tiistai 15. helmikuuta 2011

Herkkuhetkiin...♥

Herkkuhetket ovat elämän suola! Kokosin tänään reseptivinkkejä ravinnerikkaaseen herkutteluun: 




Raa’assa, kuumentamattomassa muodossa kaakaossa on yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja.Tämä on 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää runsaasti  magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Kaakaon kykenee vaikuttamaan aivojemme toimintaan yllättävän vahvasti.  Kaakao sisältääkin  mielialaamme kohottavien välittäjäaineiden rakennusaineita .Esim. serotoniinin, tryptofaanin ja fenyylietyyliamiinin pitoisuuksiin kaakao vaikuttaa huimasti. Voit lukea laajemmin raakakaakaon upeista ominaisuuksista  täältä !Kyseiseen linkkiin Jaakko Halmetoja on koonnut runsaati informaatiota raakakaakaosta ja jos ruokahalu yltyy syödessä ...niin muistakin superfoodeista löytyy tietoa.



Jotkut ovat ihan hulluina jätskiin ja sitähän pitää silloin saada kaikkein kovimmilla talvipakkasillakin. Nyt tarjolla jäätelönhimoon suussasulavaa ja ah niin terveellistä Banaanijätskiä.Raakasuklaan tekokin voi yllättää helppoudellaan. Uusia reseptejä on minusta piristävää kokeilla.Löytämisen iloa kaikille! :)



Helppo raakasuklaa

1 dl virgin -kookosöljyä
1 1/4 – 1 1/2 dl raakakaakaojauhetta
2 dl sattumia, esim. kuivattuja hedelmiä/marjoja, pähkinöitä jne..
1-2 rkl hunajaa 
Pistä kookosöljypurkki vesihauteeseen, jotta öljy muuttuu juoksevaksi ja sitä on helpompi mitata. Rouhi pähkinät ja viipaloi isokokoiset hedelmät pienemmiksi.
Laita sen jälkeen vesihauteeseen kulho, johon mittaat kaikki aineet.Laita ensin kookosöljy,sitten hunaja ja lopuksi sattumat. Sekoita huolellisesti. Käytä hunajaa varovasti, testaa välissä makeus ja lisää jos siltä tuntuu.
Kaada laakeaan astiaan tai – jos haluat kauniita konvehteja-silikoniseen jääpalamuottiin, josta palaset voi poksautella ulos. Pistä pakkaseen jäähtymään n. 25 minuutiksi (luonnistuu myös jääkaapissa, mutta vaatii pidemmän ajan).


Taivaallinen raakasuklaa

reilu 100g kaakaomassaa
n. 1 dl kaakaovoita
n. 1 dl kookosöljyä
8 rkl yacon-siirappia tai  juoksevaa hunajaa
2 dl lucumaa
n. 0,5 tl aitoa vaniljajauhetta
(n. 0,5 tl soijalesitiiniä)
1 rkl macajauhetta
2 dl gojimarjoja tai mulbereita
ripaus laatusuolaa
tippa minttu-tai appelsiiniöljyä
ripaus kardemummaa 


Sulattele kaakaomassa, kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa.
Lisää makeutus eli yaconsiirappi, voit käyttää myös agavea tai juoksevaa hunajaa.
Maistele valmistuksen aikana, jotta saat oman makusi mukaisen massan aikaiseksi.
Sitten loput aineet sekaan ja herkku pakastimeen jähmettymään n. puoleksi tunnniksi. Ja eikun nauttimaan.






Avokadosuklaa
Murskaa kaksi avokadoa haarukalla mössöksi ja sekoita joukkoon 2 rkl raakaa kaakaojauhoa, 2 tl hunajaa tai agavea (jos haluat makeaa). Lisäksi halutessa 2 tl lucumaa ja macaa.

Banaanisuklaa syntyy, kun vaihdat avokadon tilalle banaanin.



 Suklaa mousse
  • 2dl kookosmaitoa
  • rkl raakakaakao
  • vajaa rkl hunajaa tai agavea, tarkista makua
  • Murskaa joukkoon kourallinen cashew- tai muita pähkinöitä, mausta halutessa aidolla vanilijajauheella tai minttuöljytipalla                      Sekoita tehokkaassa blenderissä.

Trailmix
Sekoittele erilaisia luomulaatuisia pähkinöitä ja kuivattuja marjoja. Cashew, para, ja saksanpähkinät  sekä goji, inca ja mulberry tai/ja kuivattuja kotimaisia marjoja sekä kuivattuja,paloiteltuja luomuaprikooseja  ja ripaus aitoa meri-tai vuorisuolaa (esim Himalajan suolaa)


Caramel kermasuklaa
  superterveellinen karkki!

  • 2rkl kaakaovoita ja kookosöljyä, puolet ja puolet on hyvä
  • reilu tl lucumaa,
  • reilu tl mesquitea,
  • tl carob jauhetta,
  • rkl  tocotrienols riisinlesejauhetta (Tähän sopii mainiosti myös tl purple cornia)
Lucuma ja toco tekevät kermaisen maun ja mesquite ja carob karamellimaisen makeuden. Purple corn kruunaa tämän.Voit lisätä myös macaa ja vaikkapa gojimarjoja.Nauti!






                             Banaanijäätelö
                                       
 Raakaravinnon jäätelönä syödään banaania pakkasesta. Yksinkertaista, mutta maistuvaa! ,Kun pakastetun banaanin pistää tehosekoittimessa tasaiseksi, syntyy mahtava jäätelöä muistuttava massa. Kuohkea ja sopivan makea. Massaa voi maustaa ainakin Ceylonin kanelilla, kardemummalla, carobilla, raakakaakaolla, vaniljajauheella ja marjoilla sekä pähkinöillä.
Banaanijäätelö sopii myös maidotonta ruokavaliota käyttäville, Jäätelökonettakaan ei tarvita, pakastin riittää.
  • 1 tai useampi luomubanaani
Kuori banaanit ja paloittele pariin osaan. Laita pakkaseen rasiassa ainakin pariksi tunniksi tai pitemmäksikin aikaa .Kun sitten tekee jäätelöä mieli, otat vain banaanit hetkeksi sulamaan. Kun ne alkavat sopivasti vähän pehmentyä umpijäästä, aja ne tehosekoittimessa tasaiseksi ja kuohkeaksi massaksi. Surruuta hieman pidemmän aikaa kuin vain murskaksi.
Nyt voit maustaa satsin tai esimerkiksi osan siitä. Saat monen makuisia yhditelmiä, kun maustat eri satsit eri tavoin.Kokeilemalla syntyy omat herkkusuosikit. Näin saa  muuten lapsillekin ravinnerikasta ja lisäaineetonta jäätelöä. Satsiin voi ujutella myös erilaisia superfoodeja ja näin terveellisyys sen kuin kasvaa!Nautitaan hyvillä mielin! :)


Suolaisempikin herkuttelu tekee välistä terää.Tässäpä vielä joitain vinkkejä, vaikkapa illanistujaisiin tai lauantaisaunan jälkeisiin tunnelmiin.


Guacamole

2 isoa kypsää avocadoa
1 punasipuli
1 puntti persiljaa tai korianterinlehteä
yhden limen mehu
1-2 valkosipulinkynttä
1tl cayennepippuria
(tulisuutta lisää esim tuoreesta chilistä oman maun mukaan annosteltuna)
1 tl meri-tai ruususuolaa tms


Dippaa guacamolea vaikkapa vihannessipsien kanssa.
Terra Mediterranean vihannessipsit - ne ovat  valmista herkkua ja meidän perheen suosikkeja silloin tällöin nautittuna.




Vihannes-tai juuressipsejä voi tehdä helposti itsekin.

Ravinteikkaat sipsit

2 palsternakkaa
1 bataatti

2 punajuurta
2 naurista tai lanttua

4 rkl  oliiviöljyä

laadukasta suolaa



Pese ja kuori kasvikset. Leikkaa ne ohuen ohuiksi lastuiksi esim. juustohöylällä tai kuorimaveitsellä tai monitoimikoneella. Nosta lastut kulhoon ja lorauta öljyä niiden päälle. Pyörittele, jotta öljy leviää tasaisesti. Levitä juureslastut leivinpaperoidulle pellille. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes lastut ovat hieman ruskistuneet ja muuttuneet rapeiksi. Mausta lastut suolalla, valkosipulijauheella,yrttijauheilla tms (Fiesta Mole-mausteseos antaa myös kunnon potkua) Voit tarjota sipsit esim. Guacamolen kanssa tai loihtia jonkun jogurttiyrttidipin. Nams!
  
Marinoidut oliivit


450 g  isoja vihreitä luomuoliiveja
4 kpl valkosipulinkynsiä
(1 punainen chilipalko )
5 tuoretta timjaminoksaa
2 tl korianterinsiemeniä
0.25 tl cayennepippuria
1 pienehkö luomusitruuna
2 rkl  kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä tms
Valmistusohjeet Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Murskaa korianterinsiemenet. Vuole sitruunankuoren keltainen osa ohuiksi lastuiksi ja purista mehu. Halkaise chilipalko, poista
siitä siemenet ja leikkaa chili
ohuiksi suikaleiksi.

Sekoita kulhossa oliivit, valkosipulit, timjaminoksat,  kuorisuikaleet, mehu ja  chilisuikaleet sekä mausteet. Peitä ainekset oliiviöljyllä. Anna marinoitua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.


5 kommenttia:

  1. Wautzi mitä reseptejä! Näitä on kokeiltava, nuo sipsit on erityisen mielenkiintoisia!

    VastaaPoista
  2. Vihannessipseistä en ollut ennen kuullutkaan. Niitä hankitaan mahdollisimman pian. Peruna-, juusto- ym sipsit eivät oikein ole minun juttu.
    Minttu

    VastaaPoista
  3. Hei kaikki! Ihana kuulla, että reseptit herättää jotain... tuntoja! ;) Juu, meikä porskuttaa nykyään eteenpäin aika herkuilla...Mikäs sen hauskempaa! Toivottavasti maistuu!♥

    VastaaPoista
  4. Vielä kookosöljystä:
    Ohjeissa puhutaan kylmäpuristetusta (miel.luomu)neitsytkookosöljystä .Sitä saa mm terveyskaupoista ja nettiputiikeista.

    Se tavallinen, teollisesti kovin käsitelty kookosöljypala kaupan hyllyillä ei ole aito asia.

    Alkuperäinen ihana kookosöljy on mahtava terveysvaikutuksiltaan.Se mm tehostaa elimistön vastustuskykyä ja auttaa torjumaan viruksia. On muuten monien mielestä hieno ihovoidekin. Palaan kookoksen saloihin myöhemmin lisää... :)

    VastaaPoista