perjantai 10. kesäkuuta 2011

Elävää ravintoa, raakaruokaa...aivan mahtavaa!


Mitä puhtaampaa, aidompaa ja alkuperäisempää ravintoa syön, sen paremmalta tuntuu. Mitä enemmän käytän elävää-ja raakaravintoa, sen paremmin voin. Sama pätee muuhunkin perheeseen. Näin olen havainnut ja tähän on tultu.

Olen jo nuoresta tiennyt, miten paljon enemmän vitamiineja ja hivenaineita raakakasvisravinto sisältääkään kypsennettyyn ruokaan verrattuna. Myöhemmin olen oppinut, että kasvimaailman annit sisältävät myös lukemattomia muita terveydellemme hyödyllisiä bioaktiivisia yhdisteitä, mm erilaisia flavonoideja.Mutta yllätys, yllätys.. luonnonmukaista raakaravintoa nauttivien edut eivät jää vain siihen mitä me saamme, vaan samalla onnistumme myös välttämään yhtä sun toista haitallista. Olenhan minä näistä jo jonkun verran ennenkin tiennyt, mutta Juhana Harjun valaiseva kirjoitus

Vähennä paistamista, hidasta ikääntymistä

Aamiainen ruohikolla-blogissa aukaisi silmiäni entisestään kypsentämisen suhteen! Monia elimistölle haitallisia aineita kuten  AGE-tuotteita syntyy tosiaan jo lyhyilläkin paistoajoilla ja ihan tavallisissakin paistolämpötiloissa.

Mitä AGE-tuotteet ovat...annetaanpa Wikipedian kertoa:

"AGE-tuotteita (Advanced Glycation Endproducts) syntyy glykaation (sokeroitumisen) vaikutuksesta kudoksissa, mutta niitä on myös monissa ravintoaineissa, esimerkiksi kolajuomissa[51], ja niitä syntyy valmistettaessa ruokaa suuressa lämmössä (käristettäessä, grillattaessa ja paistettaessa)[52]. Valtimot supistuvat pian tällaisten aterioiden jälkeen AGE-tuotteiden endoteelissa aiheuttamien muutosten takia. Jatkuva ja pitkäaikainen AGE-tuotteita sisältävien ravintoaineiden nauttiminen saattaa johtaa pysyviin valtimomuutoksin, sanoo Uribarrin työryhmä. Age-tuotteet... voivat vaurioittaa myös munuaisia, Uribarri varoittaa[53] "

Raakakakku

AGE-tuotteiden saamistaan voi vähentää mm. seuraavin keinoin:

Mikäli haluat kypsennettyä ruokaa, suosi keittämistä, hauduttamista ja eritoten höyryttämistä grillaamisen, paahtamisen ja paistamisen sijaan.


Vähennä eläinkunnan tuotteiden käyttöä.

Kala on usein lihaa parempi vaihtoehto tässäkin asiassa.

Mikäli käytät maitotuotteita, suosi pastöroimattomia.

Sitruuna tai muu hapan ruuanlaiton yhteydessä vähentää Age-tuotteiden muodostusta.

Suosi kasveja, hedelmiä ja marjoja.

 Lisää raaka-ja elävän ravinnon osuutta ruokavaliossasi. Näin AGE-pitoisuudet tippuvat tosi tehokkaasti!

Olenkin itse päättänyt siirtyä vielä entistäkin enemmän raaka-ja elävän ravinnon käyttäjäksi. Kyllä keho kertoo, mikä sopii! :)


Vehnänoraasta tehtävä mehu sisältää suuret määrät vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja, entsyymejä, aminohappoja sekä 70 % klorofylliä eli lehtivihreää. Vehnänorasmehun ravintoainepitoisuudet ovat  korkeita ja mehun sanotaan emäksisöivän elimistöä ja edistävän voimakkaasti terveyttä. Vehnänorasmehu on ollut perinteisesti yksi elävän ravinnon ruokavalion kulmakiviä. Mehustaminen  idätys ja oraiden kasvattaminen ovat tärkeitä ruuanvalmistusmenetelmiä. Kuivattamista käytetään mm erilaisten leipästen ja raakakeksien teossa.Miten käsite ELÄVÄ RAVINTO syntyi?

Ann Wigmorea kutsutaan elävän ravinnon äidiksi.  Hän kasvoi mummonsa hoidossa ja oppi tältä ymmärtämään sen, miten mahtavasti luonto voi auttaa parantumisessa. Ann syntyi maalaiskylässä Liettuassa yli 100 vuotta sitten 17.3  1909. (Oho, itsekin synnyin samana päivänä, tosin vuosi oli eri.)

Ann Wigmorella oli monia vaikeita vaiheita elämässään, mutta myös sitkeä, toiveikas ja empaattinen luonne. Kun hän sairastui paksusuolensyöpään, hän keksi alkaa hoitaa itseään syömällä villejä kasveja ja yrttejä. Hän kehitti elävän ravinnon elämän tavan, parantui ja alkoi auttaa myös toisia.

Monet, joille koululääketiede ei enää suonut mitään toivoa, toipuivat elävällä ravinnolla vakavistakin sairauksista kuten syövästä tai reumasta. Ann Wigmore alkoi myös kirjoittaa tiedoistaan ja kokemuksistaan. Sittemmin eri puolille maailmaa on perustettu elävän ravinnon instituutteja, keskuksia ja yhdistyksiä.


 Ann Wigmore


Elävää ravintoa ja raakaravintoa 

Raakaravinto on ollut tunnettua jo ennen elävää ravintoa. Raaka ruokahan oli itse asiassa ihmisen alkuperäisintä ravintoa. Alunperin raakaravinnon syöjät söivät kasvikset ja hedelmät sellaisinaan. Ann  Wigmore kehitti raakaravintoa edelleen monien vakavien sairauksien hoitoon sopivaksi, hyvin sulavaksi ruuaksi tiettyjen valmistusmenetelmien avulla.

Elävä ravinto on aina raakaravintoa, mutta kaikki raakaravinto (esim kylmäpuristetut kasviöljyt) ei ole elävää ravintoa ainakaan Ann Wigmoren määritelmän mukaan. Raakaravinto (Raw food) on siis laajempi määritelmä ja maailmalla jo melkoisen levinnyt syömiskulttuuri ja elämäntapa. Termi elävä ravinto taas on tarkemmin määritelty ja viittaa yleensä juuri Ann Wigmoren kehittämään ruokavalioon.

Elävä ravinto sisältää paljon voimakkaassa kasvussa olevia, todella ravintoainepitoisia, elävässä tilassa olevia aineksia: ituja, oraita ja versoja, joita voi myös kasvattaa itse.
Kuumentamattomista kasvikunnan tuotteista syntyy mehuja, smoothieita, siemen-ja pähkinämaitoja sekä -kastikkeita, puuroja, keittoja, salaatteja, pateita, dippejä, juustoja, sipsejä, kakkuja, muffinsseja, keksejä, karkkeja jne.

Raakamansikkakakku

Elävään ravintoon ei kuulu jäädyttäminen tai kylmentäminen alle nollan (ainakaan alunperin), sen sijaan raakaravintoporukka tekee myös monenlaisia raakajäätelöitä ja -jäädykkeitä esim banaanista ynnä muista hedelmistä, marjoista ja pähkinöistä. Osa Raw food-ihmisistä käyttää myös raakamaitoa, kalaa tai eläinkunnan tuotteita, mutta he korostavat tällöinkin laatua ja luonnonmukaisuutta.

Suomessa tietoa  elävästä ravinnosta saa mainiosti Elävän ravinnon yhdistyksestä. :)


David Wolfe

Monet Raw food-ihmiset, esim David Wolfe, ovat nostaneet erityisen ravinnetiheät ruoka-aineet eli ns superfoodit ihmisten tietoisuuteen ja tämä taas on vaikuttanut myös elävän ravinnon kannattajien ruokailutottumuksiin. Raakaravintoporukka puolestaan hyödyntää usein jo laajasti Ann Wigmorenkin esille nostamia ruuan valmistustapoja. Niinpä voidaankin sanoa, että nykyään raakaravinto (Raw food) ja elävä ravinto ovat jo hyvin lähellä toisiaan.Mitä elävä ravinto on?

Elävä ravinto on luonnollista kuumentamatonta kasviruokaa, joka valmistetaan hyvin sulavaksi. Luomua suositaan sen puhtauden, ravinnerikkauden ja maunkin takia.

Elävää ravintoa ei kuumenneta yli 47 asteiseksi, koska tällöin ruuan entsyymit tuhoutuisivat.Ne alkavat hajota jossain määrin jo 42 asteessa. Elävässä ja raakaravinnossa onkin huomattavasti enemmän terveydelle ja ruuansulatukselle edullisia entsyymejä ja ravinteita kuin kuumennetussa ruuassa.

Raaka-aineet halutaan myös yhdistellä yksinkertaisesti.(mm yleisesti ottaen hedelmiä ja vihanneksia ei syödä yhtä aikaa.)

raakatacoja


Elävän ravinnon valmistustapoja:
 
tehosekoitus
liotus
idätys
kuivaus
mehustaminen
kasvatus versoiksi ja oraiksi
maitohapattaminen

Nämä valmistustavat tekevät ruuan helpommin sulavaksi
sekä tehostavat ravinneaineiden imeytymistä ja lisäävät usein myös ravinnepitoisuutta.

raakapitsa


Elävä ravinto ja raakaruoka ovat minusta usein herkullista, todella terveellistä ja ravinteikasta ruokaa, joista saa hyvän olon. Suosittelen kaikille mahdollisuuksien mukaan näitten herkkujen lisäämistä ruokavalioonsa! :)


Kirjavinkkejä:

Elävän ravinnon yhdistys: Ruokaohjeita: Herkutellaan elävällä ravinnollaAnn Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita 

David Wolfe: Sunfood diet success systemToivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat


Elsa Ervamaa: Elävä ravinto

Diana Store: Raw Food works


Victoria Boutenko: Green for life

Mea Salo: Hellaton kokki - Raakaravintoa kasviksista                Hellattoman kokin Raakanamikirja

6 kommenttia:

 1. Loistava paketti, kiitos! ^__^

  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitettu informatiivinen postaus,etenkin sellaiselle,jolle nuo asiat saattavat olla uusia:)Ovatko kuvissa näkyvät kakut sinun tekemiäsi;näyttävät ihanilta!

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että tykkäsit Emma! Kiitoksia piristävästä kommentistasi! Elävä ravinto ja raakaruoka on alkanut innostaa aina vain enemmän. :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Yaelian!Tuntuupa mukavalta saada positiivista palautetta! Juu, yritinkin tehdä tekstistä myös informatiivistä...itsekin aina vaihteeksi tykkään lukea sellaista.

  Kakut olivat minustakin niin ihania, että halusin ne esille, vaikkeivät olleetkaan omatekemiäni. Tarkoitus on kyllä laitella omista kakkutuotoksistanikin tänne vielä joku päivä kuvia. :)

  VastaaPoista
 5. Heip! Kiva kirjoitus & muakin alkoi kiinnostaa kuvien herkut... Löytyisikö vielä linkkiä mistä olet nuo bongannut? Erityisesti mansikkakakku ja tacot...

  VastaaPoista
 6. Hei Iiris! Mukava kuulla, että sinäkin aloit innostua raakaherkuista! En nyt ainakaan tähän hätään enää löytänyt mainitsemiisi kuviin liittyviä alkuperäisiä reseptejä.

  Laitan tähän esille linkkejä joihinkin herkullisiin raakamansikkakakkuresepteihin.
  Raakatacoteeman pariin on tarkoitus myös palata jossain vaiheessa reseptien kera.

  Tässä siis mansikkaherkkuihin liittyen:

  Peikkojen maailman Kaisulla on ihan mielettömän hyviä raakaleivonnaisreseptejä, myös mansikka- ynnä muita suussasulavia marjaisiakin herkkuja.
  Tässäpä nettiosoite:


  http://rollit4.blogspot.com/2010/07/luomumansikkaa-mahan-taydelta.html


  Virpi Mikkosen Kiitos hyvää- blogista löytyy myös mehevä raakamansikkakakun ohje:

  http://www.trendi.fi/blogit/Alla-bloggar/Luokka/Kiitos-Hyvaa/Postaus/?BlogEntry=16169


  Huomenta Suomi-ohjelmassa Raakaravintovalmentaja Mea Salo ( blogin osoite: http://raakaravintoa.blogit.fi/ ) tekaisee nopsasti maistuvan raakatortun. Marjoiksi voisi käyttää myös luomumansikkaa. Tässäpä osoite:

  http://www.katsomo.fi/?progId=71408


  Täältä löytyy vielä yksi mahtava raakamansikkakakkuresepti enkunkielisenä:

  http://rawgoddessinthemaking.blogspot.com/2011/03/raw-white-chocolate-strawberry.html


  Näin kun mansikoitten makuun oikein päästiin, niin haluan vinkata vielä Appelsiinejahunajaa-blogin Yaelinin herkullisesta raakamansikkajäätelöohjeista eli Hunajainen mansikkajäätelö ja Pikainen raikas mansikkajäätelö . Blogista löytyy myös paljon muita Raakaruokaherkkuja.

  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2010/05/hunajainen-mansikkajaatelo.html


  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.com/2011/06/pikainen-raikas-mansikkajaatelo.html


  Ihanaa lueskella raakaherkkureseptejä ja katsella upeita kuvia..Minullakin on suunnitteilla laitella tänne blogiini yhä useammin myös kuvia ja reseptejä omista raakaruokatuotoksistani. Olen alkanut ihan hurahtaa touhuun! :)

  VastaaPoista