ollut myös tietty tarkoitus, miksi hän yleensäkin on tehnyt kaiken ja Hänellä on myös tahto ja päämääriä eri asioitten suhteen. Viestissään meille ihmisille Hän sitten on kertonut tahtonsa ja tarkoituksensa meidän ihmistenkin suhteen.

  Se on kyllä totta, että tuon viestin (Raamatun) tarkastelun tiimoilta on kehkeytynyt erilaisia uskomusjärjestelmiä, jotka todellakaan eivät kaikki tavoita totuutta.Ja samoin monia muita kirjallisia viestejä on väitetty tuoksi aidoksi viestiksi kaikkein Korkeimmalta.

  Mutta niin Hänen viestissään on ennustettukin jo ennalta tapahtuvan...mutta meille on myös kerrottu, että silti kaiken häiriön ja hälyn keskeltä tuo totuus on erotettavissa, jos sitä vilpittömin sydämin pyytää ja haluaa löytää.

  No sitten on kyllä tosiaan näin , että ajattelun kirjo on moninainen, jotkut ajattelevat, että ei ole olemassakaan mitään absoluuttista totuutta näihin kysymyksiin liittyvissä asioissa ja sitten taas monet johonkin ryhmittymään kuuluvat sanovat tietävänsä, että he ovat löytäneet totuuden.

  Itse olen tullut siihen tulokseen, että on todella olemassa maailmankaikkeuden Tekijä ja myös elämäntapa ja totuus siitä, miten Hän haluaa ja toivoo ihmisten elävän ja olevan yhteydessä Häneen.

  Reaalielämässä sitten keskustelenkin näistä Raamatunkin asioista usein vielä paljon yksityiskohtaisemminkin. ( tai joskus yksityiskirjein netissä tai muuten.)

  Kokisin jotenkin vaikeaksi keskustella esim blogissani kovin tarkasti vaikkapa oppikysymyksistä ja siitä miten nyt tarkkaan ottaen sitten erottaa ketkä tänä aikana toimivat ja opettavat linjassa Raamatun kanssa.(Nimittäin yleinen keskustelu menee netissä usein siihen, että lopulta jotkut alkavat jopa haukkua ja yrittää vetää lokaan kaikkea, mitä itse pidän hyvänä ja kauniina. Ja minusta tuntuisi pahalta, että hyvistä asioista tulisi sitten turhaan joillekin huono kuva ja olisi vaikeaa päättää, mitä sensuroisi ja mitä ei jne.)

  Tekee vain välillä mieli edes aika yleisellä tasolla tuoda esille sitä kuinka hienoa minusta on, että meille on annettu mahdollisuus tutustua Luojaamme ihan Persoonana jo juuri hänen viestinsäkin eli Raamatunkin välityksellä.
  Olen nimittäin ollut yllättynyt miten suosittuja monet esim buddhalaisuuteen tai muihin kaukoidän uskontoihin viittaavat (tai niistä vaikutteita saaneet) ajattelumallit terveys-ja luomuhenkisten ihmisten keskuudessa tuntuvat olevan.

  Kannatan ajattelun vapautta ja arvostan eri tavoin uskovia ja ajattelevia ihmisiäkin. Itsestä tuntuu kuitenkin edes välillä hyvältä tuoda esille ainakin joitakin todisteita siitä, että todellakin on olemassa Kaikkivaltias Luoja, joka on todellinen persoona. Ja ajattelen myös, että mikään uskomusjärjestelmä ei tosiaan tavoita totuutta, jollei se miten uskotaan todella ole peräisin maailmankaikkeuden mahtavimmalta Persoonalta.

  Siinä sitten tulee jokaisen yksilön eteen haaste käyttää havaintokykyään, jota meille on annettu, jotta voisimme erottaa oikean väärästä ja totuuden valheesta. Tarvittava tieto sinänsä on jo saatavilla. Näin ajattelen. :)

  VastaaPoista
 7. Johanneksen evankeliumissa sanotaan, että "tuuli puhaltaa, missä tahtoo". Toteamus mielestäni korostaa elävän todellisuuden kiinteistä ajatusrakennelmista vapaata luonnetta. :-)

  VastaaPoista
 8. Hmmm... Jännä kohta ja tulkinta. Täytyypä etsiä kohta ja paneutua aiheeseen ja tekstiyhteyteen. Kunhan olen pohdiskellut asiaa kunnolla, palailen kommentoimaan lisää...mahdollisesti voi mennä huomiseenkin. On vähän sählinkiä poikasten kanssa. :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Tiina viisaista sanoistasi. Olen täysin samaa mieltä kanssasi! Koskaan me pienet ihmiset emme voi oppia kaikkea luomakunnasta saati Luojastamme, sillä hän on meitä suurempi. Nyt ja aina. Ja jos himmeiden peilien tavoin voimme heijastaa joitain hänen ominaisuuksiaan suhteessa toisiin ihmisiin (hyvyyttä,rakkautta,armoa jne.), niin teemme maailmasta paremman paikan sekä lähimmäisillemme että itsellemme.
  <3 Maikku

  VastaaPoista
 10. Maikku: Kiitos mukavasta palautteestasi! Näin minäkin ajattelen! Mitä enemmän onnistumme heijastamaan Luojamme ominaisuuksia sen paremmaksi maailma tulee! Ja tulevaisuudessahan tilanne on lopulta aivan mahtava, kun koko maailma lopulta tulee olemaan täynnä Luojan tuntemusta.

  Juhana: Löysinkin tuon esille tuomasi kohdan, joka oli aika syvällisessä ympäristössäkin. Näihin syviin asioihin en pysty kovin nopeasti kommentoimaan niin huolellisesti kuin haluaisin, joten tekee mieli nyt paneutua rauhassa tuohon mainitsemaasi kohtaan ja siihen liittyviin muihin kohtiin ja myös eritellä mietteitäni tuon viimeisen lauseesi tiimoilta.

  Kunhan olen tutkinut aihetta lisää ja onnistunut muotoilemaan ajatukseni ymmärrettävään kuosiin niin mielelläni palailen kertomaan ajatukseni aiheesta tänne. Vaikea arvioida kauanko tähän menee aikaa. Kiinnostavaa syventyä aiheeseen! :)

  VastaaPoista