maanantai 14. maaliskuuta 2011

Sähköyliherkän mietteitä ja faktaa kännyköitten ym riskeistä:


   Olen sähköyliherkkä. Sairastuin tähän kiisteltyyn vaivaan viitisen vuotta sitten. Aluksi kännykällä soittaminen alkoi kuumottaa korvaani, sitten vihloa. Vähensin käyttöä, mutta pian aloin kärsiä myös kovasta päänsärystä ja huimauksesta, jolle ei löytynyt tutkimuksissa syytä. Pian huomasin, että sain huimauskohtauksia erityisesti loisteputkilamppujen ja energiasäästölamppujen alla. Lopulta kova vihlova särky korvissa aina kännykkään puhuessa sai minut lopettamaan kokonaan kännykän käytön.

Asuimme Espoossa ja talomme vieressä oli kännykkätukimasto ja noin kilometrin puolentoista päässä oli vielä erittäin suuri masto. Olohuoneemme alla sattui olemaan myös  kerrostalon kylmiön sähkökeskus. Aloin kärsiä kroonisesta päänsärystä, jatkuvista sydämen rytmihäiriöistä, pahoinvoinnista ja lihasten kramppikohtauksista.Olin myös hyvin väsynyt ja voimaton. Oloni huononi huononemistaan ja lopulta en saanut käytännössä enää lainkaan untakaan makuuhuoneessamme. Tietokoneitten, television ja monien muiden toiminnassa olevien laitteiden läheisyys aiheutti jo kovaa kipua, erityisesti kasvolihasten särkyä, silmien ja korvien särkyä sekä näitä muitakin oireita. Niinpä jouduimme koko perhe lopettamaan mm television katselun, jos olin paikalla ja pahimmoillaan jopa tavallinen sähköliesi aiheutti jonkun verran kipua.

Otin selvää asioista ja tajusin sairastuneeni sähköyliherkkyyteen. Tilasin säteilyltä eristäviä kankaita verhoiksi ja verhosin keittiön pöydän ja pyrin maadoittamaan myös nukkuma-alustan niin, että pöydän alle muodostui suojattu tila. Vein sinne patjan ja vasta nyt aloin saada nukuttua kunnolla. Keittiön edessä oli toisen jykevän talon suojaa isoon mastoon päin. Ilmeisesti se vaikutti paljon, koska todellakin keittiö oli ainoa paikka, missä minulla ei tuolloin ollut jatkuvaa päänsärkyä ja unettomuutta. Myöhemmin suoritetussa mittauksessa havaittiin , että muissa huoneissa kuin keittiössä oli todella korkeat säteilytasot... Ollessani sairaimmillani kökötin parisen kuukautta lähinnä keittiössämme ja aina ulos lähtiessäni jouduin kääriytymään eristyskankaaseen, johon oli kudottu sisään metallilankoja. Kangas on aika hinnakasta, mutta auttaa huomattavasti.

Aloimme pian mieheni kanssa etsiä vaihtoehtoja tilanteessamme ja joidenkin kuukausien päästä pääsimme nykyiseen asuinpaikkaamme asumaan. Omakotitalossamme on huomattavasti alhaisempi säteilytaso kuin kerrostaloissa, joissa mm lukuisten naapurien wlanitkin pääsevät esteettä vaikuttamaan toisten koteihin, puhumattakaan muista moninaisista mahdollisista häiriötekijöistä tiiviillä kaupunkialueella.

Sähköyliherkkien yhdistyksestä ja muilta sairastuneilta sain paljon tietoa ja tukea. Yhdistyksen sivuihin kannattaa tutustua! Esimerkiksi Erja Tamminen,  yhdistyksen puheenjohtaja, neuvoi minua ja on tehnyt muutenkin arvokasta työtä kaikkien syh-ongelmasta kärsivien hyödyksi ja yleensäkin ko. kenttien aiheittamien riskien minimoimiseksi. Sen sijaan muiden ihmisten reagointi on ollut hyvin vaihtelevaa. Monet ovat käyttäytyneet ymmärtäväisesti, ottaneet asioista selvää ja jopa lämpimästi tukeneet. Sitten on niitä, jotka eivät oikein tiedä, mitä ajattelisivat, mutta käyttäytyvät kuitenkin ainakin ihan ystävällisesti ja asiallisesti. Tietenkin se huvittuneitten ilkkujien ja naureskelijoitten ryhmä on tuntunut raskaalta. Kyllähän se voi herättää hilpeyttä, kun näkee tutun ihmisen kuljeskelemassa ympäriinsä valkoiseen kankaaseen kääriytyneenä.  Osa tutuistakin tuli oikein kysymään, että olenko ajatellut, että ongelma voisi olla jotain SYKOLOKISTA!

Just! Eivät nämä kyselijät tainneet tuntea luontoani kunnolla...minähän olin heti lukenut "kaikki" mahdolliset raportit ja psykiatrian teokset niittenkin lääkäreitten kannoista, jotka kuvittelevat tämän sairauden olevan vain jotain psykosomaattista reagointia tai jopa konversiohäiriötä. Aluksi toivoinkin, että kunpa tämä olisi jotain sellaista...Mutta, kun pahimmillaan on kuin elävä mittari...kun tuntemattomassa paikassa metsäisessä maastossa, ennen kuin näkee mitään ,alkaa jo vihloa siihen malliin, että tietää pian tulevan vastaan jotain itselle sopimatonta...niin kuin tulikin kännykkämasto esiin piakkoin siellä korkealla tehtaan katolla. Tai auton kyydissä ollessa uudella seudulla tulee taas tutut oireet ja kas ...pian tullaankin korkeajännitemastojen kohdalle. Niin kyllä sen vain tietää! Tietäähän hevosillekin herkistynyt usein jo tallia lähestyessään esim hengenahdistuksesta, että jaahas taitaa olla hevosia lähellä.

Luonteelleni tyypilliseen tapaan esim  mennessäni synnyttämään olin opiskellut läpi lääkäreille tarkoitetun synnytyksiin ja mahdollisiin komplikaatioihin erikoistuneen kirjan ja se oli minulla jopa mukanakin...luontaislääkintäjuttujen lisäksi...jotta osaisin katsella sillä silmällä toimitaanko salissa oikein ja ilmaista tarvittaessa kantani selkeästi. Haluan aina ymmärtää ja olla ajantasalla tiedoissa. Siitä on ollut paljon hyötyä, mutta se olisikin jo oma juttunsa.

No, ottaen huomioon rakkauteni oppimiseen ja tietoon,  minua ärsytti suunnattomasti, kun jotkut luulivat , etten ollut edes ottanut huomioon sitä vaihtoehtoa, että kaikki olisi ollut vain "sykolokista". Ja voi sitä vihjailujen ja ongelman vähättelemisen määrää. Yksi kuvaava esimerkki, suorastaan parhaita pläjäyksiä oli , kun eräs sankaritar totesi, että melkein kaikillahan nyt on jotain allergiaa, esim allergista nuhaa, eikä ne ihmiset silti anna sen vaikuttaa noin voimakkaasti elämäänsä. Näin antoi rouva ymmärtää. Ja meni vielä laukomaan, että on sitä ihmisillä todellisiakin ongelmia, esim yhden ystävän mies oli kuulema ihan kuoleman kielissä sairautensa kanssa. Menin ihan sanattomaksi...taisi rouvalta nimittäin unohtua, että minäkin olin kyllä aiemmin jo kohdannut kuolemaakin, esimerkiksi juuri  jäädessäni nuorena leskeksi ja silti se ei mitenkään  poistanut sitä tosiasiaa, että sähköallergiakin on mielestäni pahimmoillaan todella rankka ongelma.

Jossain vaiheessa olinkin jo tosi pettynyt moniin ihmisiin heidän ymmärtämättömyytensä vuoksi. Mutta lopulta karaistuin jotenkin ja pääsin positiivisempiin mietteisiin. Keskitin huomioni niihin asioihin, jotka olivat elämässäni hyvin ja niihin ihmisiin, jotka käyttäytyivät lämpimästi ja rakkaudellisesti. Osasin pian suojautua paremmin ja hoisin myös eri tavoin itseäni. Vointini alkoi kohentua. Nyt olen jo toipunut huomattavasti. Voin esim jopa käyttää kohtuudella johdollista tietokonetta. Kännyköitä sentään kartan edelleen. Ja olen niin iloinen siitä, että tieto ja ymmärrys ionisoimattoman säteilyn haitoista lisääntyy koko ajan ja jatkuvasti valveutuneita tutkijoita, lääkäreitä ja ihan maalikoitakin paneutuu asiaan! Kiitos teille te uranuurtajat!


Sitten tarkempiin faktoihin sähkömagneettisten kenttien aiheuttamista ongelmista. Kannattaa huomata, että muillekin kuin vain sähköallergisille aiheutuu terveyshaittaa näistä kentistä :

Osmo Hänninen LKT, FT ja Fysiologian professori (emer.)  sekä
Mikko Ahonen
Tutkija, KM, FT-jatko-opiskelija ovat laatineet loistavan muistion...

Olen ihan innoissani löydettyäni tämän muistion, jossa yllämainitut herrat kertovat muutosehdotuksista, joilla kouluissa saataisiin säteilytasoa laskettua lapsille terveellisemmälle tasolle. Seuraavaksi lainaus heidän muistiostaan. Konkreettiset muutosehdotukset laitan esille kommentointiosioon. Tässä tulee sitten vakuuttavia perusteluja siitä, miksi sähkömagneettisten kenttien tuomiin terveysongelmiin pitäisi kiinnittää huomiota ja asialle todella tehdä jotain :


" PERUSTELUT TOIMENPIDE-EHDOTUKSILLE 1 / 2 :
Euroopan Parlamentin lausunnot, joiden mukaan nykyiset, vain SM-kenttien lämpovaikutuksiin
perustuvat ICNIRP-raja-arvot ovat vanhentuneet ja lasten altistusta sähkömagneettisille kentille
pitäisi merkittävästi vähentää. Suosittaa tilalle biologiset vaikutukset huomioivia BioInitiative-rajaarvoja
purskeiselle mikroaaltosäteilylle, tämä on alle 1000 uW/m2 ulkotiloissa ja alle 100 uW/m2
sisätiloissa.
Huomio!, nämä raja-arvot ovat 1/10.000-osa ICNIRP-raja-arvoista. Suosittavat, että koulujen
lähelle ei ole matkapuhelintukiasemia ja lapsille tarjotaan valistusta kännykänkäytöstä.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0410+0+DOC+XML+V0//EN
(kohdat 21-23)
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IMPRESS+
20090401IPR53233+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN


Lapsilla aivojen kehitys on kesken ja jatkuu hermoverkostojen kehittymisen osalta aina 20
vuotiaaksi asti. Nykyiset lasten uni- ja masennusongelmat edeltävät myöhempiä, vakavampia
sairauksia (kasvaimet, alzheimer ym.). Sairauksien mekanismeja seuraavassa jutussamme:
http://tinyurl.com/mobiili , http://tinyurl.com/mobiiliriski


Laajemmin perusteltu terveysriskit ja mekanismit, (Pathophysiology-tiedelehden teemanumero
(16(2-3), 2009) sähkömagneettisista kentistä ja terveysvaikutuksista:
http://www.ntia.doc.gov/broadbandgrants/comments/71B9.pdf , http://tinyurl.com/eilampoSuomen Säteilyturvakeskuskin suosittaa lasten matkapuhelinaltistuksen vähentämistä minimiin.


Tätä olisi koulujen hyvä tukea minimoimalla altistus koulussa (kännykät kiinni) ja lisäämällä
valistusta niin lapsille ja vanhemmille.
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilyn_terveysvaikutukset/matkapuhelin_terveysvaikutus/fi_FI/matkapuhelimet/


Saksan Säteilyturvakeskus suosittaa Ethernet-kaapeliyhteyksiä WLANien sijaan kouluissa.
http://www.bfs.de/de/bfs/druck/infoblatt/Bluetooth_WLAN.html

Englannissa opettajien ammattiyhdistys on ottanut kieltävän kannan Wi-Fi-tukiasemille ja
kannettavien Wi-Fi –yhteyksille kouluissa.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1039235/Suspend-wi-fi-schools-says-union-chief-following-reports-causes-illhealth.
html , http://wifiinschools.org.uk , Havainnollinen video: http://tinyurl.com/WhyFi


Israelissa lainsäädännöllä rajoitetaan kännyköiden ja WLANien mikroaaltokuormitusta koulussa:
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=196395


Venäjän Säteilyturvakeskus varoittaa useiden eri sairauksien ja kasvainten riskeistä niillä lapsilla,
jotka käyttävät lapsena kännykkää ja muita langattomia teknologioita. Heidän mukaansa sopiva
tuntimäärä tietokoneen käyttöön on alle tunti päivässä ala-asteikäisellä.


http://www.radiationresearch.org/pdfs/rncnirp_children.pdf
http://www.ecopole.ru/pc_berem.htm
http://www.tesla.ru/


PERUSTELUT TOIMENPIDE-EHDOTUKSILLE 2 / 2 :

Ranskassa lapsille ei saa markkinoida nykyisiä kännyköitä ja suosittavat, että lapsille
valmistettaisiin kännyköitä, jotka toimivat vain ulkoisen hands-freen kanssa. Kouluissa kännykät
eivät saa olla päällä (sama sääntö Italiassa ja Koreassa) ja vanhemmille tiedotetaan, että niitä ei
sinne oteta mukaan suljettuinakaan kuin erityistapauksessa.


http://www.independent.ie/world-news/europe/mobile-phones-banned-in-french-schools-over-radiation-fears-
1751697.html
(Venäjällä ja Ranskassa on maailman pisin tutkimuskokemus sähkömagneettisista kentistä)
Jo 4 meta-analyysia osoittaa lisääntynyttä aivokasvaimen riskiä yli 10 vuotta kännykkää
käyttäneillä:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19826127
http://www.spandidos-publications.com/ijo/article.jsp?article_id=ijo_32_5_1097
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19328536
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17619826


EU:ssa on jo ensimmäinen ennakkotapaus, jossa työnantaja velvoitettiin korvaamaan työkännykän
käytöstä aiheutunut kasvain:
http://www.radiationresearch.org/pdfs/20091218_brescia_phone_tumour.pdf


Interphone-tutkimus osoitti lisääntynytttä riskiä yli 10 vuotta kännykkää käyttäneillä. Tätä ei voi
mielestämme pistää recall bias (muistamisongelman) syyksi:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20483835
http://beyondcreativity.blogs.com/mblog/files/Interphone_tulokset-Lehdistotiedote.pdf
80 % matkapuhelintukiasemien epidemiologisista tutkimuksista osoittaa kasvanutta terveysriskiä:
http://www.brain-surgery.us/Khurana_et_al_IJOEH-Base_Station_RV.pdf
Chronic Exposure – laaja kirjallisuuskatsaus tukiasemista ja passiivisin altistuksen
terveysvaikutuksista:
http://www.chronicexposure.org


Sähköasennuksilla, sähkön laadulla (sis. voltage transients) ja valaistuksella on merkitystä
terveyteen:
http://www.slideshare.net/MAhonen/power-quality-and-health-is-there-a-connection-3605746


Kiinnitämme myös huomiotanne alueen korruptioon ja biologisten vaikutusten tutkimuksen
estämiseen, joka vaarantaa jo kansalaisten terveyden. Tästä hyvä katsaus Microwave Newssivustolla,
oikean laidan WHO Watch: http://www.microwavenews.com + http://www.disconnectbook.com

Pohjoismaiden osalta seuraava kirja antaa selkeän kuvan väärinkäytöksistä:
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?lang=fi&isbn=9163331489
OBS! Tämä esitys löytyy PDF-muodossa osoitteesta: http://tinyurl.com/koulusuositus "

1 kommentti:

 1. Osmo Hännisen ja Mikko Ahosen Muistion ehdotus terveellisemmän ympäristön puolesta kouluissamme:

  "TOIMENPIDE-EHDOTUKSET: SÄHKÖMAGNEETTISET KENTÄT KOULUISSA
  Oppilaiden altistamista sähkömagneettisten kenttien kuormitukselle pitää välttää. Seuraavilla
  toimenpiteillä on lasten ja nuorten terveyden lisäksi vaikutusta opettajien työssäjaksamiseen.
  1. Kouluissa ei korvata koulukirjoja kannettavilla tietokoneilla.
  2. Koulujen katoille ja koulujen välittömään läheisyyteen ei asenneta matkapuhelintukiasemia.
  3. Lasten kännykät ovat suljettuina kouluissa. Kännykän saa avata vasta koulun alueen
  ulkopuolella. Tällä on terveyden lisäksi vaikutusta koulun työrauhaan ja lasten
  keskittymiskykyyn.
  4. Kouluissa tietokoneet ovat kiinni Ethernet-verkossa kaapeleilla. Pistorasiat ovat hyvin
  maadoitettuja ja kaapelit korkealaatuisia (eristettyjä). Kannettavat tietokoneet täyttävät
  TCO-sertifioinnin vaatimukset. Tietokoneiden käyttötunnit ovat mahdollisimman pienet ja
  kannettavia tietokoneita käytetään akuilla (ladattuina) ja ulkoisella hiirellä ja näppäimistöllä.
  5. Jos kouluissa käytetään WLAN-verkkoja, tulee näiden tukiasemien (Access Point) olla
  asennettu ja kohdistettu suuntaavilla (directional) antenneilla vain tietylle rajatulle alueelle,
  jossa ei oleskella jatkuvasti. Jatkuvaa, tuntikausia kestävää lasten WLAN(Wi-Fi) -
  mikroaaltokuormitusta tulee välttää.
  6. Lapsille ja heidän vanhemmilleen on tärkeää kohdistaa opastusta terveellisemmistä
  puhelimenkäyttötavoista. Samoin lasten altistusta kotona pelikonsolien ja kannettavien
  tietokoneiden osalta on hyvä vähentää valistuksen keinoilla.
  7. Koululuokkien valaistus on mahdollisuuksien mukaan energiaasäästäviä LED- tai
  halogeenihehkulamppuja. Sähköverkon jännitepiikit (voltage transients) on tärkeää olla
  koulussa minimaaliset.
  8. Jos ekskursiolla ym. hyödynnetään langattomia laitteita (kannettavia tietokoneita,
  lainakännyköitä), niitä käytetään off-line-tilassa. Näillä laitteilla otetut kuvat ja äänitykset
  siirretään laitteista johtoa pitkin koulussa tietokoneille. Vältetään sovelluksia, jotka
  jatkuvasti lähettävät ja vastaanottavat dataa langattomasti."

  VastaaPoista