keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Käsidesien synkistä salaisuuksista


Sain  terveystietoiselta bloggaajakollegaltani hyvän kysymyksen. Kirjoitin bloggauksessani (http://mustikkatytto.blogspot.com/2011/10/luontaisin-keinoin-flunssaa-vastaan.html) seuraavaa:

Näin pöpöjen jyllätessä on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota käsihygieniäänsä. Käsiä kannattaa pestä huolellisesti ja suhteellisen usein, mutta ei kuitenkaan desinfioida."

Tästä syystä sainkin seuraavan kysymyksen:

 "Heippa, siis eikö kannata käyttää desinfiontiaineita, jos saippuaa ei juuri ole saatavilla? Tai täydentää kiireessä suoritettua huolimatonta käsienpesua etanoli-glyseroli-desinfioinnilla?"

 Näin flunssa-aikana kysymys onkin erityisen ajankohtainen. Moni ei tule kyseenalaistaneeksi jatkuvaa käsidesillä lotraamista, mutta kuten joku on ehkä saattanut havaita, kyseenalaistaminen on toinen luontoni, joten, ei muuta kuin suin päin käsidesien kimppuun... aluksi tosin hieman kevyemmin sanankääntein: ;)

"...Riippuu varmaan myös tilanteesta... esim siitäkin mitä henkilö on seuraavaksi menossa tekemään. Tuntuu esim mukavalta ajatukselta, että kirurgit desinfioivat kätensä ym ennen leikkauksia. ;)

Itse olen ajatellut, että tavallisen arjen puitteissa desinfiointi on yleensä turhaa ja ennemminkin haitallista. Aineet voivat ärsyttää ihoa ja tappavat myös hyviä bakteereitakin. Tunnen yhden tytön, joka sai käsiinsä sitkeän sieni-ihottuman ilmeisesti pitkähkön päivittäisen käsien desinfioinnin seurauksena.

Itse en harrasta käsien desinfiointia, eivätkä muutkaan meillä.

Mutta satunnaisesti tapahtuva käsien desinfiointi tuskin ehtii aiheuttaa toisaalta mitään varsinaisia haittojakaan...ainakaan useimmille. Riippuu tietenkin myös käytetystä aineesta. Varsinkin, jos käytettynä tehoaineena on vain alkoholi...

Asiassa taitaa olla taas kerran puolensa ja puolensa, sanoo tämä savolainen. :)"




Bloggaajakollegani kertoi omasta käytännöstään sitten tälläistä:

"Itse käytän käsiini yleensä Desinfektol-G:tä, jossa
Etanolia 70 paino-%/76,9 tilavuus-%
Glyseriiniä ja sen johdannaisia
Didekyylidimetyyliammoniumkloridi
Aqua :D

tuo epämääräisin aine kuulemma tehostaa desinfiointia. Mutta noiden muiden ei luulis ihan äkkiä sieni-ihottumaa aiheuttavan?"




No, nyt aloinkin oikein innostua ja erityisesti tuo kemianteollisuuden sanahirvitys tuoteselosteessa herätti luomuintoilijan vaistoni täyteen helinäänsä. Kellot alkoivat soida ja kovaa! Lähdinkin  etsimään lisätietoja. Mitäpä tuosta kemianteollisuuden kukkasesta sitten löytyikään :

"Koe-eläinhäkkien desinfiointiin käytetty yleinen kvaternääristen ammoniumyhdisteiden ryhmän kemikaali didekyylidimetyyliammoniumkloridi havaittiin lisääntymisterveydelle vaaralliseksi, kun tutkijoilla oli vaikeuksia saada koe-eläimet lisääntymään kyseisellä aineella desinfioiduissa häkeissä (Science, 2008). Tänä vuonna on julkaistu myös tietoja saman aineen välittömistä allergisista vaikutuksista, kuten nokkosrokosta, kasvojen turpoamisesta ja hengenahdistuksesta (Houtappel työtovereineen, 2008)."



Huh ja kääk! Erittäin harmillisen kuuloista etten sanoisi!

Lainaus oli Työsuojeluhallinnon sivuilta eli täältä: http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyotohtori/2317


 Desinfiointiaineiden haitoista:

- kuivattavat ja ärsyttävät ihoa ja limakalvoja.

- altistavat allergisoitumiselle

- tappavat bakteereita ja muita mikrobeja valikoivasti, jolloin ihon luonnollinen tasapainotilanne muuttuu.   Myös hyviä ja tarpeellisia bakteereita kuolee, jolloin ihon puolustusmekanismit kärsivät. Joihinkin mikrobeihin aineet eivät tehoa ja nämä pääsevät helposti valloilleen.

- alkoholin lisäksi näissä aineissa on usein mukana myös todella epäterveellisiä, haittallisia aineita (kuten tuokin aiemmin mainittu hirvitys).

Enpä voi tosiaankaan suositella desinfiointiaineita yleiseen käyttöön enkä varsinkaan kotioloihin.




Tässä vielä jokunen lainaus tältä lääketieteelliseltä sivustolta http://www.medicina.fi/fato/59.pdf :

"Antiseptit ja desinfektioaineet vaikuttavat monin eri mekanismein. Tämä johtuu aineryhmien moninaisuudesta. Yleisin vaikutustapa on valkuaisaineiden jonkinasteinen denaturaatio, jonka jälkeen
mikrobien seinämän läpäisevyys kasvaa tai niiden entsyymijärjestelmät kärsivät. Vaikutus ei ole kovin selektiivinen, ja niinpä useat antiseptit ärsyttävät myös ihoa ja limakalvoja."

"Käsien pesu on tärkein infektioiden ehkäisevä toimenpide."

"Käsien pesu saippualla ja lämpimällä vedellä poistaa tehokkaasti bakteereita. Säännöllisessä käsien pesussa ei tavallisesti käytetä desinfioivia aineita ihon kuivumisen ja herkistymisen välttämiseksi."


"Etanoli ja isopropanoli eivät vaikuta lainkaan itiöihin eivätkä tehoa varmuudella hydrofiilisiin viruksiin. Etanoli on tehokkaimmillaan 70-prosenttisena liuoksena, jollaisena se tuhoaa useimmat bakteerit ja virukset, mutta on epäluotettava fungisidi. Etanoli haihtuu helposti, ja siksi liuos häviää iholta nopeasti. Haavoja ei pidä puhdistaa etanolilla, koska se ärsyttää ja muodostaa verekkäälle kudospinnalle koagelin, jonka alla bakteerit lisääntyvät hyvin."


Tästä viimeisestä lainauksesta tekee mieleni vielä todeta, että fungisidi on sienten torjuntaan käytetty aine. Alkoholi ei tehoa siis kovin hyvin sieniin, joten se voi edesauttaa sienikasvuston ylivaltaa iholla.


Kirjoitinkin vielä:

"Ongelmat ovat vastaavia kuin antibiooteilla ja synteettisillä suuvesilläkin eli elimistön herkkä pieneliötasapaino (esim bakteeri-) järkkyy ja ihminen sairastuu usein loppujen lopuksi yleensä ennemminkin herkemmin kuin mikäli ei käyttäisi kyseisiä synteettisiä aineita. Puhumattakaan niistä todella ikävistä mahdollisista seurauksista, joita kaikenmaailman kemikaalimyrkkylisäaineitten pitkäaikaiskäytöstä voi seurata."



Mielestäni huolellinen käsienpesu laadukkaalla saippualla on yleensä paras ratkaisu käsihygieniaan, eivät suinkaan käsidesit. Tarvittaessa itse tykkään rasvata käsiäni esim kookosrasvalla, mutta usein en tarvitse sitäkään. Monet pitävät myös kaakao- tai shea eli karitevoista. Luomukosmetiikkasarjoillakin on monia hyviä saippua- ja voidevaihtoehtoja. Vastustuskykynsä luontainen vahvistaminen ja  luonnollisuus on tässäkin asiassa siis valttia!  :)


Lämpimät kiitokset Kuvia matkalta-blogin Annelle sivun kuvataiteesta! :)

7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Tärkeää, että kirjoitit tästä!

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Paula! Itsellenikin tuli tunne, että näihin desinfiointiaineiden haittoihin kannattaisi kiinnittää yleisestikin enemmän huomiota.

    Sikainfluenssahysterian takia käsidesien käyttö lisääntyi mitä ilmeisemmin räjähdysmäisesti ja tilanne ei miellytä ainakaan minua laisinkaan.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen postaus.Täällä sellaiset hyytelömäiset käsidesitpullot näyttävän olevan aika suosittuja,sillä niitä on paljon erilaisia myytävänä. En ole koskaan niitä ostanut,mutta olen saanut yhden pikkupullon kylkiäisenä, mutten ole sitä käyttänyt.Lähinnä ajattelin,että se olisi kätevä jollain luontoretkellä,jos vettä ja saippuaa ei ole lähettyvillä.

    VastaaPoista
  4. Postauksesi perusteella kävinkin tutkimassa sen pikkupulloni aineksia:alkoholia,vettä ,carbomer polymeriä,aloe veraa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Yaelian!

    Käsidesit ovat tosiaan yleisiä, mutta onneksi käsihygieniänsä voi yleensä järjestää toisinkin. Tuskinpa ihan satunnainen käyttö on monien tuotteiden kohdalla ainakaan kovin haitallista, mutta ainakin säännöllinen käyttö varmastikin jo tuo omia haittojaan.

    Jospa sitä voisi tarvittaessa putsata kätensä vaikkapa vain pelkällä aloe verageelillä tms luontaisella ynnä paperipyyhkeellä... tuli tässä juuri mieleeni. :)

    VastaaPoista
  6. Mulle tehtiin jokunen vuosi sitten eräänlainen "allergiatesti" ja käsidesit on mulle (ja pojalleni) iso nou nou. Tupakansavu on mulle myös todella haitallista. En ihmettele sitä, että olen sitä hajua aina inhonnut. Eikä mikään haise niin pahalle. Ei mikään ja olen sentään maatalon pentu, että olen monet pas*at haistellut ja joutunut könyämään niissä usein jopa kyynärpäitä myöten.

    VastaaPoista
  7. Kappas vaan! Varmaan moni muukin on niille tänä käsidesin kultakautena herkistynyt, mutta kuinkahan moni sitä tulee edes ajatelleeksi.

    Minäkin inhoan tupakansavua ja en ole yhtä ainuttakaan kertaa tupakkaa vetänyt, enkä aio vetää.

    Maatalo on kyllä monin tavoin mahtava kasvuympäristö, vaikka siellä noita "luontaisetuja" moneen lähtöön riittääkin. ;)

    Kiitokset kokemuksesi kertomisesta Anonyymi! :)

    VastaaPoista