lauantai 19. maaliskuuta 2011

Sosiaalisen median iloista...Olen rakastunut sosiaalisen median suomiin uusiin  mahdollisuuksiin löytää kiinnostavia ihmisiä ja jopa keskustella heidän kanssaan!
Voi aina oppia lisää ja joskus voi itsekin antaa ehkä jotain uutta näkökulmaa pohdittavaksi. Mikäs sen mahtavampaa kuin olla yhteyksissä ja ymmärtää, kohdata ja tulla kohdatuksi!

Seuraavassa ote Ravitsemusuutisten seinältä keskustelusta, johon minulla oli etu osallistua:
Suomessa on johtajuutta myöntää ettei kaikkea ole tehty parhaalla mahdollisella tavalla. Hienoa!

bit.ly
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio ottaa nettikolumnissaan kantaa Suomessa vellovaan lisäainekeskusteluun. Husu-Kallio vaatii lisää tutkimusta lisäaineiden...


Reijo Laatikainen Kylläpä oli virkistävän rohkea kommentti viranomaiselta!

Anette Palssa Kiitos Jaanalle tästä rohkeasta kommentista. Tämä on tärkeä kannanotto, sillä onhan selvää, että yhteisvaikutuksia löytyy ihan varmasti. Lapsellisesti tulee mieleen vaikka kemian harjoitustyöt: kun kaksi viatonta ainetta laitettiin yhteen ja tulos saattoi olla hyvin ihmeellinen. 

Juuso Reinikainen Wow mikä steitmentti! Kunpa tällainen avarakatseisuus elintarvikeketjussamme lisääntyisi, niin siinä olisi itse kunkin yhä helpompi työskennellä, omista ideologisista painotuksista riippumatta! :)

Hanna Partanen Hienoa Jaana! Omilla valinnoilla voidaan aina asioihin vaikuttaa, mutta toki EVIRAn johtotason tehtävissä pitää olla myös osaltaan vastuussa muista, joilla ei tiedot tai taidot riitä perehtymään siihen, mitä suustaan alas laittaa.

Patrik Borg Miten sokea mä olen kun multa jää nyt huomaamati mikä tässä on ihmeellistä. US:n otsikko takuumediaa kun jutussa ei ole mitään ruokahuijauksesta eikä blogissa ole tunnustusta. Siinähän sanotaan minusta seuraavaa: lisäaineita voi ja kannattaa välttää tekemällä ruokaa perusraaka-aineista, nykyisellä tiedolla lisäaineista ei ole ongelmia tai ne on kontrollissa (nitriitit jne..) mutta lisää tietoa ja tutkimusta tarvitaan.

Patrik Borg Hienoa on kyllä se että näin korkea virkamies bloggaa

Tiina K:
Patrik: Nämä mietteet Jaanalta tuntuivat tuolta taholta mullistavilta, ilahduttivat ja positiivisesti yllättivät: "Tulen EU-tasolla viemään eteenpäin näkemystäni siitä, että eri kemiallisten aineiden yhteisvaikutuksia tulee tutkia entistä ...enemmän.

-"Kuluttajana olen hyvin kriittinen lisäaineiden suhteen. Ruoanlaitosta pitävänä suosin raaka-aineista itse tehtyä ruokaa. Luomua suosin aina, kun se sopii ruokasuunnitelmiin ja sitä on saatavilla."Näistä kaikista kommenteistamme huomaa, miten eri tavoin tekstiä voidaan lukea...ja mitä sieltä nähdä ... tai haluta olla näkemättä. ;) Ja sinun nykytietoosi sen kummemmin kajoamatta Patrik, haluan kuitenkin kertoa, että minun nykytiedollani ainakin lisäaineista on ongelmia...ja ihmisten oireilusta päätellen ne ongelmat eivät ole kunnollisessa kontrollissa...ja mitä tuollainen kontrolli edes hyödyttää...saadaan tilastoja paljonko mikin lisäaine on aiheuttanut haittoja vai...


Jaanan bloggaus on taas yksi askel eteenpäin kohti luonnollisempaa ravintoa...ja onneksi voimme itsekukin jo karttaa lisäainepommeja, ettemme turhaan odota aina 10-20 vuotta sitä virallista vahvistettua totuutta haittavaikutuksista ja rasita koko ajan turhaan terveyttämme. Maalaisjärkeä voi käyttää ja suosia siis jo nyt lisäaineettomia ja luomulaatuisia tuotteita. :)


Patrik Borg Noh, ehkä sitä vain lukee omalla tavallaan. Itse kun olen kuitenkin ajatellut, että useimmat ravitsemusihmiset ajattelevat että ruoka kannattaa tehdä raaka-aineista lukemattomista eri syistä, lisäaineista ei kai kukaan erityisesti tykkää, ja aina haluamme lisää tutkimustietoa - eritoten aiheesta joka on monisyinen. Joten tuo uutuusarvo jäi tuolta pohjalta ontoksi.


Patrik Borg En minäkään lisäaineista erityisemmin siis pidä, mutta kysymykseen ovatko jotkut niistä tutkitusti ongelmallisia ilman että niitä on huomioitu sanoisin ei. Allergiat on ehkä hieman oma juttu. Mutta ainahan sitä voi tietää kaikesta lisää ja jos jollakin on esitellä ihmistutkimuksia lisäaineiden haitoista niin todella kiinnostuneena niitä näen. Ja varmaan moni muukin!


Tiina K:    Patrik: Syklamaatti, aspartaami, BHT, BHA... pengopa vähän...voit yllättyä...natriumglutamaatti ehkä jo tutumpi... Kyllä näistä tutkimuksia löytyy... hyväksymisen taustalla ovat piilleet teollisuuden edut ja poliittinen tahto...ei ihmisten todellinen tarve ja hyötyminen näistä aineista!


Patrik Borg Siinähän se kun pengottu on jo monesti eikä ole näitä ihmistutkimuksia löytynyt - tai muutakaan tutkimusta joka ylittäisi huolestumiskynnykseni. Joten aidosti tässä nyt pyydän joltakin apua jos jokin on jäänyt huomaamatta.


Ravitsemusuutiset Miten on metodologinen kritiikki? On mahdotonta luoda riittävän päteviä tutkimusasetelmia, joilla saadaan tietoa lisäaineiden yhteisvaikutuksista yli ihmissukupolvien. Voi kysyä, onko mitään näyttöä lisäaineita vastaan? Voi myös kysyä, onko riittäviä menetelmiä tutkija lisäaineiden vaikutuksia.


Ravitsemusuutiset En tunne tutkimuskenttää tältä alueelta yhtään. Mutta monessa muussa yhteydessä on tullut törmättyä tutkimusmenetelmien rajallisuuteen. Joten heitinpä nämä kysymykset ilmaan näin "lisäainemaallikkona"


Tiina K:    Hyviä kysymyksiä... etenkin näin epigenetiikan tultua kuvioihin!


Tiina K:
No...minulle ainakin henkilökohtaisesti riittää jo se, jos eläinkokeissa joku lisäaine on aiheuttanut kasvaimia tai sikiökuolemien selkeää lisääntymistä (esim BHA,natriumglutamaatti). Ja ihmiskokeitakin löytyy paljon esim aspartaamista...tuntuu vaikealta kuvitella, etteikö näihin törmäisi, jos hiukankin alkaa penkoa asioita esim täällä netissä, alan kirjallisuudesta tai dokumenteista. (lähdekritiikkiä unohtamatta) En tiedä onko nyt asianmukaista ruveta tuomaan tänne pitkiä listoja näistä tutkimuksista... En muista niitä kaikkia lukemiani nyt yhtäkkiä tietenkään ulkoa...mutta vuosien varrella on tullut aiheeseen kyllä perehdyttyä jonkin verran...samoin kuin sähkömagneettisten kenttien aiheuttamiin haittoihin. Se onkin melko vastaava alue siinä, että osa toimijoista pyrkii viimeiseen asti tulkitsemaan tutkimuksia teollisuuden etujen mukaisesti . Mutta tuulet tuntuvat nyt alkaneen kääntyä alalla sun toisella.


Patrik Borg Allekirjoitan kaiken Janne. Tutkimukset eivät koskaan kerro kaikkea. Ajan takaa sitä, että nykytiedolla kummasta on kyse: niistä ON haittaa vai VOI OLLA. Yksilön ruokavalinnan kannalta sillä ei ehkä ole isoa eroa mutta vaikuttamisen kannalta on.


Tiina K:     Osasta lisäaineista ON haittaa...joka vaikuttaa merkittävästi ihan ihmisten jokapäiväiseen elämään. Ylivilkkautta, käytöshäiriöitä, päänsärkyä, rytmihäiriöitä, syöpäriskin lisääntymistä...You name it! Osa vaikutuksista tuntuu heti...osan vaikutukset näkyvät selkeästi vasta viipeellä.


Ravitsemusuutiset Patrik, perimmäinen ongelma liittyy juuri tähän retoriikkaan. Anja Nysten on kirjoittanut journalismista juuri hyvin "Mitta täynnä lisäainekeskustelusta" http://kemikaalikimara.blogspot.com/2011/03/mitta-taynna-lisaainekeskustelusta.html.
Ravitsemusuutiset
Ihmisten aiheeton pelottelu on moraalitonta, ja siitä on vastuu asiantuntijoilla. Mutta aina löytyy niitä asiantuntijoita jotka puhuu että ON haittaa kun pitäisi puhua VOI OLLA. Eihän esimerkiksi tämä Husu-Kallion kirjoitus ole todellakaan ...levinnyt samalla tavalla kun ne aikaisemmat Taloussanomien ja iltapäivälehtien revittelyt. Koska Husu-Kallion juttu ei vetoa äärimmäisiin tunteisiin eivätkä insituutiovihaan. Jonkun verran ymmärrän toimittajiakin; heidän tehtävä on nähdä uusia tuulia siellä missä asiantuntijat eivät niitä vielä suostu näkemään. Mutta toki se pitää tehdä tyylikkäästi, eikä lööppihakuisesti.
Tiina K:    Täytyy kuitenkin muistaa, että suuret massat eivät herää muutoksiin kovin kevyin keinoin...muistetaan nyt vaikka se tupakkavalistus...järeät aseet on täytynyt ottaa käyttöön, että edistystä on saatu aikaan...ei se varoittelu syövästä tupakkarasiassakaan kovin tyylikästä ole, mutta sen sijaan melkoisen tehokasta...jopa henkiä säästävää!


Tiina KMutta, tällä sivulla nyt käy varmaan huomattavasti keskimääräistä tiedostavampaa porukkaa ja moni on tosiaan jo täynnä tätä lisäaine- ja aitousvalistusta ja kuten olen sanonut , jos haluaa etsiä niin selkeää faktaa riskeistä kyllä löytyy! Niinpä en minäkään tunne nyt suurta halua tosiaan alkaa latoa tähän mitään tarkkoja tutkimusviitteitä, vaikka Patrik niitä huhuilikin...niitä löytyy, jos jaksaa itse paneutua...Ei sitä turhaan Snelmannkaan jo mainosta tuotteitaan natriumglutamaatittomiksi ja suuntaus leviää...ei ilman syytä!


Mirka M :  Missä tutkimuksessa järkevä määrä oraalisesti nautittua natriumglutamaattia on aiheuttanut haittaa?


Patrik Borg Ei tutkimuksia? Yllätys.


Juuso Reinikainen
Minäkin kaipailisin ihmistutkimuksia lisäaineiden terveydellisistä haitoista - yhdessä tai seoksina, kiitos! Pitäisi nimittäin kirjoittaa aiheesta aikakauslehtiartikkeli, mutta kappas vaan, kun ei ole mistä kirjoittaa. :D Aspartaamikohukaan... ei aikanaan vakuuttanut, ja olihan esimerkiksi kohutun italialaisporukankin taustalla rottien sittemmin vieläpä epävalidia tarkastelua. Ja datalla viittasin nyt aikuisväestöön, riskiryhmien kuten lapset, sijaan. Jyrsijöitä ei edelleenkään kelpuuteta, ja koeputkistakin on pitkä matka käytäntöön. Metodologisia haasteita toki on, mutta luulisi nyt tällä kohulla repäisevän edes jonkin vihjailevan väestödatan esiin. Mutta tällä tutkimusten vähäisyydellä aika paljon on tyhjästä nyhjäisty. Enpä ole glutamaatistakaan törmännyt kuin anekdotaalisen kertomuksen tasoisiin havaintoihin jotka lopulta päätyvät lähinnä konsensukseen valmisruoan/prosessoidun tavaran ylensyömisestä.


Tiina K :
Ajattelin ensin, ettei tämän seinän ylläpitäjä ehkä tahdo, että lähdetään tuomaan tänne laajoja tietoja lisäainetutkimuksen tiimoilta, mutta kun haikailua siihen suuntaan ilmeni niin laitanpa nyt tähän jotain infoa esim (näin aluksi ;) ) aspartaamin haittojen tutkimuksista ihmisillä : " Aspartame Testing on Humans

Q. I have been told that there are no controlled human studiesshowing that aspartame causes adverse effects. Is this true?
I ran a medical database MEDLINE search and found severalabstracts that demonstrated no problems when aspartame wasingested in large amounts. Why is that?

Answer
------

==> I have been told that there are no controlled human studies
==> showing that aspartame causes adverse effects. Is this true?

I am afraid you have been given completely inaccurate information.
In many cases, persons who perpetuate these myths are simply
ignorant of the scientific literature. Unfortunately, some of these
persons are journalists who spread inaccurate information. In some
cases, however, blatantly false implications that aspartame has not
been shown to cause problems in controlled human studies come from
Monsanto, friends of Monsanto in certain government agencies (e.g.,
FDA), and public relations organizations that receive large sums of
money from the manufacturer (e.g., IFIC, ADA).

The following controlled human studies have shown that aspartame can
cause adverse changes or health problems: Camfield (1992), Elsas
(1988), Gulya (1992), Koehler (1988), Kulczycki (1995), Spiers
(1988), Van Den Eeden (1994), Walton (1993). Therefore, if you read
statements implying that there is no controlled research showing
problems with aspartame, you can rest assured that the writer is
completely ignorant of the scientific literature or simply relating
public relations nonsense.

==> I ran a medical database MEDLINE search and found several
==> abstracts that demonstrated no problems when aspartame was
==> ingested in large amounts. Why is that?

Before this question can be answered, it is necessary to discuss the
overall findings of the scientific community. Recently, Dr. Ralph
Walton compiled a list of all of the controlled human and animals
studies looking for the effects of aspartame (Walton 1996). Out of
90 independently-funded studies, 83 of them found one or more
problems caused by aspartame. But out of the 74 studies funded by
the aspartame industry (e.g., Monsanto, G.D. Searle, ILSI, etc.),
every single one of them claimed that no problems were found. It
is important to note that some of those few "indenpendently-funded"
studies that found no effects were funded by organizations that have
recently shown have been or were being run by persons with very close
ties to the aspartame industry.

Only the most gullible individual would believe that it is a
coincidence that all industry studies found no effects and almost all
independent studies found adverse effects. This is reminiscent of
the "safety" seen cigarette "research" during the 1950s.

For more information of abuse of the scientific method related
to Monsanto/NutraSweet research, please see the following web page:

http://www.holisticmed.com/aspartame/abuse/
References Cited----------------

Camfield, PR, et al., 1992. "Aspartame exacerbates EEG spike-
wave discharge in children with generalized absence
epilepsy: a double-blind controlled study." Neurology,
Volume 42, page 1000-1003.

Elsas, Louis J., James F. Trotter, 1988. "Changes in
Physiological Concentrations of Blood Phenylalanine
Produces Changes in Sensitive Parameters of Human Brain
Function," Presented at "Dietary Phenylalanine and Brain
Function." Proceedings of the First International Meeting
on Dietary Phenylalanine and Brain Function, Washington,
D.C., May 8-10, 1987. Center for Brain Sciences and
Metabolism Charitable Trust, P.O. Box 64, Kendall Square,
Cambridge, MA 02142. Reprinted in "Dietary Phenyalalnine
and Brain Function," c1988, Birkhauser, Boston, MA USA,
page 187-195.

Gulya, A. Julianna, Roy B. Sessions, Thomas R. Troost, 1992.
"Aspartame and Dizziness: Preliminary Results of a Prospective,
Nonblinded, Prevalence and Attempted Cross-Over Study," American
Journal of Otology, Volume 13, Number 5, pages 438-442.

Koehler, SM, A. Glaros, 1988. "The Effect of Aspartame on
Migraine Headache," Headache, Volume 28, page 10-14.

Kulczycki Jr., Anthony, 1995, "Aspartame-induced hives," Study
described in Letter to the Editor, Journal of Allergy &
Clinical Immunology, February 1995, page 639-640.

Spiers, P.A., Donald Schomer, LuAnn Sabounjian, Harris
Lieberman, Richard Wurtman, John Duguid, Riley McCarten,
Michele Lyden, 1988. "Aspartame and Human Behavior:
Cognitive and Behavioral Observations," Presented at
"Dietary Phenylalanine and Brain Function." Proceedings
of the First International Meeting on Dietary
Phenylalanine and Brain Function, Washington, D.C., May 8-
10, 1987. Center for Brain Sciences and Metabolism
Charitable Trust, P.O. Box 64, Kendall Square, Cambridge,
MA 02142. Reprinted in "Dietary Phenyalalnine and Brain
Function," c1988, Birkhauser, Boston, MA USA, page 169-
178.

Van Den Eeden, SK, et al., 1994. "Aspartame Ingestion and
Headaches," Neurology, Volume 44, page 1787-1793.

Walton, Ralph G., et al., 1993. "Adverse Reactionbs to
Aspartame: Double-Blind Challenge in Patients From a
Vulnerable Population," Biological Psychiatry, Volume 34,
page 13-17. Also see followup: Volume 36, page 206-210. "

Walton, Ralph G. 1996. Interview by Mike Wallace on CBS News, "60
Minutes," broadcast December 29, 1996.

Patrik Borg Kiitos! Siellä oli joukossa todellakin sellaisia joihin aion perehtyä. Ja pahoittelut ansaitsemattomasta sarkasmista koska tutkimuksia ihan kunnon julkaisuissa oli. Johtopäätösten aika myöhemmin.


Tiina K:   Kiitos ystävällisistä sanoistasi Patrik! :)
Näin kiintoisaan keskusteluun oli siis tällä tavis-Tiinallakin mahdollisuus osallistua. Siinä sitä vaan mennä porskutti lisäainekeskustelun syövereissä ja vasta, kun keskustelu oli jo ohi (ainakin tältä erää) tuli tajuttua, että oho...se yksikin Patrik Borg oli SE Patrik Borg. Oli miekkosesta niin rennon, nuoren ja coolin näköinen kuva, etten aluksi tajunnut ollenkaan siksi julkisuudesta tutuksi tyypiksi. Anette Palsan ja Hanna Partasen tunnistin sentään heti.  Ravitsemusuutisten taustalla taas on ravitsemusasiantuntija Janne Huovinen. Sosiaalinen media on siitä jännä paikka, että tittelit eivät enää niin paljon merkkaa, vaan jokainen voi melkoisen vapaasti tuoda tietojaan ja tuntojaan kehiin. Ja siinähän sitten yleensä oppii kaikki jotain uutta.


Muutenkin keskustelurikkaan viikon lopuksi Janne laittoi vielä mukavan statuksen esiin:


Ravitsemusuutiset-seinällä on ollut vilkas viikko. Vilpitön kiitos kaikille kommentoijille, tykkääjille ja seuraajille! Paljon mielenkiintoisia ajatuksia ja uutisia on noussut esille. Omat ajatuskuvionikin ovat lähteneet uusilla urille - siitä myöhemmin blogeissa. Hyvää viikonloppua!


Jatketaan pohtimista ja ajatustenvaihtoa ! Kiitokset kaikille keskustelijoille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti