tiistai 7. kesäkuuta 2011

Homeopaattinen matka-ja kotiapteekki

Murkku valloittamassa maailmaa tai ainakin meidän omenapuutamme. :)

Jos lähdemme matkoille, meillä on tapana ottaa valikoima homeopaattisia aineita mukaan. Nyt ovat poitsu ja homeopaattinen matka-apteekki kotiutuneet jo Luleåån. Siellä on kuulema ainakin käyty jo linturetkellä, valokuvattu, pelattu ja saunottu. Äitikin on täällä pärjännyt isosta välimatkasta huolimatta. On toki tässä jo useaan otteeseen tullut viestiteltyä ja kuunneltua kotona poitsun laulua, mistä keskimmäinen on ollut käärmeissään.

Hyötyliikuntaa sain urakalla, kun taistelin pitkäksi venähtäneen ruohikon kanssa. Samalla nappailin pihan yrttejä ja raparperitkin saivat vettä. Niistä on tullut blenderillä kivoja juomia.Mukaan vaan vaikkapa vettä, hunajaa, luomulimeä tai -sitruunaa ja kuusenkerkkiä. Kuusiaidastamme saa kunnon saaliita.

Tänä kesänä haluan syödä entistä raakaravintopainotteisemmin. Aamulla pyoräytinkin blenderissä raakakasvis&sienikeiton.Siinä oli tomaattia,chiliä, kurkkua, aimo annos siitakesieniä, valkosipulia, sipulia, tilliä, basilikaa ja laadukasta merisuolaa. Juu ja useampaa lajia pippureita.Vettäkin laitoin mukaan.  Maku oli mielenkiintoisen tujakka ja olo oli sen nauttimisen jälkeen pirteä. Jaksoi sitten tehdä hyvin pihahommia. Huomenna vielä jatkuu yksi sun toinenkin projekti. Kirsikkapuut ovat tehneet hauskasti poikasia lähettyvilleen ja kriikunallakin on jo jälkikasvua. Saas nähdä tuleeko nuoriin kirsikkapuihin vielä hedelmää. Kukkia ainakin oli jo valtavasti.


      JOITAIN HYVIÄ HOMEOPAATTISIA AINEITA MATKOILLE TAI KOTIAPTEEKKIIN: (Siis homeopaattisina valmisteina eli vahvasti laimennettuina ja dynamisoituina! Raaka olomuoto on useilla aineilla myrkkyllinen.)

ACONICUM: Aineen eli sinisen ukonhatun aikaan saamalle myrkytystilalle on ominaista ahdistuneisuus, rauhattomuus ja pelkotilat. Homeopaattisena aineena aconicum on ensimmäinen lääke, jota kannattaa harkita voimakkaisiin shokki-ja kuolemanpelkotiloihin. Vaivat puhkevat yllättäin ja rajuina ja laukaisijana on usein ollut kuiva, kylmä sää tai kylmä tuuli tai veto. Joskus myös hyvin kuuma sää voi laukaista aconitum-tilan.

Olotilaa pahentaa: lämmin huone, keskiyön aika,ilta-aika, kosketus, paine, aurinko
Olotilaa helpottaa: lepo, hikoilun puhkeaminen, ulkoilma

Vaivoja joihin Aconitum voi sopia:

Äkilliset kuumeiset infektiot: Sairastuminen on voimakas ja äkkinäinen reaktio. (Belladonnaakin nopeampi.)Kasvot ovat kuumat, kuivat ja tummanpunaiset. Psytyyn noustessa ne muuttuvat kalpeiksi. rauhaatomuus ja ahdistuneisuus ovat tyypillisiä olotilalle.Usein ilmenee janottomuutta.Laukaisijana voi olla ollut kylmälle tuulelle tai vedolle altistuminen.

Onnettomuuksien ja järkytysten jälkeiset shokki-ja pelkotilat

Voimakkaat kiputilat: Potilas on tuskaisen ahdistunut eikä kestä koskettamista. Kivut voimistuvat puoliltaöin ja ovat valtavat. Kihelmöintiä ja puutumisen tunnetta voi myös esiintyä.


APIS MELLIFICA: Hunajamehiläisen pisto saa aikaan punoitusta, turvotusta ja kipua. Aine hoitaakin hyvin tiloja ja tauteja, joille turvotukset ja pistävät kivut ovat tyypillisiä. Tulehtuneet osat ovat usein tulipunaisia ja potilas janoton.

Olotila pahenee: lämmöstä, kosketuksesta ja öisin sekä nukkumisen jälkeen.
Olotila helpottuu: raittiissa ilmassa, kylmistä kääreistä ja kylmästä yleensäkin

Vaivoja, joihin Apis voi sopia:

Pistohaavat: Pistoksen (myös ampiaisen tai mehiläisen) seurauksena tulleet vammat tai muut vammat, jotka turvottavat ympäröivää kudosta ja aiheuttavat pistävää kipua. Kylmä lieventää paikallisesti vammaa.
 
Allerginen reaktio, nokkosihottuma: voimakas turvotus, polttavat kivut, polttelu ja kutina

Palovammat: Palaneessa kohdassa voi esiintyä hyytelömäisiä rakkuloita ja ympäristö on voimakkaasti turvonnut.

Niveltulehdukset: Iho on kosketusarka ja usein punaisena hohtava. Myös voimakasta turvotusta esiintyy ja kipu on kovaa.

Nielurisatulehdukset: Voimakas turvotus ja punaisuus näkyy selvästi nielurisoissa.Kitakieleke on hyvin turvonnut. Potilas on melkoisen janoton yleensä.ARSENICUM ALBUM: Potilaalla on turvaton olo. Hän on yleensä ahdistunut, jännittynyt ja huolissaan, mutta asiallinen. Hän on myös yleensä valtavan levoton ja saattaa saada paniikkikohtauksia. Potilas on paleleva ja kylmyys pahentaa oloa.Kun vaiva on akuutti, potilas haluaa raitista ulkoilmaa ja kasvot ovat kuumat. Keho on kuitenkin samalla kylmä ja potilas kaipaa lämmintä peittoa.Olo on yleensä huonoin keskiyöllä tai 1 ja 2:n välillä. Potilas on usein janoinen, mutta saa juotua vain pienen kulauksen kerrllaan.
Kivut ovat yleensä polttavia, vaikka lämpö niitä helpottaakin.Potilas on usein sangen uupunut. Arsenicum-potilas on yleensä hyvin pikkutarkka, jopa pakkoneuroottinen. Potilaalla voi olla ärsyttäviä eritteitä, jotka aiheuttavat ihovaurioita.

Olotilaa pahentaa:painaminen, syöminen, kosketus,tukahduttaminen,ahdistus
Olotilaa helpottaa: lämpö, pienet määrät kylmää vettä

Vaivoja, joihin Arsenicum voi auttaa:

Akuuttitiloja, joihin liittyy ahdistuneisuutta, levottomuutta, palelua ja halua juoda usein pieniä määriä. Kuumetta ja hourailuakin esiintyy usein. (esim influenssa)


Polttava nielutulehdus, jota lämmin juoma helpottaa.

Maha-suolitulehdus, johon liittyy oksentelu ja ripuli ja joskus samanaikaisestikin

Astmakohtaus, johon liittyvät tyypilliset arsenicumpiirteet, ahdistuneisuus, levottomuus ja jano.


ARNICA: Aine tulee kysymykseen yleensä erilaisissa onnettomuustapauksissa. Arnica sopii erityisesti silloin, kun on tapahtunut verenpurkausta.Se sopii erityisen hyvin ruhjeisiin, nyrjähdyksiin tai kirurgisen tapauksen jälkihoitoon sekä vähentämään verenvuotoa synnytyksissä sekä muutenkin helpottamaan kipuja ja toipumista synnytyksestä. (Muitakin sopia aineita synnytyksiin liittyen on.) Myös aivotärähdyksiin aine sopii riippuen tapauksesta.

Olo huonompi voimanponnistuksesta, kosteassa ja kylmässä, pienimmästäkin kosketuksesta.

Oloa parantaa lepääminen, makaaminen ja olo lepoasennossa

Kipu on tyypiltään kuin olisi hakattu.

Nivelissä tunne kuin ne olisivat venähtäneet.

 BELLADONNA: Aine on tehty lemmonmarjasta .Sairaudentilat,joita voidaan tällä homeopaattisella aineella hoitaa, muistuttavat siis Belladonnan aiheuttamaa myrkytystilaa. Taudinkuva on yleensä raju. Potilas tai vaurioitunut kohta on aina punainen ja kuuma. Kurkku tai suu voi tuntua kuivalta. Krampit ja jopa hourekuvat voivat kuulua tilaan. Oireisto kehittyy yleensä nopeasti.

Olotilaa pahentaa: voimakas valo ja liike, äänet, kosketus, lämpötilan voimakas vaihtelu

Olotilaa helpottaa: lepo, pään ja yläruumiin kohottaminen

Vaivoja, joihin Belladonna voi auttaa:

Akuutit kuumeiset infektiot: Potilas on huomiotaherättävän punainen ja kuuma. Pää ja peitetyt ruumiinosat hikoilevat voimakkaasti.Kädet ja jalat ovat usein siltin kylmät.Kurkun ja suun kuivuudesta huolimatta potilaalla on yleensä vain vähän janoa korkeankaan kuumeen aikana. Kuumeinen tulehdustauti tulee usein yllättävän nopeasti. Lasten kuumetaudit voivat usein olla Belladonnatyyppisiä.  (Belladonna jatkuu tulevaisuudessa tästä vielä ...)

 Seuraavia lääkeainekuvia kuvailen tänne myöhemmin:

Bryonia
Cantharis
Chamomilla
Eupatorium
Hepar sulfuris
Ipecacuanha
Lachesis
Nux vomica
Pulsatilla
Rhus toxicodendron

ANNOSTELU:

 Akuuteissa tapauksissa itsehoidossa suositellaan usein pysyteltävän potensseissa C6 tai C30. Kokeneet homeopaatit käyttävät tosin usein esim C200 akuuteissa infektioissa ja itsekin pidän sitä hyvänä ja erittäin  tehokkaana potenssina useissa tapauksissa.Mutta jos aineiden tuntemus ym ei ole kovin syvällistä, niin varmempi pysyä matalemmissa potensseissa. ( Ei kuitenkaan mielellään alle D12 tai C6 näissä sarjoissa, miksipä nimittäin turhaan rasittaa kehoaan vähäisilläkään määrillä esim arsenikkia, kun jonkun verran korkeammin  potensoidut aineet toimivat vieläpä tehokkaamminkin. Itse käytän akuuteissa sairauksissa yleensä C-potensseja ja kroonisissa sekä C- että Q-potensseja. Ja kuten aiemmin olen kirjoituksissani selittänyt, minä ja muutkaan klassisen homeopatian kannattajat ja harjoittajat jo homeopatian perustaja  Hahnemannista lähtien emme käytä ja kannata yhdistelmävalmisteita tai usean eri aineen yhtäaikaista antamista lainkaan.)

Miten ainetta tulisi antaa akuuteissa sairauksissa:

Aiheesta on variaatioita, mutta tässä monien klassisten homeopaattien hyväksi näkemää tyyliä:
Kokemus on osoittanut, että homeopattista ainetta kannattaa antaa sitä useammin, mitä akuutimpi sairaus on kyseessä. Otetaan siis joitain pikkurakeita 1-5 kpl  tai 3-5 tippaa nestemäistä lääkettä ja annetaan liueta puoleen lasilliseen vettä.(Jos on kyseessä nestemäinen valmiste, pulloa pitää ensin ravistella hieman. ) Kun kaikki on liuennut  veteen, nestettä pitää hieman hämmentää muovilusikalla ja ottaa sitten kokonaisen muovilusikallisen verran suuhunsa. (herkimmät jopa vain teelusikallisen verran).Rajummissa tapauksissa lääkettä voi ottaa jopa kymmenen minuutin välein, vähemmän dramaattisissa tapauksissa puolen tunnin tai tunnin välein tai harvemmin.

Liuoksen hämmentäminen on tärkeää, koska se muuttaa sen energeettistä olomuotoa aina hiukan eli potensoi sitä. Jo homeopatian perustaja Hahnemannkin havaitsi aikoinaan, että toistetut annokset toimivat paremmin, mikäli niitten potenssia oli hiukan muunnettu ravistelemalla ja/ tai hämmentämällä.Miten toimia, kun homeopaattinen akuuttiin vaivaan tarkoitettu aine on annettu:

Nyt täytyy seurata tarkasti vaikutuksia. Jos sairaus on erittäin akuutti ja ainevalinnassa on päästy oikeaan ratkaisuun, vaikutus tulee yleensä pian. Noin varttitunnista tuntiin kuluvan ajan sisällä. Akuuteissa sairauksissa ns alkuhuononemista ei aina tule lainkaan tai se on lyhytkestoinen yleensä. Paraneminen voi näkyä myös levolliseen uneen vaipumisena voinnin silti kohentuessa.(Täytyy muistaa, että lähtee tarvittaessa, tilanteen niin vaatiessa lääkäriin, vaikka saisikin homeopaattista hoitoa!)

Mikäli paranemista ei ilmene kohtuu ajassa, täytyy ottaa lääkkeen valinta uudelleen tarkasteluun. Mikäli löytyykin parempi vaihtoehto se tulee ottaa käyttöön välittömästi.


Jos lääkkeen ottamisen jälkeen piakkoin seuraa yleisen olon helpottumista ja oireetkin alkavat lieventyä ehkä  katoavatkin ,niin selkeästi oikein valittua homeopaattista ainetta ei tule antaa toistamiseen uudestaan.

Hyvin alkuun lähtenyt tervehtyminen voi nimittäin tyssätä turhien toistojen takia tai ainakin hidastua. Kun ensisykäys on annettu tervehtymiskehitys etenee usein pitkään itsekseen ilman liikoja puuttumisia.Aine toistetaan vasta, kun on varmaa, että liikkeelle lähtenyt parantumis- ja tilanteen helpottumisprosessi ei enää etene. (Q eli LM-potenssien kohdalla toimitaan toisin kuin C-sarjan kanssa, mutta siitä toisella kertaa lisää.)


Jos taas oirekuva on muuttunut ja on vaikkapa syntynyt jo ihan uusiakin oireita, täytyy tarkistaa onko aluksi valittu aine enää sopiva. Tilanne saattaakin vaatia uuden lääkeaineen etsimisen ja tällöin tämä uusi, nyt parhaiten tilaa vastaava aine pystyy edesauttamaan parantumisprosessin etenemistä.

Kaikkein tärkeintä potilaan parantumiskehityksen arvioinnissa ei ole yksittäisten oireiden helpottuminen vaan se, helpottuuko potilaan yleisvointi. Esim sairas vaipuu juuri levolliseen uneen, jaksaa juoda tai tulee jopa nälkäiseksi tai kuvailee itsekin oloaan paremmaksi. Jos potilaan olo jatkuvasti paranee, uusia lääkeannoksia ei anneta (mikäli käytetään c-potensseja), vaan tarkastellaan vain tilanteen etenemistä.

Tässä oli hoidonkulusta pääpiirteitä.  ( Täydentelen varsinkin tiettyjen lääkeainekuvien tietoja vielä myöhemmin.) Lisää tietoja homeopaattisita aineista löydät halutessasi jo nyt esim kirjoituksen alla olevista linkeistä Materia Medica-teoksiin!


Sen verran kauas poikani lähti, että annoin hänelle mukaan vieläpä 36 homeopaattisen aineen  Basic Plus 36 Kits kotiapteekkipakkauksenkin. Sen aineista, voit lukea alla olevasta linkistä, mikäli englannin kieli luonnistuu: Pakkauksen mukana tulee myös pieni Materia Medica-vihkonen, jossa on tiivistettyä tietoa
lääkkeen valinnasta ja annostelusta sekä homeopatian toimintaperiaatteista. Kuva on
Helioksen omilta sivuilta. Olen ollut tosi tyytyväinen tuotteeseen. Aineet ovat toimineet upeasti!

Hankin tuon satsin vuosia sitten Circlum Farmaciasta-osastolta Hakaniemen apteekista. Sieltä voi homeopaattisia valmisteita tilata kätevästi puhelimitsekin. Voi tosin tilata muistakin paikoista, mutta tuo paikka  on minulle tutuin ja palvelu on pelannut hyvin sekä aineet toimineet moitteettomasti. Itselläni on jo yli 150 erillisen putellin varasto homeopaattisia aineita aakkosjärjestyksessä säilytettynä kotosalla. Näin ollen, jos tulee vaikkapa sairastuminen yöaikaan, niin yleensä oikea aine on jo käsien ulottuvilla.( Näin laaja varasto on järkevä vain sellaisella, joka taitaa homeopatian hienosäädötkin.) 

Jos matka suuntautuisi kaukomaille, olisi hyvä ottaa mukaan kohdemaitten tyypillisimpiin tauteihin usein sopivia aineita ja laajempaa arsenaalia vatsatautien varalta: Esim :
Argentum nitricum, Aloe, Bellis per., Camphor, Carbo veg., Chelidonium, China, Cocculus, Cuprum, Epat. perf., Hepar sulph, Ipecacuanha, Manganum, Natrum mur., Podophyllum, Staphisagria, Urtica urens, Veratum album

Nämä ja 18 muuta perusainetta sisältyvät Travellers Kit -pakkaukseen. Ne muut perusaineet ovat siinä:
Aconitum, Apis, Arnica, Arsenicum album, Belladonna, Bryonia, Cantharis, Chamomilla, Gelsemium, Hypericum, Ignatia, Ledum, Mercurius, Nux vomica, Pulsatilla, Rhus tox., Ruta ja Silica.

Perusteellisempaa lisätietoa homeopaattisista lääkeaineista saa esim alla olevista Materia Medica- teoksista. Linkit ovat peräisin taitavan klassisen homeopaatin  George Vithoulkasin opinahjon sivuilta.

"Homeopathic Materia Medica
Here you can find online versions of Materia Medica by the following homeopaths:
Homeopatia on mahtavaa parantamisen taitoa, johon kannattaa tutustua! Ihania, aurinkoisia päiviä teille lukijani!  :)

Mehiläinen kultaherukassa. Ps. Kiitokset Viltsulle tälläkin kertaa luontokuvista! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti