perjantai 16. maaliskuuta 2012

Hormonihäirintää ja tunnustuksia

Liebster tarkoittaa ''rakkain'' tai ''rakastettu'', mutta voi myös tarkoittaa suosikkia. Liebster-palkinnon ajatuksena on saada huomiota blogeille, joilla on alle 200 lukijaa. 


Sain ilokseni Tunnustuksen koskettavalta kirjoittajalta Lauralta blogista Pienin askelin elämään . Tuhannet kiitokset Laura!

Tunnustuksen säännöt:


1. Kiitä antajaa ja linkitä bloggaaja, joka antoi sen sinulle.
2. Valitse viisi suosikkiblogiasi (joilla siis alle 200 lukijaa) ja kerro se heille jättämällä kommentti heidän blogiinsa.
3. Kopioi ja liitä palkinto blogiisi.
4. Toivo, että ihmiset, joille lähetit palkinnot antavat sen eteenpäin heidän viidelle suosikkiblogilleen!Minulla on monia suosikkeja blogimaailmassa ja olen jo aiemminkin muistanut erinäisiä upeita blogeja tunnustuksilla.

Valinta osuu nyt seuraaviin viiteen inspiroivaan ja ajatuksia herättävään blogiin:
haitulitallaa 

Kello viiden kahvi

Kohti terveellisempää elämää

Matkaloki - matkanaisen seurassa

 RIIK RIIK 

Onnittelut teille! Bloggaatte upeasti! 


Sain tässä pikkasen aikaa sitten Tunnustuksen (http://mustikkatytto.blogspot.com/2012/02/blogipalkinto-persoonallisuustyypin.html) myös ihanalta Marialta  ja kerroin palaavani Tunnustuksen eteenpäin jakamiseen myöhemmin. Tässäpä tulos:

Tämän palkinnon,( jonka vastaanottamiseen & jakamiseen tiedot löytyvät siis täältä), saa bloggaaja, jonka säkenöivä älynlento ja argumentoinnin jouhevuus ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Blogissa on pohdintaa ja analyysia laajalti elämän eri ilmiöistä ja kommenttiosiossa on yleensä aina hyvin kiinnostavia keskusteluja. En ole bloggaajan kanssa aina läheskään samaa mieltä, mutta se ei ole lukemisintoani vähentänyt. Olen ollut blogissa enimmäkseen tarkkailulinjalla, niin kuin monissa muissakin kiintoisissa blogeissa.  Useinhan blogia saattaa lukea kuussa jopa tuhannet ihmiset, mutta kommentoimaan lähtee kuitenkin yleensä vain pieni prosentti lukijakunnasta. Täältä paljastui siis yksi hiljainen lukija  Ironmistressin tuotannolle. Blogi kantaa nimeä Takkirauta.Haluan vielä vinkata todella kiinnostavasta ohjelmasta:Dok: Kemikaalikuorma | Ohjelmat | yle.fi


"86 min Ihmisverestä on löydetty satoja kemikaaleja, joita ympäristöön on päästetty liki sata vuotta: palontorjunta-aineita, pinta-aktiivisia aineita ja muovien pehmittimiä. O: Stefan Jarl. Ruotsalainen dokumentti vuodelta 2010. "

Katsoin kyseisen dokkarin tänä aamuna. Se oli vaikuttava.

Tässäpä joitain dokumentin herättämiä ajatuksia ja huomioita teemasta:

Meillä jokaisella on satoja kemikaaleja veressämme ja niidenhän ei kuuluisi olla siellä! Ihmiskunta on keksinyt jo yli 100 000 kemikaalia, joiden vaikutuksista ei olla vielä edes kovin tarkkaan tietoisia.

Yhtä ja toista on kuitenkin jo saatu selville: 

Palonsuoja-aineet voivat aiheuttaa mm kilpirauhasen sairastumisen. DDT.n hajoamistuotteet taas vaurioittavat esim lisämunuaista heikentäen tätä.

Ftalaatit ovat muovin pehmentimiä, joita saattaa olla joissain muovileluissa jopa 40 prosenttia massasta. Mikäli muovilelu tuntuu rasvaiselta syynä ovat usein ftalaatit. Aina, kun lapsi koskee tälläistä lelua hän altistuu näille helposti irtoaville aineille. ja vielä ikävämpää, mikäli pienokainen imeskelee näillä pehmentimillä kyllästettyjä muovihärpäkkeitä. Monilla on tapana hiljentää vauvelinsa kitinä antamalla tälle imeksittäväksi lähin harmittoman näköinen esine tahi muovinen härpäke. Kannattaisi kuitenkin miettiä kaksi kertaa.


" Viime vuosina useita pehmeitä muovileluja on Suomessa vedetty pois markkinoilta haitallisen suurien ftalaattipitoisuuksien vuoksi." (Wikipedia)

Monet kurahanskatkin  ovat pehmeämmäksi käsiteltyä PCV-muovia, jolloin lapsi imee hanskansa mukana näitä ftalaatteja.

Wikipedia:" PVC on kovaa muovia, joka saadaan pehmeämmäksi ja taipuisammaksi lisäämällä siihen pehmittimiä, joista yleisimpiä ovat ftalaatit." Vedenpitävyytensä vuoksi PVC:stä valmistetaan myös mm putkia, sadeasuja ja laukkuja.
Mitä taas vettähylkiviin hanskoihin, vaatteisiin ja teflonpannuihin tulee, niissä on yleensä erilaisia fluoriyhdisteitä, jotka ovat myös varsin haitallisia. Yksi havaittu ongelma löytyy täältä: Tanskassa tehdyn tutkimuksen mukaan rasvaa ja vettä hylkivien pinnotteiden sisältämä perfluorioktaanihappo (pfoa) häiritsee etenkin tyttöjen painoa. Aine vaikuttaa häiritsevästi insuliinin ja leptiinin tuotantoon. Nämä taas ovat painoon vaikuttavia hormoneita.

Kemikaalien aiheuttamasta hormonihäirinnästä on vieläkin vakavampia esimerkkejä:

Tiedemiesten havaitessa, että tietyt kemikaalit toimivat kuin hormonit on alettu pohtia seuraavaa: Hormonien vaikutukset eivät ole suurilla määrillä samoja kuin pienillä määrillä. Kun toksikologit ovat tajunneet, miten kemikaalit käyttäytyvät (eli usein hormonien tavoin), on pitänyt luopua perusoletuksesta, että myrkyllisyys on kiinni määrästä.

Määrät, jotka jo vaikuttavat, ovat niin pieniä, että niitä on vaikea käsittää. Esim biljoonasosaa pienempi hormonipitoisuus voi käynnistää rintasyöpäsolujen kasvamisen. Ja jo nyt olemme saaneet tietää, että bisfenoli A, jota käytetään yleisesti kovamuovissa ja säilykepurkkien materiaaleissa, voi käynnistää rintasyöpäsolujen kasvun biljoonasosaa pienemmällä pitoisuudella. Aivan kuten luonnollisten hormonien tapauksessa! Bisfenoli A on xenoestrogeeni eli kemikaali, joka osaa matkia estrogeenihormonin toimintaa elimistössä. On todisteita siitä, että bisfenoli A pystyy vaikuttamaan monin tavoin häiritsevästi kehon hormonijärjestelmään.

Kemikaalien määrää vieläkin ratkaisevampi tekijä on usein altistumisen ajankohta. Teollisuus on toitottanut, että biljoonasosat ovat vaarattomia määriä. Nykyisten tutkimusten valossa näin ei kuitenkaan ole. Hyvin pienetkin määrät kemikaaleja voivat onnistua häiritsemään elintärkeitä kehitysvaiheita, jolloin seuraukset ovat dramaattisia ennemmin tai myöhemmin ilmetessään.

Esim miespuolisen sikiön kehityksessä on tietty kehitysvaihe, jolloin sikiö on hyvin herkkä hormonihäiriöille. Tämä on havaittu niin eläimillä kuin ihmisilläkin. Niin kivessyöpä, sukupuolielinten epämuodostumat, lisääntymisongelmat kuin huono sperman laatukin ovat yhteydessä samaan mekanismiin, joka liittyy kivesten kehittymiseen. Kaikkien näitten aiheuttaja on usein jo sikiöaikainen häiriö, esim äidin altistuminen hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille. Tutkimuksissa on havaittu mm, että tanskalaismiesten sperma on nykyään jo paljon menneitä vuosikymmeniä huonompilaatuista.


Nykyään nuorempi sukupolvi on keskimäärin edeltäneitä sukupolvia altistuneempaa kemikaaleille. Myös monet sairaudet ovat lisääntyneet lapsissa ja nuorissa. Tutkijat ajattelevat, että yhtenä tärkeänä syynä tähän on ympäristömme ja ravintomme saastuminen. Aiemmat sukupolvet olivat kemikaalivapaampia. Meidän lapsemme altistuvat runsaasti jo kohdussa. ADHD:n, autismin, allergioiden, diabeteksen, syövän ja erilaisten neurologisten häiriöiden kerrotaan lisääntyneen verrattuna aiempiin sukupolviin. Myös lisääntymisongelmat ovat kasvaneet. Hormonihäiritsijät aiheuttavat kaikkea tätä eläimillä. Kemikaalialtistus esim saastuneissa vesissä voi jopa muuttaa eläinten sukupuolen muista häiriöistä puhumattakaan. Myös me ihmiset, myös meidän lapsemme altistuvat kaikelle tälle.

Mitä voimme tehdä?

Ainakin jo yksi askel parempaan suuntaan on pyrkiä kulutusvalinnoillaan suosimaan puhtaampaa ja myrkyttömämpää. Muovileluista voi siirtyä suosimaan puisia maalaamattomia tai laatutuotteilla maalattuja leluja. Metallipurkkiruuista, joista liukenee mm bisfenoli A:ta, voi siirtyä käyttämään lasipurkkeihin säilöttyjä tuotteita. Makuuhuoneissa ei tulisi säilyttää muovileluja (ilmaan ja huonepölyyn siirtyy mm ftalaattijäämiä) eikä elektroniikkaa palonestoaine- ym päästöineen. Mikäli tuttipulloja tarvitsee piltilleen, kannattaa siirtyä vaikkapa lasisiin pulloihin, kuten tässä mainiossa bloggauksessa suositellaan. Suomessa tuttipulloasiaa ei ole  pidetty paljoakaan esillä, sen sijaan Ruotsissa luonnonsuojeluliitto ehätti jo suosittamaan jatkossa käytettäväksi vain lasisia ja teräksisiä tuttipulloja.

Ja jälleen kerran: Voimme edistää hyvinvointiamme sekä ympäristömme puhdistumista kemikaaleista, mm haitallisista kasvinsuojelumyrkyistä, suosimalla luomutuotteita. Myös monet meikit ja shampoot, hiusvärit sekä voiteet sisältävät terveydelle haitallisia yhdisteitä. Iholleen kannattaa laittaa sitä, mitä voisi syödäkin. Luomulaatuiset tuotteet ovat parasta, luonnollisuus valttia! On myös mahdollista syödä ravintoa, joka puhdistaa ja vahvistaa elimistöämme. Näitten asioitten miettiminen kannattaa.

Tarkkaillaan, mitä ympärillämme tapahtuu!

Ps. Löysin juuri yhden aiheeseen liittyvän artikkelin, jonka piipahdin vielä lisäämässä tänne:
http://www.iltasanomat.fi/terveys/osaatko-varoa-hormonimyrkkyja/art-1288455519793.htmlKuvien lähde: Wikipedia

4 kommenttia:

 1. Hei! En löytäny kirjoitustasi kilpirauhasasioista...mutta muistelen että olen sellaisen joskus lukenut blogistasi. Millainen kokemus sinulla on, pystyykö homeopatialla hoitamaan kilpirauhasasioita? Minulla onglma käänteisessä t3:ssa ja korkeassa kortisolissa, ja on tosi vaikea löytää osaavaa lääkäriä...joka huomioisi kokonaisuuden.

  Olivia

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymyksestäsi Olivia!

  Tuo tarkoittamasi kirjoitus löytyy täältä: http://mustikkatytto.blogspot.com/2011/10/kilpirauhasen-hairiot-homeopaattinen.html

  Homeopatialla voi hoitaa suurinta osaa sairaudentiloista, koska erityisesti alkuperäinen, yhden elimistön kokonaistilaan sopivan vaikuttavan homeopaattisen aineen antaminen tasapainottaa koko elimistön tilaa parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin elimistö alkaa parantaa itse itseään siinä järjestyksessä, joka on elimistön kokonaistilalle suostuisinta.

  Tästä johtuen, mikäli elimistössä olisi näkyvästi tai piilevämmin, jotain muuta vielä oleellisempaa epätasapainossa, vialla, niin elimistö voikin ensin alkaa parantaa sitä vielä haitallisempaa ongelmaa. Mutta mikäli kilpirauhasen tila on tärkein haitta-alue, se voi alkaa hyvinkin nopeasti paranemaan. Usein myös monet alueet elimistössä alkavat tasapainottua aika yhtä aikaa.

  Paraneminenhan tapahtuu tärkeämmistä elimistä hieman vähemmän tärkeitä kohti, ylhäältä alaspäin, keskeltä kohti äärialueita...näin siis pääpiirteissään. Vaivat paranevat oikean elimistön energiatasapainoa parantavan aineen löydyttyä myös: uusista vakavammista kohti vanhempia vaivoja, jotka voivat tulla joko välähdyksenomaisesti tai pitemmäksi aikaa esiin. (Tuli tähän näköjään tälläinen pieni kertaus näistä homeopaattisista paranemisen laeista. :) )

  Näin ollen se, miten täsmäävä kokonaistilaan parhaiten sopiva homeopaattinen aine vaikuttaa kilpirauhasen tilaan ja miten nopeasti riippuu monesta tekijästä.

  Lisäksi on muistettava luonnollisesti, että mikäli jokin elin on jo kärsinyt vakavia orgaanisia vaurioita kuten leikattu tai säteilyllä käsitelty, niin ei homeopatialla tietenkään voi (lähes tai kokonaan) pois leikattua tms elintä kasvattaa uudelleen tilalle.

  Viime vuonna esim etsin eräälle nuorelle miehelle, jonka kilpirauhasarvot ja vointi viittasivat lääkärin mukaan kilpirauhasen vajaatoimintaan, kokonaistilaan täsmäävän homeopaattisen aineen. Sittemmin arvot olivat laboratoriomittauksissa korjaantuneet täysin normaaleiksi.

  Klassinen homeopaatti etsii aina ihmisen kokonaistilaan täsmäävän aineen ja sitten tarkkaillaan, mitä alkaa tapahtua. Niinpä klassinen homeopaatti ei vain yritä ns parantaa jotain sairautta tai vaivaa, vaan tärkeintä on tasapainottaa elimistön kokonaistilaa ja mikäli tämä onnistuu hyvin ja prosessi lähtee kunnolla käyntiin, niin ennemmin tai myöhemmin tulokset näkyvät myös tasapainottuneina, mitattavina arvoinakin esim verikokeissa. Ja tietenkin ennen kaikkea olossa ja kokonaisvoinnissa.

  Joten suosittelen kyllä lähes mihin tahansa terveysongelmaan klassista yhden tilaan täsmäävän aineen homeopatiaa. Homeopaatin tulee olla kyllä tarkka ja taitava, jotta hän osaa löytää tuon sopivan aineen haastettelujen ja tarkkailun perusteella sekä ymmärtää kokonaisuuden. Myöhemmin aineen potenssia tarvitsee usein vaihtaa tai tila muuttuu niin, että lääkeainettakin tulee vaihtaa.Klassiseen homeopatiaan ei koskaan kuulu yhdistelmävalmisteiden tai useamman homeopaattisen aineen yhtäaikainen antaminen. Jo Hahnemann kirjoitti tämän perusperiaatteen teoksiinsa.

  Itsekin olen hoitanut ja saanut parantumaan lukuisia terveysongelmia ja sairauden tiloja aina käyttämällä vain yhtä tarvittavaa ainetta kerrallaan. Ja homeopaattinen kirjallisuuskin on täynnä tapauskuvauksia, miten monet kroonistuneet terveysongelmat, myös kilpirauhaseen liittyvät, ovat parantuneet homeopatian avulla. Se on täysin mahdollista, mutta vaatii tietenkin osaamista ja tarkkaa asioihin paneutumista. Suosittelisin sinullekin siis klassista yhden vaikuttavan aineen homeopatiaa. Klassinen homeopatia hoitaa ihmistä juuri nimenomaan kokonaisuutena. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon vastauksestasi! Minulla tilanne on nimenomaan sellainen, etten usko että minulla on varsinaista elimellistä vikaa kilpparissa...vaan seurausta pitkään jatkuneesta syömishäiriöstä ja stressitilasta. Tuntuu, että lääkkeillä olen saanut kehoni entistä pahemmin sekaisin...ja tuon rt3-ongelman takia lääkäri määräisi minulle jälleen uuden lääkkeen. Kysyn vielä,että miten homeopatia suhtautuu lääkkeisiin -eli jos menen homeopaatille, niin tarkoittaako se lääkkeiden poisjättämistä, ja häiritseekö lääkkeet homeopatian toimintaa?

  Olivia

  VastaaPoista
 4. Hei Olivia!

  Huomasin, että vastauksestani tuli niin pitkä, ettei se mennyt tähän seulasta läpi. En alkanut sitä lyhentämään tai jakamaan vaan tein uuden bloggauksen aiheesta.:)

  VastaaPoista