lauantai 18. kesäkuuta 2011

Terveysväittämiä joka junaan...



Olipa taas vaihteeksi jännä lukea tämän päivän Iltasanomien Plusliitteestä "Vastauksia sataan tavallista kuluttajaa askarruttavaan kysymykseen."  Eri asiantuntijat vastailivat ja kuten arvata saattaa, huh huijaa, vastausten taso oli todella vaihtelevaa. Lainaanpa tänne joitain mielestäni hyviä ja joitain mielestäni tyhmiä vastauksia ...savolainen, kun alkujani olen, vastuu siirtyy kuulijalle. ;)

SARJASSA HÖPÖ HÖPÖÄ JA HARHAA:

 Jos maidon hyvät ominaisuudet pilkotaan esim rasvattomassa maidossa, onko terveellisempää juoda vettä?


Vastaajina( mm Eviran porukkaa) eli Raija Kara, Pirjo Korpela ja Marjo Misikangas:


"Rasvattoman maidon valmistuksessa poistetaan rasva ja samalla poistuvat rasvaliukoiset vitamiinit, joista D-vitamiinia lisätään myöhemmin jopa alkuperäistä pitoisuutta enemmän. Molempia tarvitaan, rasvaton maito on edelleen suositeltava ruokajuoma ja vesi paras janojuoma."

Nyt vastaa mustikkatyttö:  Tavallinen homogenisoitu ja pastöroitu rasvaton maito on melkoisen keinotekoista litkua, joka kannattaa jättää kaupan hyllylle. Vesi on parempi vaihtoehto. Tai joku muu. Perusteluita löytyy mm kirjoituksestani Maitorasvat pois pannasta.

Mummo joi punaista maitoa ja eli 81-vuotiaaksi. Onko punainen maito terveellisempää kuin rasvaton maito?

Edellinen vastaaja kööri : "Yhden elintarvikkeen perusteella ei voi arvioida yhteyttä elinikään. Punainen maito ei ole terveellisempää, mutta sitä voi juoda silloin tällöin.


Mustikkatyttö: Yhdestä tapausesimerkistä ei voida mitään varmaa mihinkään suuntaan tietenkään päätellä, mutta kyllä: Mikäli haluaa juoda maitoa, niin rasvainen (ns punainen) maito on todellakin rasvatonta terveellisempää kohtuudella tietenkin. (kts yllä mainittu bloggaus.)
 



LISÄAINEISTA VASTAAMASSA mm Eviran , lihatiedotuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ihmisiä eli mm Kirsi-Helena Kanninen ja Minna Pekkala

Kertyvätkö lisäaineet elimistöön?

"Ei haitallisessa määrin, kun aineet hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti ei ylity. Ihminen voi altistua tälle periaatteessa joka päivä elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia."


Mustikkatyttö: Just!!! Luetaanpa saman poppoon vastaus, joka käsittelee lisäaineiden sankasta joukosta väriaineita ja mietitään miten somasti linjassa nämä kaksi vastausta ovatkaan keskenään...;)

Ovatko elintarvikevärit turvallisia?

" Atsovärien turvallisuudesta keskustellaan EU:ssa. Heinäkuusta 2010 lähtien  pakkaukseen on pitänyt tehdä merkintä "voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta", jos tuotteessa on jotain seuraavista väriaineista: E102, E104, E110, E122 tai E129. Nämä ovat atsovärejä, joita voi olla erittäin värikkäissä tuontielintarvikkeissa, sekä kinoliininkeltaista (E104), joka on keinotekoisesti valmistettu, mm juomissa käytetty väriaine."

Mustikkatyttö: Niinpä lisäaineista esim atsovärit eivät ole tosiaankaan turvallisia kuten yllä jouduttiin auliisti sentään myöntämään, mutta HALOO: Mitenkäs sitten edellisessä vastuksessa porukka intoili, että kunhan lisäaineiden hyväksytyt enimmäismäärät eivät ylity niitä voi turvallisesti syödä päivittäin vaikkapa koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. Juurihan tuossa seuraavassakin vastauksessa varoiteltiin jo joidenkin lisäaineiden haittavaikutuksista. Täytyy olla jo paljon faktaa taustalla, että teollisuus joutuu viranomaistahojen määräyksestä laittamaan tuollaisia myyntiä häiritseviä varoituksia.

Ja monista muistakin lisäaineista on paljon tutkimusnäyttöä haitoista jo  kertynyt, esim BHA, BHT ja aspartaami ynnä monet muut. Natriumglutamaatista jopa teollisuus on onneksi jo ilmeisesti yleisen paineenkin  takia luopumassa yhä enenevässä määrin. Esim. aspartaamin haitoista löydät linkkejä tieteellisiin tutkimuksiin kirjoituksestani Sosiaalisen median iloista.




SITTEN VIELÄ RASVOISTA vastaamassa Marja-Leena Ovaskainen THL ja Tiina Ritvanen Evira:


Leivän päälle mieluummin voita kuin pitkälle prosessoitua margariinia?


"Ei. Margariineista kannattaa valita sellainen, jossa tyydyttämättömien rasvahappojen osuus on mahdollisimman suuri."


Mustikkatyttö: Kyllä. Leivän päälle mieluummin vaikkapa luomukirnuvoita kuin pitkälle prosessoitua margariinia.Teollisesti luonnottomin menetelmin pitkälle jalostetut tuotteet eivät yleensäkään tee hyvää elimistöillemme.

Rasvan saannistaan kannattaa kuitenkin suurin osa tulla laadukkaista kylmäpuristetuista kasviöljyistä, joissa on riittävä määrä terveydellemme hyödyllisiä omega-rasvahappoja. Itse suosin oliiviöljyn lisäksi Udo's oil-luomutuotetta, jossa omega 3,6ja 9 rasvahappojen suhde on 2:1:1. Seos sisältää mm pellavan ja seesaminsiemenöljyjä.

Laadukkaita rasvahappoja saa myös mm avocadosta, monista pähkinöistä ja siemenistä. Niinpä mikäli haluaa välttää eläinkunnan tuotteita, ei kuitenkaan kannata käyttää margariineja. Parempaakin on tarjolla rasvojen lähteenä. :)


FIKSUJA JUTTUJA:

Makeutusaineista vastaamassa lääkäri Antti Heikkilä:

Sopivatko keinotekoiset makeutusaineet lapsille?

"Ei missään tapauksessa. Metanoli, joka syntyy aspartaamin hajotessa, ei ole hyväksi kehittyville aivoille.

Mustikkatyttö: Näin on justiinsa!

Aiheuttaako keinotekoinen makeutusaine elimistössä samanlaiset hormonaaliset reaktiot kuin sokeri eli insuliinihormonin toiminnan, ruokahalun heräämisen ja rasvan varastoitumisen?

"On tutkittu, että se vaikuttaa neuraalisten refleksien kautta eli ikään kuin huijaa kehoa. "Pavlovin koiran refleksin" takia jopa makean ajattelu voi nostaa veren insuliinipitoisuutta."

Mustikkatyttö: Ihan loogista. Olen itsekin törmännyt tälläisiin tutkimuksiin. Kehoa ei kannata yrittää huijata. :)




SUPERFOODEISTA vastailee ravintovalmentaja, laadun ja luonnonmukaisen ravitsemuksen  asiantuntija Jaakko Halmetoja:


Mitä on superfood?
  "Tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastossa olevia ruokia."

Mitkä ovat suomalaisia superfoodeja?
"Oma top 3:ni on: pakurikääpä, nokkonen ja mustikka. Pakurikääpä on koivun kyljessä kasvava lääkinnällinen lahottajasieni, jota on helppo käyttää esimerkiksi kahvin tavoin.

Miksi söisin superfoodia enkä peruskotiruokaa? "Peruselintarvikkeista jalostetaan kitkeryys ja "kasvilääkkeet" pois. "

Mihin perustuu väite etenkin vihanneksista: mitä tummempi väri, sitä enemmän terveysvaikutteita? 
"Väite on yhdistettävissä etenkin lehtivihreään. Luonnon värit ja maut indikoivat usein ravinteita. Väripigmentit ovat monesti antioksidantteja."
 
Mustikkatyttö: Fiksuja ajatuksia  jälleen Jaakolla! :)

Kyllä sitä joutuupi itse tutustumaan ja pähkäilemään asioita, mikäli jotain tolkkua meinaa saada! Leppoisia kesätunnelmia kaikille! Välillä sataa, kohta taas paistaa!  :)


Kiitokset taiteesta Kuvia matkalta-blogin taitavalle Annelle! ♥

10 kommenttia:

  1. Eii voi olla elimistölle hyväksi, että syömme erilaisia kemikaaleja ruuan ja juomien yhteydessä keskimäärin 7 kg vuodessa, eikä elimistö tiedä mitä sillä kammottavalla moskalla tekee. Ja nuo kevyttuotteet ei totisesti ole terveellisempi vaihtoehto kemikaalisotkujensa vuoksi. Kiitos kun otit artikkelin täällä tarkasteluusi.

    VastaaPoista
  2. Älä muuta virka Hepa! Olen ihan samaa mieltä. Teollisuus yrittää meille ihmisille tyrkyttää ihan liikaa kaikkea luonnotonta. Nuo monenmoiset kevyttuotteet ovat tosiaan yleensä erittäin kaukana terveellisestä ja aidosta ruuasta.

    Kiitos kommentistasi ja oli mukavaa löytää mainio ja niin mahtavan aito blogisi! :)

    VastaaPoista
  3. Mustikkatytön vastukset tuntuivat fiksuimmalta;) Samanlaisia aatoksia sinulla kuin minullakin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Kaisu! Samoja on monet aatokset, olen minäkin huomannut. Ja niinkuin sinäkin olen itsekin yhä aina vain enemmän innostunut lisäämään elävää ja raakaravintoa perheemme ruokapöytään. Oli sitten niin hyvä se lehtikirjoitus teidän perheestänne! :)

    VastaaPoista
  5. Hienot vastaukset olit tuonne laittanut,ehdottomasti parhaimmat! Ja aika lailla samalla tavalla ajattelen minäkin.Upeita nuo Annen kuvat:)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Yaelian! Olen huomannut myös, että monesta asiasta ajatellaan samoin! Sinun resepteistäsikin tulee tosi paljon vinkkejä terveelliseen ja maistuvaan syömiseen!

    Niin, Annella on todella taito hyppysissä ja silmää kauneudelle!Kuvissa on usein myös jännä tunnelma! Ja niinkuin aina taiteessa mielleyhtymät, joita kuvat herättävät riippuvat niin katsojastakin. :)

    VastaaPoista
  7. Aspartamiini on myrkkyä, mutta niin moni muukin juttu on. Kävi tässä niin, että koska en ole perso karkeille, vain suklaalle, mutta kontrolloin sitä, niin en tajunnut napsivani silloin tällöin sokeritonta yskänpastillia. Olin kovissa vatsavaivoissa kauan ja jo lähdössä lääkäriin, kun meille tuli kylään nuori nainen, joka kertoi käyneensä läpi massiiviset vatsatutkimukset ripulin takia. Ja kaken lopuksi syyksi ilmeni tuo hampaita säästävä sokeriton ja hyvin suosittu yskänpastilli ja siinä oleva SORBITOLI. Se ei sovi kaikille.

    Olen monessa Antti Heikkilän kannalla.

    Lue Sinikka Piipn kirja Suomalaiset marjat - kaikki metsän ja puutarhan lajit. Siitä käy ilmi, miten marjoja nauttiva voi selvitä melkein mistä vain. Minä vein superallergisen tyttäreni jolle suurin osa ruoka-aineista oli kielletty läpi lapsuuden kalalla, jogurteilla ja mustikoilla. Vilja-allergiakin kesti 16 ikävuoteen! Lisänä vitamiineja ja hivenaineita amerikkalaisten lääkärien suosituksilla.

    Lakka on muuten myös yksi tehopommi. Piipon kirjassa kerrotaan kaikista marjoista ja miten ne vaikuttavat ja mitä sairauksia voivat estää. Arvostelu siitä löytyy blogistani. Tuon sen kohta myös oikeaan palkkiini, sillä teen kohta Piipolta yhden toisen kirjan.

    VastaaPoista
  8. Hei Leena ja tervetuloa!:) Kiitti kokemuksestasi, onneksi syy vatsavaivoihisi löytyi, ehkäpä joku samasta ongelmasta kärsivä huomaa kommenttisi ja saa avun. Jotkut ovat varmaan tosiaan erityisen herkkiä sorbitolille ja paras silloin välttää tarkasti.

    No olipa teilläkin kovat allergiat perheessä! Hienoa, että tilanne on jo helpottunut! Mustikat ovatkin superterveellisiä!

    Kiitos kirjavinkistä. Kuulostaa lupaavalta. Joitain marjakirjoaja minulla onkin, muttei kyllä tuota.

    Rakastamme koko perhe marjoja. Olen istuttanut erilaisia marjapensaita pihallemme tosi paljon. Sato näyttää ainakin punaviinimarjojen, mustaherukoiden ja marja-aronioiden kohdalla tosi lupaavalta. Kultaherukat näyttävät vähän kärsineen kuivuudesta. Metsämansikoita olemmekin jo vähän voineet napsia omalta pihaltamme. Olen istutellut niitä aiempina vuosina ja ne leviävät kivasti.

    Minäkin niin rakastan lukemista. Blogistasi saa upeita vinkkejä! :)

    VastaaPoista
  9. Vaikuttaa siltä, että sinun olisi pitänyt olla tuolla mukana vastaamassa. :)

    VastaaPoista
  10. Hi hih...oishan se voinut olla kivaa, mutta vähintään auktoriteetissä pahasti uupuu... :D Sitä voi täällä omassa blogissa intoilla sitten rauhassa milloin mistäkin. :)

    Se mistä koen eniten terveysalalla tietäväni, ymmärtäväni ja osaavani on klassinen homeopatia. Tosin monesta muustakin terveyteen ja ravitsemukseen liittyvästä olen halunnut ja haluan edelleen ottaa selvää. On nämä niin tärkeitä ja kiinnostavia asioita. :)

    VastaaPoista