perjantai 6. toukokuuta 2011

Kohti terveellistä syömistä"Voisitko kirjoittaa siitä miten saisi pikku hiljaa alkuun paremman ruokavalion omaksumisen?" Tälläisen kysymyksen sain lukijaltani. Kiitos! Yritän nyt vastata haasteeseen. Uskon, että ei ole yhtä ainoaa tapaa syödä terveellisesti. Tuon nyt esiin joitakin itse hyviksi kokemiani ajatuksia siitä, miten moni meistä voisi parantaa ruokailunsa laatua.

Jos haluaa parantaa ruokavalionsa tasoa, on hyvä lähteä miettimään, miten käytössä olevat ruuat ja raaka-aineet voisi vaihtaa parempiin vastaaviin tuotteisiin. Suurimman osan voi vaihtaa, montaakaan asiaa ei tarvitse kokonaan jättää vaan päivittää parempaan versioon.

Oleellisinta on:
Vaihda  LUONNOLLISEEN, LAADUKKAASEEN ja RAVINNETIHEÄÄN!

Käsitellyt, raffinoidut,pitkälle jalostetut, valkaistut yms kannattaa korvata AIDOIMMILLA ruuilla ja puhtailla raaka-aineilla. Kannattaa suosia LUOMUA niin paljon kuin rahkeet riittää. Keinotekoiset tuotteet ja luonnottomat lisäaineet kannattaa hylätä.

RASVAT:
Vaihda margariinit ynnä kevyttuotteet kylmäpuristettuihin kasvirasvoihin ja voihin.
Itse pidän parhaana rasvana UDO's OIL-tuotetta ( tasapainoitettu seos kylmäpuristettuja luomukasviöljyjä, sisältää omegarasvahappoja 3, 6 ja 9 suhteessa 2:1:1 ), jota käytämme mm salaatteihin ja joihinkin smoothieihin ja tuorepuuroihin. (myös UDO's DHA on huippu)


Kylmäpuristettu NEITSYTOLIIVIÖLJY on mainio tuote. KOOKOSRASVA (siis ehdottomasti kylmäpuristettu, ei se käsitelty paketti, joka löytyy markettien hyllyiltä.) on myös huipputuote!
VOI, varsinkin luomuna, on myös mielestäni kohtuudella terveellistä.
Kookosrasva ja voi ovat oivallisia paistamiseenkin. Näitten rasvojen koostumus pysyy vakaana eikä muodostu helposti niitä epäterveellisiä yhdisteitä, miten esim monilla epävakaammilla kasvirasvoilla paistettaessa tapahtuu.

Sitten on vielä monenlaisia muitakin terveellisiä öljyjä halukkaille kuten saksanpähkinäöljy, seesamöljy, hamppuöljy jne.

AVOKADOJA syömällä saa todella laadukasta rasvaa ja monia muita tärkeitä aineita. Nämä  hedelmät myös emäksisöivät kehoa. Kannattaa siis lisätä ruokavalioonsa!

VILJAT
Yllättävän monille kotimaiset viljat aiheuttavat monenlaisia oireita mm vatsakipuja, ihottumaa, suolisto-ongelmia ja väsymystä. Aina sopimattomuus ei näy allergiatesteissä vaan kyse on muusta, joten jos epäilee, että voisi paremmin ilman näitä, kannattaa kokeilla. Tunnen monia joiden jatkuva uupumus parani heidän vaihdettuaan ns kotimaiset viljat (vehnä, ohra, kaura, ruis) muihin, esim QUINOAAN, AMARANTTIIN, TATTARIIN, VILLIRIISIIN tms ja suurempaan määrään kasviksia, vihanneksia ja juureksia.

Itse en juurikaan käytä kotimaisia viljatuotteita, mutta esim kyläreissuilla menevät ihan hyvin, ei ongelmaa.
Jos kotimaiset viljat tuntuvat sopivan , kannattaa käyttää tietenkin TÄYSJYVÄVILJATUOTTEITA  mahdollisimman tuoreina ja käsittelemättöminä sekä lisäainevapaina. Ruisleivissä on täysin lisäaineettomia ja vain täysjyväviljaa sisältäviä vaihtoehtoja. Esim Oulaisen luomu jälkiuunileipä. Täysjyvä- ja spelttipastat ovat paljon parempia kuin perusvalkaistu pasta, jota kannattaa välttää. Sitten on olemassa myös quinoaa,  hamppua ja tattaria sisältäviä pastoja ym hifimpää.


MAITOTUOTTEET

Kun maito käy pitkän prosessin läpi meijerissä, se muuttuu paljon ja lopulta siitä tulee aika luonnoton tuote. Kannattaakin suosia raakamaidosta tehtyjä hapanmaitotuotteita ja juustoja. Käsittelemättömässä maidossa on paljon entsyymejä ja probiootteja eli suolistolle hyviä bakteereita. Pastöroinnissa suuri osa näistä tuhoutuu ja näin ravintoaineiden imeytyminen heikkenee ja muitakin terveyshyötyjä menetetään. Homogenointi taas muokkaa rasvapalloja niin, että sillä saattaa olla elimistölle haitallisia vaikutuksia.

 Jos haluaa juoda maitoa, niin tiloilta saatu tai muualta ostettu raakamaito on parasta. Voit tutustua lisää aiheeseen kirjoituksessani Maitorasvat pois pannasta. Itse pidän järkevämpänä tosiaan käyttää ennemminkin  hapanmaitotuotteita ja juustoja kuin juoda (ainakaan runsaasti) maitoa. Raakamaidosta voi kyllä itsekin hapattaa viilejä ja jogurtteja. Esimerkiksi Bisan tilalta Vantaalta voi ostaa raakamaitoa. Sitä voi hakea aamuisin 8.00-8.30 ja illalla klo16.30-17.00. Osoite on Nurmijärventie 16.


Mikäli haluaa käyttää kuitenkin kaupan perusvalikoimia, niin niistä parhaita ovat luomutuotteet ja niistäkin ne mihin rasva on jätetty mahdollisimman pitkälle jäljelle sekä pastoroimattomat tuotteet (raskaana ollessaan voi  näitten suhteen olla varovaisuus paikallaan,) ja homogenisoimattomat tuotteet.

SUOLA:
kannattaa suosia luonnollisia tuotteita, joissa on vielä monisaiset terveelliset mineraalit tallessa:
esim Himalajan suola, ruususuola, aito merisuola esim Celtic Sea Salt, Sun Fire salt yms


SOKERI JA MUU MAKEUS:
Valkoinen sokeri kannattaa jättää niin pitkälle pois ruokavaliostaan kuin suinkin pystyy. Ja eritoten aspartaami, sakariini, syklamaatti, asesulfaami K yms keinotekoiset makeutustuotteet kannattaa todella jättää kokonaan pois.
Tilalle: kotimainen hunaja, taatelit, viikunat ym, palmusokeri, xylitol (saa myös jauheena), stevia jne. Täysruokosokerit kuten intiaanisokeri ovat myös huomattavasti valkoista sokeria parempi vaihtoehto (silti niitäkään ei kannata ihan hirveästi käyttää, nehän mm nostavat melko nopeasti  insuliinitasoja aika korkealla), mutta itse pidän hunajaa parempana vaihtoehtona. Hunajalla on elimistön immuniteettia vahvistavia ja bakteereita tappavia ominaisuuksiakin.


VIHANNEKSET JA JUUREKSET

Yksi tärkeinpiä  terveellisen ruokavalion kulmakiviä on RUNSAS KASVISTEN KÄYTTÖ!
Joten varmista, että syöt runsaasti kaikkea vihreää ja värikästä. Kasvistenkin suhteen pääpaino on ravinnerikkaudessa. Mitä VÄRIKYLLÄISEMPI kasvis niin yleensä myös sitä terveellisempi. Kasvien väripigmentit, esim karotenoidit, suojaavat ja vahvistavat elimistöämme monin tavoin .(Aiheesta enemmän esim kirjoituksessani Aurinkoa!)

 Joitakin suosikkikasviksiani: tomaatti, kurkku, parsakaali, kukkakaali, lehti- ja punakaali, erilaiset sipulit (eritoten valkosipuli), nauris, lanttu, herneet, maa-artisokka, retiisi, paprika, chili jne


Erityismaininnan ansaitsevat YRTIT, joita kannattaa käyttää joka päivä vaihtelevasti. Ne antavat puhtia ja energiaa ja emäksisöivät mahtavasti kehoa.


Luomuyrtit ovat parhaita ja nyt luonnostakin alkaa löytyä taas villiyrttejä ja -kasveja. Luontomme on oikea aarreaitta! Kuvassa voikukanlehtiä.


 Järvikylän tuoreet ruukkuyrtit kasvatetaan ilman torjunta-aineita ja pidän niitä korkealaatuisina. Nykyisin erilaisia yrttejä saa pitkin vuotta onneksi tosi hyvin. Helppo konsti nostaa nopeasti ravitsemuksensa laatua on opetella nauttimaan päivittäin ainakin yksi terveellinen salaatti ja vaikkapa yksi viher- tai muu terveyttä uhkuva smoothie. Tässäpä pari reseptiä:


MUSTIKKATYTÖN MAISTUVAINEN
persiljaa puoli punttia
minttua puoli punttia
mustikoita n 100 grammaa
(lähde)vettä
luomubanaani
avocado
limen puolikas puristettuna
ripaus kardemummaa
ripaus laatusuolaa

Blendaa tehosekoittimessa  ja nauti rauhallisesti! ♥KEVÄÄN KUTSU

Kevätsipulin versoja pilkottuina
punasipulirenkaita
pilkottua kurkkua
kirsikkatomaatteja puolitettuina
voikukan nuoria lehtiä ja koivun nuoria lehtiä
tai/ ja basilikaa ja tammen lehtisalaattia
(pastoroimatonta juustoa paloina)
valikoima luomusiemeniä: kuorittuja hampunsiemeniä, auringonkukan siemeniä, pinjansiemeniä tms
para- tai saksanpähkinöitä

Kastikkeeksi kylmäpuristettua öljyä, sitruunanmehua ja ripaus laatusuolaa.

MARJOISTA JA HEDELMISTÄ:

Näitä kannattaa suosia! Erityisesti kotimaiset marjamme ovat loistavaa ravintoa ja niitä kannattaisikin käyttää joka päivä!Mustikka, puolukka, viinimarjat, tyrni, karpalo, karviainen, vadelma, marja-aronia, lakka jne. Näitä , kun alamme lisäämään ruokavalioomme runsaasti päivittäin, niin johan on kumma ellei jossain ala tuntua! :)
Illalla tein marjasoothien mm mustikasta ja puolukasta ja kylläpäs maistui. Juho veti oikein kolme lasillista ja sanoi, että vastakin tätä lisää! Raikas, vähän kirpeä maku hurmasi.

Hedelmissä on vaihtelun mahdollisuuksia joka lähtöön. Yleensä suosimme luomua. Nykyään saa jo esim Pirkka luomuomenoita suht kohtuuhintaan. Myös luomupäärynät ja -mandariinit ovat meillä lähes päivittäin tarjolla. Banaaneita syömme vain luomuna. Sen sijaan avocadoja (Niin hyvää ja terveellistä, että tosiaan lähes joka päivä niitä menee) , ananaksia ja vesimeloneita käytämme ihan perusversioina. Ne ovat silti monien tietojen mukaan ihan hyvää kamaa. Myös papaijasta, mangosta ja kiwistä olen kuullut samaa. Kiwihedelmiä syön itse kuitenkin yleensä luomuna. Pieni välihuomautus: Havaitsin juuri parantuneeni kiiviallergiastanikin. JEE!


(Muuten tähän saumaan vielä: Seuraavista kasviksistakin on mainittu, että ovat aika tasokkaita usein "taviksinakin":  parsa, herneenpalot, bataatti, parsakaali, munakoiso, kaali ja sipuli. Hmm...luomusipulit ovat kyllä minusta niin edullisia, että jokatapauksessa tykkään suosia niitä luomuna)PROTEIININ LÄHTEISTÄ:

Olen kirjoittanut hyvistä proteiinilähteistä oman bloggauksenkin. Mutta laitanpa tähän jotain kommenttia myös. Ihminen tarvitsee proteiineja, varsinkin tiettyjä välttämättömiä aminohappoja ravinnostaan voidakseen hyvin. Viime vuosina vain joillain tuntuu mopo hieman karanneen käsistä ja nämä tahot ylikorostavat proteiinien määrän tarvetta... itsekin vielä jokunen vuosi sitten ajattelin toisin aiheesta.

Tasapainoisessa ravitsemuksessa ei kannata mitenkään yltiöpäisesti hamuta proteiineja...pääasia, että huolehtii, että niitäkin kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Tänäänkin sattui taas eteeni tutkimus siitä, että pitkään jatkuva runsasproteiininen ruokavalio ei ole suinkaan kovinkaan terveellistä. Runsasproteiinisuuden on eläinkokeissa todettu johtavan munuaisten toiminnan heikkenemiseen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21535903

Jos haluaa laihduttaa vähentämällä hiilihydraattien määrä huomattavasti eli karppaamalla (VHH), mikä onkin tehokas painonpudotusmenetlmä, ei siis kuitenkaan kannata lisätä proteiinien määrää kovin runsaasti vaan ennemminkin sitten laadukkaan rasvan osuutta. Ravitsemusasiantuntija ja suositun, laadukkaan AAMIAINEN RUOHIKOLLA-blogin pitäjä JUHANA HARJU, joka on mm tuonut tietoomme ns. Välimerellisen ruokavalion etuja ja eritellyt laajasti keinoja syödä terveellisesti ennaltaehkäisten näin monia sairauksia, mainitsee seuraavaa juuri tämän kyseisen tutkimuksen esittelyn yhteydessä:
"Jos hiilihydraatteja halutaan vähentää painonhallintakeinona, se on turvallisempaa tehdä pääasiassa rasvaa kuin proteiinia lisäämällä."
  Itse olen ihan samaa mieltä.

Mikäli huomaa jostain syystä VHH:n sopivan itselleen niin ei kannata kuitenkaan käyttää nitriittipitoisia pitkälle jalostettuja makkara- ja leikkeletuotteita, vaan ennemminkin lisäaineettomia ja nitriitittömiä Vatajan leikkeleitä tms. Toivottavasti myös nitriitittömiä luomuleikkeleitä alkaisi ilmaantua kauppojen valikoimiin. Nyt olen huomannut, että valikoimissa on joko luomua tai nitriitittömiä, mutta ei molempi parempi-tuotteita. Eiköhän sekin päivä vielä koita. Meillähän miesväki on (ainakin vielä) lihansyöjiä.


 Tutkimuksissa on muuten havaittu, että KASVISPAINOTTEISESSA VHH:ssa häviävät monet paljon eläinperäisiä ja jalostettuja tuotteita sisältävien VHH-versioiden riskit.

Itse kuitenkin olen havainnut, että mikäli muuttaa ravitsemuksensa HYVIN LUONNOLLISEKSI JA RAVINNERIKKAAKSI, niin voi hyvin ja tarvittaessa alkaa laihtuakin ihan luonnostaan. Mutta mikäli ei jostain syystä halua tai jaksa tms siirtyä tällaiseen (mikä siis minusta ainakin on kaikkein ihanteellisinta) ja tuntee tarvitsevansa jonkun tietyn tarkasti rajatun syömissysteemin laihtuakseen , niin esim kasvispainotteinen VHH on minusta huomattavasti parempi vaihtoehto kuin länsimainen perustyyli runsaine köyhine hiilareineen tai sitten se varsinkin ennen niin kovasti tyrkytetty vähärasvainen, kevyttuotteita suosiva laihdutustyyli, joka ei tee elimistölle hyvää. Kannattaa aina muistaa, että riittävä määrä hyviä rasvoja on parhaaksemme.

Lihasta laadukkainta on mielestäni LUOMU- ja RIISTALIHA. Marinoidut ja lisäaineilla kyllästetyt lihavalmisteet kannatta yleensä jättää kaupan hyllyyn ja valmistaa ruokansa puhtaista, tuoreista tai pakastetuista raaka-aineista.


KANANMUNAT sisältävät proteiinia ja monia hyödyllisiä aineita. Ne kannattaa hankkia aina luomuna. Niitähän on  hyvin saatavilla ja hintakin kohtuullinen. Myös suoraan tiloilta ostamista kannattaa harkita. Hinta on tällöin tosi edullinen. (Riippuu tietenkin matkakustannuksista tai muista keinoista, esim ruokapiireistä tms.) Kananmunissa kannattaa kuitenkin pysyä kohtuudessa. (mm metioniinin runsas määrä  ja kehoa happamoittava vaikutus) Joittenkin tutkimusten mukaan taso 2-4 kananmunaa viikossa olisi ihanteellisin määrä, jos  kananmunia haluaa käyttää.

Monien tutkimusten mukaan laadukkaan KALAN lisääminen ruokavalioonsa noin kolmesti viikossa tekee terveydelle hyvää. Esimerkiksi lohensukuisten kalojen tärkeät omega-3-rasvahapot säilyvät graavissa, kuumentamattomassa kalassa parhaiten. (Huom: raskaana olevien ei kuitenkaan kannata syödä esim tyhjiöpakettuja kalatuotteita mahdollisen listeriariskin takia. Muille ei asiasta ole niinkään haittaa. Hih...näin viime yönä vauvan odottamisasioista ja vauvoista unta muutenkin, joten eipä ihme, että tälläiset asiat nyt pomppii mieleen. ;))

Hyviä rasvahappoja ja proteiineja saa myös luomulaatuisista pähkinöistä, siemenistä ja manteleista. (Parapähkinä menee hyvin taviksenakin.) Niitä kannattaisi jokaisen sisällyttää päivittäiseen ruokavalioonsa. Myös linssit ja pavut ovat proteiinipitoista kasvisruokaa.


Hampputuotteet kaikille käyttöön! Ovat siis aivan mahtavia ja tuotteita on laaja kirjo !(Nämähän eivät ole tehty sitten niistä huumaavia aineita sisältävstiä lajikkeista, huom!)


Hampun siemenistä: sisältävät kaikki kehollemme välttämättömät 8 aminohappoa sekä 12 muuta  aminohappoa. Siemenistä jopa 30 prosenttia proteiinia. Sitä ei tarvitse missään vaiheessa kuumentaa, joten kaikki sen elinvoimaiset ravintoaineet ovat jäljellä parhaimmillaan. Hamppu sisältää myös omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sopivassa suhteessa (1:3 - 1:4 ) Länsimaisessa ruokavaliossamme rasvahappojemme saanti on yleensä epätasapainossa ja tämä taas altistaa tulehdustiloille. Näiden siemenien käyttö korjaa tilannetta osaltaan oikeaan suuntaan. Hampun siemenet ovat myös loistava lähde globuliinien rakennusaineeksi.Tämä taas tukee immuunijärjestelmäämme.Suosittelen! Itse käytämme lähes päivittäin varsinkin pirtelöissä. 


(Plendaamme Vitamix-tehosekoittimessamme hampunsiemenet usein yhdessä pakuriteen, raakakaakaojauheen, macan, Ceyloninkanelin, kardemumman ja hunajan kanssa. Vaihdellen mukana on myös esim kalsiumpitoisia mustia seesaminsiemeniä, chia siemeniä tai erilaisia pähkinöitä. Välillä lorautamme joukkoon kookosöljyä tai UDO's OILia. Ihanaa ja niin ravitsevaa!)

VIIDAKKOMIEHEN  NUTRIX-ravitsemusoppaassa on paljon tietoa ja reseptejä ravinnerikkaan, luonnollisen syömisen tiimoilta, joten laitanpa tähänkin saumaan linkin, olkaa hyvä:
NUTRIX  


 Ravinnon suhteen ei tarvitse olle ehdoton. Se miten yleensä syömme ratkaisee. Laadukkaista ravinnepitoisista raaka-aineista tehty ruoka on terveellistä. Kaikkea ei tarvitse vaihtaa luomuun. Jos aloitat vaihtamalla vaikkapa 20 prosenttia ostamistasi tuotteista luomuksi, niin vähennät jo paljon kehosi kemikaalikuormaa aikaisempaan verrattuna. Saat myös ravinnerikkaampaa ravintoa. Kotimainen on usein ulkomaista parempi vaihtoehto, koska täällä viljellään puhtaasti moniin muihin maihin verrattuna. Nauti värikylläisestä ruuasta ja aidoista mauista!
Lopuksi vielä muutamia VINKKEJÄ superfoodien (käytä näissä laadukasta luomua) eli erityisen ravinnetiheiden ruoka-aineiden maailmasta :


MACA: on korkealla Perun vuoristossa kasvava retiisimäinen kasvi, jonka ravinnerikkaasta juuresta valmistettua jauhetta on käytetty varsinkin voiman, kestävyyden ja seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen .Maca on adaptogeeni, joka auttaa elimistöä sopeutumaan erilaisiin rasituksiin ja tasoittaa hormonitoimintaa. Maca sisältää 18 aminohappoa, erilaisia kasvisteroleja, runsaasti vitamiineja (B1, B2, B6, C, E) sekä kivennäis- ja hivenaineita, joista erityisesti kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä, rautaa, fosforia, sinkkiä, kuparia, piitä ja mangaania.

SIITEPÖLY:  Mehiläisten keräämä siitepöly on ehkäpä planeettamme monipuolisinta ja ravinnetiheintä ruokaa. Siitepöly sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D- ja E-vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta ja jopa 60 eri mineraalia. Siitepöly vahvistaa elimistöämme ja sen on usein todettu lieventäneen allergioita.

TOCO ELI RICE BRAN ELI RIISINLESE: Jauhe sisältää yli 70 yhdistettä, jotka toimivat elimistössämme antioksidantteina. Tuote sisältää myös runsaasti B-vitamiineja.

MSM(OPTI):  Metyylisulfonyylimetaani on rikkiyhdiste, jota esintyy kehossamme luontaisesti. Aine tekee hyvää mm sidekudoksille, nivelille, iholle, hiuksille, kynsille ja verisuonistolle.

UDO'S OIL :  Ainekset: kylmäpuristettu pellavaöljy, auringonkukkaöljy, seesaminsiemenöljy, kookosöljy, helokkiöljy, soijalesitiini, riisin alkio- ja kuoriöljy, kauran alkio- ja kuoriöljy, hapettumisenestoaine: geenimuuntelematon tokoferoli (E-vitamiini). Tuloksena on optimaalinen rasvahappokoostumus.

LUCUMA: oli muinaisten inkojen kultaa. Se sisältää runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia sekä A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia.  Hedelmäjauheen aromaattinen, makea maku sopii hyvin esim raakasuklaaseen ja pirtelöihin. Sitä voi lisätä myös banaanista itse tehtyyn jäätelöön.

CAMUCAMUJAUHE on tehty Amazonilla kasvavasta marjasta, jolla on huikea C-vitamiinipitoisuus, noin 9-kertainen ruusunmarjaankin verrattuna.( Toimii hyvin yhdessä MSM-jauheen kanssa.)

KYLMÄPURISTETTU KOOKOSÖLjY sisältää yli 90% raakoja, saturoituja rasvahappoja, jotka ovat melko harvinaisia mutta mainioita rakennusaineita kehomme soluille. Nämä rasvahapot tukevat immunijärjestelmämme toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa ja ihon kuntoa sekä tarjoavat nopeasti energiaa. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja tukevat sen vuoksi painon pudottamisessa. On huomattu, että eläimet joille syötetään neitsytkookosöljyä, eivät helposti liho. Toisaalta esim hydrogenoitua soijaöljyä syöneet eläimet lihovat nopeasti.

Kylmäpuristetun neitsytkookosöljyn erottelu tapahtuu matalassa lämpötilassa ja mekaanisella puristusmenetelmällä.

  Kookosöljy parantaa ruuansulatusta, kalsiumin, magnesiumin, rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä sekä toimii voimakkaana antioksidanttina. Kookosöljyn sisältämillä keskipitkäketjuisilla rasvahapoilla (mm lauriini) on todettu olevan viruksien, bakteereitten, homeitten ja sienien tuhoutumista edesauttavia ominaisuuksia. Tieteellisistä tutkimuksista on löytynyt monia tauteja aiheuttavia organismeja (myös parasiitteja), jotka inaktivoituvat  altistuessaan kookosöljyn keskipitkäketjuisten rasvahappojen vaikutukselle.

Kuinka käyttää: Paistamiseen, leivontaan ja ulkoiseen käyttöön  (ihorasvana) aivan ihanaa. Voit käyttää kookosöljyä levitteenä tai syödä sellaisenaan. Kookosöljy sopii hyvin myös moniin raakaleivonnaisiin. Kylmäpuristettu kookosöljy sopii erinomaisesti myös pirtelöiden ja itse tehdyn raakasuklaan ainesosaksi. Nams!Kuvateokset ovat Kuvia matkalta-blogin Annen kädenjälkeä! Kiitokset! :)


7 kommenttia:

 1. Hieno postaus! Terveellinen ruokavalio ei tosiaan ole niin vaikea saavuttaa kuin useimmat tuntuvat uskovan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Maria! Näinhän se on! Ja vautsi...sullahan on kiinnostavan oloinen blogi, jonka vasta nyt löysin! Täytyypä lähteä tutkimusretkelle! :)

  VastaaPoista
 3. Tuttu aihe ja todella hyvä tiivistetty kirjoitus :)

  VastaaPoista
 4. Hieno ruokapostaus!

  Yksi ystäväni ryhtyi kasvissyöjäksi, kun liha - tai kala - ei vaan mene alas. (Hän on kaksi kertaa syönyt erehdyksessä lihaa ja se on tullut ylös...)

  Hän sanoi kaipaavansa hyviä proteiininlähteitä. Hän ei halua syödä soijatuotteita, kun uskoo niiden väitteistä huolimatta olevan geenimanipuloituja.

  Olen kieltämättä vähän "pihalla" että mitä muuta proteiinipitoista on olemassa kuin soija...Siis ruokaa - ei mitään napsittavia juttuja.

  Tuossa on varmaan perää, että ei ihminen tarvitse määräänsä enempää proteiinia. Siis jos ei ole bodari vaan ihan vaan perussisätyötä tekevä nainen!

  VastaaPoista
 5. Kiitokset arvon herrat Aaro ja Hoo Moilanen! Mukavaa, että tykkäsitte!

  Olen ollut ihan innoissani löydettyäni niin paljon hyviä proteiininlähteitä kasvissyöjillekin. Monet siemenet(hampun-, seesamin-,chian-, amarantin- jne)ja levätkin(spirulina, chlorella jne)sisältävät tosi hyvin proteiinia, perinteisemmin tunnetut kasvit tietenkin myös.

  Niin, että ellei halua käyttää soijaa(ainakaan kaikissa sen muodoissa), niin kyllä onneksi löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja.

  Olen kirjoitellut aiheesta lisää postauksessani
  Parasta proteiinia...mutta mistä lähteestä. Ja tosiaan...eihän sitä proteiinia ihan älyttömästi edes kannata tankata kuten erinäisistä tutkimuksistakin jo pystytään päättelemään. Ja monethan toteavat asian myös ihan omassa voinnissaan, kyllähän siitä liiasta proteiinin kiskomisesta olokin voi kärsiä.

  Esim niitä maitojauheesta tai -herasta tehtyjä proteiinilisiä pidän aika epäterveellisinä, ihan liikaa metioniinia esimerkiksi ja muutenkin aine on jo niin luonnottomaksi käsiteltyä. Ei ihminen sellaisia tarvitse. Monet bodarit voivat aika huonosti, mikäli vetävät liikaa kaikkea turhan käsiteltyä ja luonnotonta sekä liikaa proteiinia (sisäelimet rasittuvat), vaikka ulkoisesti olisivatkin näyttäviä. Kyllä luonnollisuus on valttia !(Myös mikäli haluaa niitä lihaksia kasvattaa.)

  Aurinkoista päivää kaikille! :)

  VastaaPoista
 6. aivan loistava kirjoitus! Pitää näyttää Kimmulillekin.
  terv Nimmuli

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla, että kelpas! ;) Sinähän se juuri Nimmuli innostit tämän bloggauksen tekoon, kiitokset siitä!

  Kaunis ja raikas muuten se uusinkin taiteilusi tulos blogissasi Free Textures By Nim! Oottelen aina uusia kuviasi...

  Näyttää olevan ihana kesäpäivä tulossa, pyöriskelin tuossa jo vähän tänä aamunakin pihalla, tuli syödä napsittua vähän mustaherukan nuoria lehtiä ja muuta vihreää.

  Hyvin ovat monivuotiset yrtitkin viime talvesta selvinneet. Yhtä omenapuuta jänis oli päässyt jyrsimään suojauksesta huolimatta. Täytyy vähän joitain alaoksia pätkäistä, mutta kyllä se siitä vielä hyvin selviää. Suloista kesäpäivää! :)

  VastaaPoista