maanantai 3. syyskuuta 2012

Maa elää!




Näinä alkusyksyn päivinä on ilo nauttia maan antimista. Kävelen yleensä heti aamusta paljain varpain puutarhaamme ja kerään luumuja, marja-aronioita, viinimarjoja, viimoisia vadelmia ja yrttejä. Omenia on nyt oksistot tulvillaan ja niitä tulee käytettyä runsaasti joka päivä.

Usein teen tämän tapaisen sekoituksen:

AAMUSALAATTI

tuoreita omenanlohkoja
pihlajanmarjoja
marja-aronioita
vadelmia
viinimarjoja : valkoisia, punaisia, vihreitä tai mustia
kultaherukoita
sitruunaverbenan palasia
sitruunatimjamin versoja
(mangoa ja/tai hunajamelonia)

Sekoita ainekset sopivina lohkoina yhteen. Päälle kastikkeeksi manteli- tai pähkinäkermaa (tai vaikkapa luomuviiliä). Joukkoon Ceylonin kanelia, vaniljajauhetta ja kardemummaa.

MANTELIKERMA

3 desiä mieluiten yön yli liotettuja manteleita
3 desiä vettä

Sekoita manteleita ja vettä tehosekoittimessa kunnes vesi muuttuu maidonvalkeaksi.
Siivilöi maito harsopussin tai tiheäsilmäisen siivilän läpi kannuun.
Mausta kerma.

Ylimääräistä kermaa voi säilyttää jokusen päivää jääkaapissa. Yli jääneen kuitumassan voi käyttää  raakakakkuihin, muihin leivonnaisiin tai puuroihin.

Makeutukseksi voi halutessaan käyttää vaikkapa
steviaa, hunajaa tahi inkkari-tai palmusokeria.

Päälle ripottelen saksanpähkinärouhetta ja koristelen yrteillä. Maistuu! :)

Kuvia ei tästä aamuisesta salaatista tullut otettua. Sen sijaan viikonloppuna tuli napsittua sitäkin enemmän kuvitusta: olimme Maa elää - tapahtumassa Järvenpäässä. Siellä oli ilokseni tarjolla paljon luonnomukaisesti tuotettuja juttuja tavanomaisemman tarjonnan seassa. Syksyn anti on niin houkuttelevaa!

Pienimuotoinen Marttojen sieninäyttelykin löytyi. Poitsuni tunnistavat kivasti jo sienen poikineen. Sieniretket ovatkin yhteistä mukavaa puuhaa näin syksyisin. Myös käsityöläiset ja muut yrittäjät olivat tapahtumassa sankoin joukoin edustettuina ja yhtä sun toista ihastuttavaa oli näkösellä. :)


































Raikasta, värikästä viikon jatkoa kaikille! Nautitaan luonnon antimista! :)

2 kommenttia:

  1. Näyttää just hyvältä meiningiltä :)

    VastaaPoista
  2. Tervehdys kte! Kiva, että taas kohdattiin!

    Juu, meiniki oli tosiaan mitä mainioin ja lapsetkin tykkäsivät kovasti!Tykkäämme kaikki niin luonnonantimista ja luomujutuista.

    Tuli mieleen tässä se, kun esikoinen oli pikkuinen ja leikki hiekkalaatikolla. Poika teki kovaan ääneen itsekseen kakkuja ja mistäpä muista aineksista kuin luomutuotteista. :D

    VastaaPoista