tiistai 2. elokuuta 2011

Lihansyönti ja terveytemme



Lihansyönti - siinäpä yksi mielipiteitä jakava teema. Onko se hyväksi meille vai ei? Entä lihansyöjien jättämä hiilijalanjälki, eettisyys jne. Keskustelu vyöryää usein kiivaanakin. Monet, jotka ovat havainneet  ravinneköyhiä hiilihydraatteja  ja runsaasti valkaistuja viljoja sisältävän ruokavalionsa haitallisuuden ovat vaihtaneet ruokavaliotaan. Osa on päätynyt lisäämään radikaalisti eläinperäisen ravinnon määrää. Onko se kiistatta vain mainio valinta?

Ihmiset ovat yksilöitä ja se, mitä syömällä voimme parhaiten, vaihtelee yksilökohtaisesti. Maapallolla on tuhansia vuosia ollut seutuja, joilla pelkällä kasvisravinnolla pärjääminen olisi ollut hyvin haastavaa. Metsästäminen toi silloin tärkeän lisän heimon ravitsemukseen.

Mikä tilanne on nykyään? Miten ahkera lihansyönti näyttäytyy tutkimusten valossa?

 Kenenkään on enää vaikea kiistää sitä tosiasiaa, että useat tutkimukset ovat osoittaneet runsaan lihansyönnin ja syövän yhteyden. Erityisesti punainen liha lisää tätä riskiä. Lihavalmisteissa kuten leikkeleissä (usein runsaine lisäaineineen mm nitraatteineen) riskin kohoaminen on kaikista voimakkainta.

Jo 300 grammaa viikossa ylittävää määrää lihaa pidetään haitallisena tiettyjen sairauksien ilmaantumisen kannalta. Esim Suomessa lihaa syödään kuitenkin keskimäärin yli neljä kertaa enemmän viikossa. Runsas lihansyönti nostaa erityisesti suolistosyöpien eli paksu-ja peräsuolen syöpien vaaraa.

AGE-tuotteitten muodostumista edistävät kypsennysmenetelmät kasvattavat lihansyönnin haittavaikutuksia entisestään. AGE-tuotteita sisältävä ravinto lisää elimistömme oksidatiivista stressiä ja tulehdustiloja. Myös verisuoniston toiminta on riskissä heikentyä. Tutkimuksissa AGE-tuotteet on yhdistetty mm insuliiniresistenssiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja sydän-ja munuaissairauksiin sekä ennenaikaiseen ikääntymiseen. AGE-tuotteet myös kertyvät ajan myötä elimistöön.

 Varsinkin savustaminen, grillaaminen ja paistaminen lisäävät ruokaan näitä kehoamme  rasittavia aineita. Keittäminen ja höyryttäminen ovat paistamista terveellisempiä ruuanvalmistusmenetelmiä. Eläinperäiset tuotteet kuten liha sisältävät luonnostaakin enemmän AGE-tuotteita kuin esim kasvisperäinen raakaravinto.




AGE-tuotteista Wikipedia kertoo seuraavaa:

"AGE-tuotteita (Advanced Glycation Endproducts) syntyy glykaation (sokeroitumisen) vaikutuksesta kudoksissa, mutta niitä on myös monissa ravintoaineissa, esimerkiksi kolajuomissa[51], ja niitä syntyy valmistettaessa ruokaa suuressa lämmössä (käristettäessä, grillattaessa ja paistettaessa)[52]. Valtimot supistuvat pian tällaisten aterioiden jälkeen AGE-tuotteiden endoteelissa aiheuttamien muutosten takia. Jatkuva ja pitkäaikainen AGE-tuotteita sisältävien ravintoaineiden nauttiminen saattaa johtaa pysyviin valtimomuutoksin, sanoo Uribarrin työryhmä. Age-tuotteet... voivat vaurioittaa myös munuaisia, Uribarri varoittaa[53] 

Myös aminohappo metioniini, jota on usein paljon eläinkunnan tuotteissa, kannattaa ottaa pohdinnan alle.

Seuraavaksi lainaus kirjoituksestani Parasta proteiinia...mutta mistä lähteestä:

"Metioniinillä on todettu yksittäisiä aminohapoja tutkittaessa vahingollinen vaikutus populaation elinikäodotteeseen  eläinkokeissa. On mahdollista, että ihmistutkimuksissakin proteiinien saannin rajoituksen elinikää pidentävä vaikutus selittyy pääosin metioniinin saannin vähenemisellä.  Muista aminohapoista poiketen sen turvallisen saannin yläraja on hyvin lähellä välttämättömän saannin alarajaa.

Metioniinin liikasaannin haitat välittyvät homokysteiiniksi muuntumisen kautta,.Tämä aine on monille soluille oksidatiivinen rasite. Metioniinin liikasaannin haittoja voidaan vähentää, jos metioniini ei ole nopeasti imeytyvässä muodossa. Monipuolinen kasvisruokavalio nostaa homokysteiinitasoa selvästi proteiinipitoista sekaruokavaliota vähemmän. Aikuinenkin tulee saaneeksi  helposti liikaa metioniinia esimerkiksi  maitotuotteitten, kananmunien ja broilerin lihan runsaasta käytöstä. Merkittäviä määriä puhdasta metioniinia sisältävät proteiinikonsentraatit (esim. herasta valmistetut) ovat terveydelle haitallisia."

Monet pohtivat näinä aikoina myös lihantuotantotapojen eettisyyttä ja eläinten hyvinvointia. Tuotantotavoissa on havaittu paljon eläinten hyvinvoinnin laiminlyömistä ja piittaamattomuutta. Usein eläimet kasvatetaan aivan liian ahtaissa tiloissa vailla mahdollisuuksia lajityypilliseen elämään.

 Proteiinin tuottamiseen lihantuotannolla kuluu usein  myös paljon enemmän luonnonvaroja ja energiaa kuin, jos vastaava määrä proteiinia saataisiin tuottamalla proteiinipitoisia kasveja.



Yksi tärkeä puoli asiassa on myös kehon emäksisyys tai happamuus. Monet sairaudet kehittyvät helpommin happamassa kuin emäksisemmässä elimistössä. Runsas lihansyönti ja muukin eläinperäisen ravinnon käyttäminen tunnetusti happamoittaa kehoamme. Suuri osa kasviksista, hedelmistä ja marjoista erityisesti tuoreena raakaravintona sen sijaan emäksiöi kehoamme ja edistää näin terveyttämme.

Mikäli halua lihansyöntiin kuitenkin löytyy, laatuun kannattaa varmasti kiinnittää huomiota. Luomuliha ja puhtailla alueilla kasvanut riista on varmasti terveellisempää ja inhimillisemmin kasvatettua kuin jättituotantolaitosten eläimistä saatu ravinto.

 Monet pitävät myös kohtuullista määrää luomu hapanmaitotuotteita ja laadukasta, puhdasta kalaa hyvänä vaihtoehtona lihaproteiinille. Itse pidän raakakasvispainotteista ruokavaliota hyvin suostuisana terveydelle. Kasviksista, siemenistä, pähkinöistä ja levistä saa myös elimistön tarvitsemaa proteiinia, mutta ilman lihansyönnin haittoja.

Ps.Pitipä tulla tänne vielä täydentämään postaustani, koska havaitsin juuri tänään ravitsemusasiantuntija Juhana Harjulta tulleen todella kiinnostavan kirjoituksen, joka sattumalta sivuaa paljonkin samaisia teemoja kuin mitä itse otin tänään tässä esiin. Juhana Harju kirjoittaa jälleen oivallisesti mm ruuan valmistusmenetelmien terveysvaikutuksista, AGE-tuotteista sekä myös raakaravinnon eri puolista. Suosittelen tutustumaan! Kirjoitus on Uusi Musta-blogin sivuilla.:

http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/8/2/ruoan-paistaminen-on-luultua-epaterveellisempaa.html

Taide on peräisin Kuvia matkalta-blogin taitavalta Annelta. Tuhannet kiitokset jälleen! :)

17 kommenttia:

  1. Siis nitraatteja on monessa...Aloitin keväällä yrttikirjojen innoittamana rucolan kasvatksen ja kohta kun minulla taimet kasvoivat, kirjoitti joku lehti, miten paljon pinaatti ja rucola siäsltävät nitraatteja. Toivottavasti sana on oikein..., mutta siis haitallista ainetta joka kertyy elimistöön ja voi johtaa syöpään.

    Me emme syö puansita lihaa useinkaan. Bain kun teen Leenan gulassia muutaman kerran talvessa ja joskus kun käymme Yhdessä Ihanassa Ruokaravintolassa, kuten eilen, nautimme poroa. Nyt kun mieheni on tullut urheiluhulluksi ja hankkinut oikein valmentajan, hän tuntuu suorastaan tarvitsevan punaista lihaa, mutta syö mieluiten kalaa kuten minäkin. Vain tuolle porolle antaudun, vaikka eettisistä syistä voisinkin eläinten syömisen lopettaa.

    Tänään oli Hesarissa juttua juuri punaisen lihan syöpää lisäävästä ominaisuudesta.

    Eniten minua kiinnostaa tuo emäksinen/ hapan,johon aionkin alkaa perehtyä tarkemmin...

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen aihe taas. Lopetin punaisen lihan syönnin jo teininä,sitten olin joitakin vuosia täysin kasvissyöjä,kunnes taas aloin syömään kanaa.Mutta noin 5 vuotta lopetin myös siipikarjan syönnin,ja nykyään ihan pelkkä paistetun tai grillatun lihan hajukin kuvottaa.Kalaa kuitenkin syön. Mielestäni voin paremmin ilman lihaa.

    VastaaPoista
  3. Mukavaa, kommentit ilahduttavat!

    Leena:Älä muuta virka, nitraatteja on vaikka missä.Itse vältän esim rucolaa talvisin,erityisesti silloin siinä on ihan turhan paljon nitraatteja. Luomukasviksissa näitä on onneksi vähemmän ja kesällä hyvässä valossa kasvaneissa kasveissa.

    Riista on kyllä lihasta sitä laadukkainta, ajattelen minäkin.

    Tuo hapan/emäksinen-juttu on tosiaan varsin kiinnostava, voisin itsekin perehtyä siihen vielä paremmin. Se on melko kiistelty aihe sekin. :)

    Yaelian: Niin, kyllä elimistö usein ilmaisee, mikä meille kullekin sopii ja mikä ei.Minäkin syön kalaa ja myös minä olen havainnut, että voin paremmin, jos en syö lihaa.

    Ja mitä enemmän syön raakaravintopainotteisesti ja kiinnitän huomiota ruokien ravinnetiheyteen ja luonnollisuuteen, niin aina parempi on lopputulos olossa. Tältä se kyllä vahvasti vaikuttaa. :)

    VastaaPoista
  4. hmmh en oo koskaan pahemmin tätä lihansyönti asiaa pohtinut.. olen vain pitänyt mielessä että ihmisten kehot ovat erilaisia, joten esim. liha ei sovi kaikille.. mutta en ole koskaan lihaa sen pahemmaksi leimannut

    hyvä teksti jälleen!

    VastaaPoista
  5. Hesarissa http://elisa.net/ruokajaviini/uutiset/6529.html kommentoitiin, että suomalaiset syövät liikaa lihaa. Se on taivahan tosi. Ilmeisesti ajatellaan edelleen, ettei ihminen jaksa ilman pihviä tai mureketta. Minä jätin kanan syönnin heti kun ymmärsin siipikarjan todella kärsivän oloistaan. Sikaa en ole syönyt herran aikoihin, se kun ei minulle sopinut. Jääkaappiamme ei enää korista edes leikkelerasiat, mutta naudan paistijauhelihaa kuluu. Samoin lohta ja muutamaa muuta kalaa. Tarttis varmaan kampanjoida lihalle sopivia vaihtoehtoja, kuten kaalista tehdyt pihvit (jotka käräytetään rypsiöljyssä tulikuumalla pannulla, hah) tai pähkinäpyörykät-raakana tietty!

    VastaaPoista
  6. Niin,se niin vaihtelee, mikä ketäkin mietityttää.Paljon kyllä tunnut jenniina asioita sinänsä pohtivan. Sen huomaa, kun blogiasi seuraa. :)

    Itse aina aika ajoin tätäkin kysymystä pohdiskelen. Siihen liittyy niin paljon eri asioita, tunteitakin. Ja sitten on näitä tutkimustuloksia aihepiiriin liittyen. Nekin laittavat välistä miettimään.

    VastaaPoista
  7. Tuo linkkiosoite sopiikin hyvin aihepiiriin Sannis, mainiota!

    Sinulla on jatkuvasti aivan oivallisia reseptejä blogissasi. Jee, tuopa vaan liharesepteille sopivia vaihtoehtoreseptejä lisää esille blogiisi, ihana idea! Varsinkin raakaversiot kiinnostavat kovasti! :)

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen postaus! Itse en syö muuta lihaa kuin kalaa ja tosiaan monet jutut lihansyönnissä herättää ajatuksia ja tunteita. Myös se on hankalaa, kun olen perheen ainoa kasvissyöjä, mutta äitinä joudun valmistamaan lihaa useinkin... siinäpä sitten hellan ääressä paistelen tehotuotettuja broilerinfileitä :( Yritän kyllä pikkuhiljaa luotsata perhettä yhä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon...otetaan neuvoja vastaan, miten voin nopeuttaa prosessia!

    VastaaPoista
  9. Kiitokset Anne vielä kerran, siitä että teet niin ihania terveyteen, hyvinvointiin, luomuun, luontoon ym liittyviä kuvia ja annatpa vielä laittaa kuviasi blogiinikin. Jos laittelen niitä muuten liian usein tai jotenkin tyhmiin yhteyksiin, niin kerrothan sitten heti. Tykkään niin kovasti monista teoksistasi!

    Meillä on oikeastaan ihan samantapainen prosessi menossa. Nimittäin yritämme opettaa lapsia kasvivoittoisemman ja mieluiten jopa raakaruuan ystäviksi. Miika-siippani ei ole luopumassa ainakaan toistaiseksi kokonaan lihansyönnistä, mutta haluaa kyllä harventaa sitä ja tykkää suosia luomua ja riistaa.

    Lapset tykkäävät jo onneksi aika monista ravinnetiheistä kasvikunnan tuotteista. Nimittäin marjoja meillä ainakin menee ihan hirveästi. Oikeastaan joka päivä teemme smoothieta, joihin tulee marjoja ja marjajauheita ja usein hedelmiäkin. Niitä lapset juovat mielellään. Ja hedelmiäkin menee mukavasti. Kasviksien menekissä on vielä toivomisen varaa kahden vanhimman pojan suhteen.Nuorin syö niitä sen sijaan oikein mielellään.Monia yrttejä ja sipuleita sekä sipulivarsia, valkosipulia ja mausteita menee kyllä jo mukavasti.

    Luomuomenia ja -päärynöitä,-luumuja,-kiivejä,-banaaneja ja hirveästi erilaisia marjoja meillä on jatkuvasti, omalta pihalta tulee nyt hyvin jo satoa. Gojejakin usein ujutamme pirtelöihin ja joskus mulperimarjoja, jotka maistuvat sellaisinaankin.Vesimeloneista ja greipeistä lapsemme myös tykkäävät kovasti.

    Kasvikunnantuotteita kyllä siis menee, mutta täytyy sitten kiinnitää huomiota siihen proteiinien saantiinkin.

    Tälläistähän voi esim ujuttaa lastenkin smoothieisiin:

    "Sun Warrior – proteiini on valmistettu siten, että kaikki tärkeä aines korkealaatuisesta ruskeasta kokojyväriisistä on säilytetty. Ruskean kokojyväriisin kuori, riisilese on ns. superfood itsessään – ja on se on iso osa tätä tuotetta. Valmistusprosessissa riisinjyvät ensin idätetään, jolloin niiden entsymaattinen toiminta käynnistyy, vitamiinit ja mineraalit tulevat ”elävään” muotoon ja kaikki ravinnepitoisuudet nousevat satoja prosentteja. Tämän jälkeen idätetty riisi soseutetaan ja kasviperäisillä entsyymeillä hajotetaan tärkkelys, jolloin jäljelle jää kaikki ravintoaineet ja proteiini. Prosessi pysäytetään kun massan proteiinipitoisuus on 85%, jonka jälkeen massa kuivataan jauheeksi. Tuloksena käsittämättömän ravinnerikas täydellinen proteiini, joka on käytännössä superfood ja proteiini samassa purkissa

    Sopii erittäin hyvin smoothieen tuomaan vaniljaista aromia sekä lisäämään sen proteiinipitoisuutta." (Lainaus Fitness Firstin sivuilta :) )

    Myös hampunsiemenet tai hamppuproteiinijauhe lisää hyvin smoothieiden proteiinipitoisuutta.

    Välillä teemme salaatteja, joihin olemme laittaneet hyviä luomu-ja/tai raakajuustoja tai tarjoamme maustamatonta luomujogurttia marjojen kanssa.

    Kaksi lapsista tykkää myös kalasta.(Ei ole tosin kasvisruokaa...)

    Mutta itsekin haluaisin laajentaa lapsille maistuvien kasvisruokien määrää ja vieläpä sellaisten, joista saa myös kivasti proteiinia. Itse käytämme siipan kanssa mm chorellaa ja spirulinaa, mutta niitten mausta pojat eivät ole vielä oikein innostuneet.

    Sen sijaan monia pähkinöitä, seesamsiemenvalmisteita ja kuivattuja hedelmiä menee kivasti.

    Tosiaan hyvä idea kehitellä lisää ja tuoda tänne nettiin kasvispuolen reseptejä, joista on huomannut omien tai muiden lasten tykkäävän.

    Ai niin: noista itsetehdyistä raakajätskeistä ja sorbeteista he ovat kovasti tykänneet. Samoin esim seesamsiemenpatukoista, kennohunajasta ja oliiveista.Ja marjoja tosiaan vetävät puskista nyt joka päivä hirveesti...mutta juu, hyviä reseptejä olisi tarpeen keksiä lisää, niin itse kuin, jos muutkin vinkkaisivat niin oisipa kiva! Meidän lapset ovat aina olleet melkoisen kranttuja, mutta nyt edistystä on kyllä jo ilmentynyt.

    VastaaPoista
  10. Tosi hyvä kirjoitus, satuin myös tulee just sopivaan aikaan, mietin juuri mitä tänään syödään ja mulla on tässä smoothie juuri edessä.

    Me ollaan nykyisin melkein kasvissyöjiä, mä kyllä syön kalaa, mutta mieheni ei. Mutta tilanteen tullen joustetaan, esim. kyläillessä meitä varten ei tarvi varautua.

    Tykkään aina tosi paljon lukea kaikenlaista terveelliseen ruokailuun liittyvää, se kannustaa pysymään mahdollisimman usein kaidalla tiellä. ;)

    VastaaPoista
  11. Mukavaa, kun tulit tänne pistäytymään *itKuPiLLi*! Kiitokset sinulle myös siitä, että täällä netissä on mahdollisuus ihailla värikylläistä ja jännittävätunnelmaista taidettasi!

    Aika paljon nettiystävät täällä tuntuvat syövän kasvisvoittoista ruokaa! Minuakin kiinnostaa kovasti monenlainen terveelliseen ravintoon liittyvä. Sellaisen lukeminen on tosiaan kannustavaa! :)

    VastaaPoista
  12. Meidänkin lapset on kranttuja, varmaan osittain sen takia en ole mikään erikoisen inspiroitunut kokki (toinen syy laiskuus ;)Tykkään kyllä lukea reseptejä ja katsella herkullisia kuvia, mutta siihen se usein jääkin).
    Tänä kesänä luomukananmunat ovat nousseet suosikeiksi, mistä olen tyytyväinen, vaikkeivat kasvisruokaa olekaan. Lisäksi esikoinen on tänä kesänä lisännyt hedelmien ja marjojen syömistään, mistä olen iloinen (kuopus on niistä aina tykännyt).
    Olen kyllä tietoinen, että vastuu lasten syömistavoista on minulla, valitettavasti en itsekään ollut kasvissyöjä, kun lapset olivat pieniä, vain perusterveellinen -tyyliin margariinia ja kevytjugurttia.
    Kapinoitsevia teinejä olisi ehkä helpompi käännyttää olemalla itse lihansyöjä, tekisivät sitten päinvastoin :D
    Mies meilläkin haluaa vähentää lihansyöntiä ja syödä muutenkin kevyesti ja terveellisesti ja on yleensäkin tyytyväinen kun vaan saa lautasellisen ruokaa eteensä :)
    Mutta "kunnon" pihvi ilahduttaa heitä kaikkia =0
    Täytyy vaan yrittää etsiä luomulihaa.
    Ja jos joku haluaa tutustua kuviini, blogini osoite on:
    http://www.kuviamatkalta.blogspot.com

    VastaaPoista
  13. Kiva tietää sinun elämästäsi enemmän Anne.On se muuten hyvä, että lapsetkin usein tykkäävät vähintään marjoista ja monista hedelmistäkin!

    Reseptejä on tosiaan mukava tutkailla. Täällä netissäkin on monilla jo tutuiksi tulleilla ihania kasvisruoka- ja raakaravintoreseptejäkin. Aion sinnikkäästi etsiä lisää lapsille mieluisia vaihtoehtoja.

    Tänään juuri lueskelin Mea Salon Hellaton kokki-kirjaa. Tykkään siitä tosi paljon ja saan siitä inspiksiä. Samoin blogeissa olevat ohjeet ja kuvatkin inspiroivat. Välillä jää ihailun asteelle minullakin, välillä kokeilen itsekin kotona tehdä samanlaisia tai lähes samanlaisia versioita.Usein kehittelen omia juttuja, siitä mitä kaapeista milloinkin löytyy.

    Itsekin joskus olen piirtänyt tai maalaillut, mutta harvoin sain sellaista jälkeä aikaan kuin olisin halunnut.

    Ihanaa varmaan, kun omaa piirtämisen, taiteen tekemisen lahjan! :)

    VastaaPoista
  14. Anne, kananmuna on terveellistä vaikka ei olekaan kasvisruokaa...väitetään. Tosin jos puhutaan tuosta happo/emäksisyysjutusta, on kananmuna siinäkin pannassa. Mutta en minä kaikkeen voi lähteä eli yritän luovia jonkinnäkäinen arkijärki mukanani.

    Söisin niiiin mieluusti luomumunia etenkin nyt, kun luin, että ns. vapaan kanan munat tarkoittaa vain sitä, että kanat saavat olla laittalla, mutta niillä ei ole tilaa liikkua! Niiden hinta on vain aika kova...Ei se tuntuisi, mutta olemme aika kulinaarisia ja viikonlopppuisin syömme kuin ruhtinaat ja meillä on silloin aina joko merilohta tai -kuhaa ja usein vielä kalan kanssa suppilovahveroita, jotka olemme ostaneet. Kantarelleja saamme vähän omasta lehdosta, mutta en löydä niitäkään paljoa tältä saarelta, jossa asumme. En vains uostu elämään ilman kalaa ja sieniä!

    Mieheni on luvannut alkaa tarjota minulle munakasta aamusiin, joten ei hän mitään tyyriitä luomumunia suostu...vielä;-)

    VastaaPoista
  15. Ai että Leena, tulipa kanttarellit mieleen taas niin elävästi! Ovat ihan lempiherkkujamme ja suppilovahveroista saa monenmoista hyvää myös. Nams!

    VastaaPoista
  16. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Tunnustaudun lihan ystäväksi, mutta nykysin tosin kiinnitän sen laatuun huomiota. En osta valmismarinoitua juuri koskaan ja jos vain löytyy luomuinen vaihtoehto, valitsen sen. Marketeissa ei vaan hirveästi vielä luomulihaa ole.
    Ja totuus on myös, että lihan syönti on vähentynyt viime kuukausina huomattavasti. Olen löytänyt esim. falafelit, josta on tullut uusi kasvisherkku, ja jossa on proteiinia paljon. Marjojen syönti on lisääntynyt hurjasti innostuttuani smoothieksista. Hamppuproteiinia käytän smoothiesjuomissa ja toimii. Pitää nälän hyvin.

    VastaaPoista
  17. Kiitos Hepa! Laatu on asiassa kuin asiassa tosiaan tärkeää!

    Hienoa, että olet löytänyt mieluisia kasvisherkkuja. Falafelit ovat minustakin hyviä!

    Monissa kasviksissa, siemenissä ja pähkinöissä on yllättävän paljon proteiinia. Ja miten mahtavat lihakset esim gorilla, joka on kasvissyöjä pystyykään kehittämään.

    Tuntuu erikoiselta, miksei ihminen voisi saada tarpeeksi proteiinia kasviskunnan tuotteista, varsinkin, jos yhtään pohtii syömisiään. Ja liian suuret määrät proteiinia sitä paitsi kuormittavat elimistöämme monin tavoin.

    Itse koen, että monipuolisesta kasvisravinnostakin
    voi onnistua saamaan varsin mukavasti proteiineja.

    VastaaPoista